Kansızlığa bir kaşık tahin pekmez

Demir eksikliği anemisi, kalbi ve beyni bitiriyor. Doğal bir ilaç olan tahin pekmez ise bu hastalığa savaş açıyor, güç veriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Kasım 2018 Güncelleme 21 Kasım 2018, 07:58
Kansızlığa bir kaşık tahin pekmez

İÇİNDEKİLER

Yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, soğuğa hassasiyet...
Tüm bunlar, son dönemde sıkça rastlanan demir eksikliği anemisinin belirtilerini oluşturuyor. Bu hastalık, halen dünyada en sık görülen beslenme bozukluğu rahatsızlıklarının başında geliyor. Çocukları olduğu kadar yetişkinleri de olumsuz etkileyen demir eksikliği, birçok sağlık sorununa davetiye çıkartıyor. Dr. Neslihan Korkmaz, demir eksikliğine karşı önerilerini sıralıyor...
MENEMEN YİYİN!
Bazı besinler var ki gerek çocuklarda gerek de yetişkinlerde demir ihtiyacını karşılıyor. Demir, en fazla kırmızı et de bulunuyor. Kırmızı etin yanı sıra balık, karaciğer ve yumurta da tam bir demir deposu besinler olarak biliniyor.
Yumurta, domates ve sivri biberle zenginleştirilen bir menemen de vücudun ihtiyacı olan demiri karşılıyor.
Sebze ve tahıllar C vitamini içeren besinler ile birlikte alındıklarında demirin çözünürlüğünü artırıyor. Bu nedenle sebze yemeklerinin yanında mutlaka, çok zengin bir demir deposu olan sivri biber ile portakal suyu tüketmek gerekiyor. Günde 1 adet portakal yemek demiri bir kat artırıyor.
Kuru baklagiller ve tahıllı yemekleri, yanında bol maydanoz, domates, biber ve limon içeren salatayla hazırlayın ki demir alımını artırmaya yardımcı olur.
MUHTEŞEM İKİLİ
Sabahları 1 yemek kaşığı keçiboynuzu pekmezi yemek, demir eksikliğini bitiriyor.
Hem demir hem de C vitamininden zengin tahin de kansızlığa karşı fayda sağlıyor.
KURU ÜZÜM ŞİFA GİBİ
Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, badem, fındık, fıstık ve ceviz gibi kuruyemişler de önemli demir kaynaklarını oluşturuyor. Ancak bu kuruyemişlerin ölçülü tüketilmesi gerekiyor. Aksi halde obezite riskini artırabiliyor.