Reflüde kanser saklı

Dişleri bile çürüten reflü ihmale gelmiyor. Tedavi edilmediğinde kansere neden olabiliyor. En etkili tedavisi doğru beslenmekten geçiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Kasım 2018 Güncelleme 17 Kasım 2018, 08:05
Reflüde kanser saklı

İÇİNDEKİLER

Mide asidinin patolojik şekilde mideden yemek borusuna doğru geri kaçışı, reflü olarak adlandırılıyor.
Halk arasında sık görülen bu hastalık; mide ağrısı, mide yanması, öksürük, kısık ses gibi şikayetlerle belirti veriyor. Yanlış beslenme alışkanlığı ise bu hastalığın görülme sıklığını artırıyor. İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, yemeklerden sonra karşılaşılan bu hastalıktan korunma yöntemleri ile ilgili ipuçları veriyor.
Tüm dünyada olduğu gibi reflü, Türkiye'de toplumun yüzde 20'sinde görülüyor.
Bu hastalığın şikayetler, baharatlı, yağlı gıdalar, çikolata, alkol veya taze sıkılmış meyve suları tüketildiğinde artıyor.
ÖKSÜRÜK, KISIK SES...
Mideden boğaza doğru yayılan ve daha çok yemekten sonra oluşan yanmanın, en sık görülen reflü belirtisini oluşturuyor.
Prof. Dr. Gümürdülü; reflü belirtilerinin sık sık ülser ile karıştırıldığına dikkat çekiyor.
"Reflü öksürüğe, ses kısıklığına, diş çürüklerine ve boğaz ağrısına da neden olabilir. Reflü nedenleri arasında yer alan mide kapağının gevşemesi de çok önemlidir.
Bu kapak sık aralıklar ile gevşer ve midenin asidik içeriği yemek borusuna geri kaçar. Reflü belirtileri sık sık ülser ile karıştırılsa da farklı hastalıktır.
Reflü belirtilerine sahip kişilerin en kısa zamanda uzman bir doktora görünmesi gerekir" diyor.
​OBEZİTEYİ HAFİFE ALMA
Obeite ve yanlış beslenme alışkanlıkları reflüye neden oluyor.
Aynı şekilde uyku apnesi ve stresli yaşam da reflüyü beraberinde getiriyor. Bazı hastalar, kendilerinde reflü olduğu şikayetiyle doktora başvurabilir.
Ancak en doğru teşhisin konulabilmesi için öncelikle doktorun gerekli gördüğü tetkiklerin yapılması gerekiyor.
​TEDAVİSİ MÜMKÜN
​Reflü, ilaçla tedavi edilebiliyor. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi, bu hastalığın şikayetlerini azaltıyor. Prof.
Dr. Gümürdülü, tedavi edilmeyen reflünün yemek borusunda darlık, kanama ve kansere neden olabileceği uyarısında bulunuyor. "Reflüden korunmak için sigara kullanılmamalı, dar elbiseler giyilmemeli, yağlı yemeklerden veya kızartmalardan, domates salçasından uzak durulmalı" diyor.