Gör'meme'zlik etmeyin! Meme kanserinden korunmanın yollar nelerdir?

Prof.Dr Vahit Özmen, doğru beslenmenin meme kanseriyle mücadeledeki etkisine değindi. Ve ekledi: Konserve gıdalardan uzak durun. Meyve, sebze ve balık yiyin...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ekim 2018 Güncelleme 18 Ekim 2018, 03:18
Gör’meme’zlik etmeyin! Meme kanserinden korunmanın yollar nelerdir?

İÇİNDEKİLER

Kadınların korkulu rüyası meme kanseri, her 8 kadından birini tehdit ediyor. Bu hastalığa dikkat çekmek için Ekim ayı, meme kanseri farkındalık ayı olarak kutlanıyor. İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Florence Nightingale Hastaneleri Meme Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Vahit Özmen, meme kanserinden korunmanın ipuçlarını sizler için sıralıyor... Tüm kanserlerin oluşumunda, beslenme ana nedenlerin başında geliyor. Bu nedenle sağlıklı ve doğal beslenme önem taşıyor. Kısacası her doğal ürünü, mevsiminde yemek gerekiyor. Prof. Dr. Vahit Özmen, "Kanserden korunmak için konserve yiyeceklerden uzak durun" uyarısında bulunuyor.
EGZERSİZ YAPIN
Beslenme alışkanlıkları meme kanseri üzerinde doğrudan etkisi oluyor. Sürekli hayvansal yağ ve protein tüketen kişilerin meme kanserine yakalanma riski de artıyor. Egzersiz yapmayan, fiziksel aktivitelerde uzak olan kişilerde de meme kanseri daha sık görülüyor.
ÖMÜRDEN ÇALIYOR
Yanlış beslenme alışkanlıklarının bir sonucu olan fazla kilo ve obezite de meme kanserine yakalanma riskini artırıyor. Hatta şişmanlığa bir de menopoz dönemi eklenince meme kanseri riski yüzde 30 artıyor. Kısacası şişmanlık, meme kanseri riskini artırmasının yanında bu hastalıktan sonraki hayatta kalma riskini azaltıyor.
FAST FOOD'A SAVAŞ AÇIN
Fazla kilolardan dolayısıyla da meme kanserinden korunmanın yolu, hazır gıdaların tüketimini azaltmaktan ve taze meyve-sebze yemekten geçiyor. Hamburger, sandviç gibi fast food tarzı beslenme alışkanlıklarını kesinlikle bırakmak gerekiyor. yine mevsimine göre bol taze meyve, sebzeler, beyaz et (balık ve tavuk) tüketilmesi, alkol ve sigara kullanılmaması öneriliyor.
ERKEN ANNE OLUN
Prof.Dr. Vahit Özmen, meme kanserinden korunmanın ipuçlarını sıralıyor:

KİLO VERİN: Menopozda östrojen hormonu azalıyor. Vücutta yağ dokusunun artması, kilo aldırıyor. Bu kilolar da kanser riskini artırıyor.
ANNE OLUN: Kadınların 30 yaşından önce doğum yapmaları meme kanseri riskini azaltıyor.
EMZİRİN: Emzirmek, meme kanseri riskini azaltıyor.
KENDİNİZİ MUAYENE EDİN: Meme kanserinde erken teşhis önem taşıyor. Kadınların kendilerini muayene etmesi gerekiyor.