Çikolata kisti anneliğe engel

Üreme çağındaki kadınları tehdit eden çikolata kisti, kısırlığı çağırıyor! Çocuk sahibi olmayı engelliyor. Tekrarlama riski bulunan bu hastalığın tedavisinde geç kalmamak gerekiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Ekim 2018 Güncelleme 14 Ekim 2018, 01:58
Çikolata kisti anneliğe engel

İÇİNDEKİLER

Her 5 kadından birinde görülen çikolata kisti, dayanılmaz adet sancıları ile kendini gösteriyor. 30 yaşından sonra risk artıyor. Neden oluştuğu tam olarak bilinmeyen çikolata kistleri, tamamen çikolataya benzediği için bu isimle adlandırılıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Polat Dursun, çikolata kistlerinin en yaygın belirtilerinin adet dönemi ve öncesinde ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı, kısırlık, aşırı veya düzensiz kanamalar ile belirti verdiğini söylüyor.
KİST=KISIRLIK
Çikolata kisti bulunan kadınlarda kısırlık görülüyor. Çocuk sahibi olmayı engelleyen bu hastalık idrar yapamama sorunlarını da beraberinde getiriyor. Prof. Dr. Dursun, kadınların vücutlarında meydana gelen şikayetleri iyi kontrol etmelerini ve jinekolojik muayeneleri ihmal etmemelerini öneriyor. Çikolata kistleri, üreme yaşındaki kadınlarda daha sık görülüyor.
GEÇ KALMAYIN
Çikolata kistlerinin tedavisi, hastanın şikayetine, yaşına, kistin büyüklüğüne, özelliklerine göre değişiyor. Prof. Dr. Dursun, "Tedavide ilaçlar ve gerektiğinde de cerrahi yöntemler kullanılabilir. Kist ameliyatları çok zor ameliyatlardır. Bu ameliyatı yapacak jinekoloğun bu konuda uzmanlaşmış olması çok önemlidir" uyarısında bulunuyor.
TEKRARLAYABİLİR
Tedavi edilen çikolata kistleri, yüzde 20-40 oranında tekrarlayabiliyor. Bu nedenle hastaların kontrollerini aksatmaması gerekiyor. Prof. Dr. Dursun, "Kasık ağrısı, adet sancısı ve ilişkide ağrısı olan kadınların mutlaka jinekolojik muayene olması gereklidir" diyor.

KURUYEMİŞ TÜKETİN...
Çikolata kisti bulunan hastaların şekerli gıdalardan uzak durması gerekiyor. Bol sebze, meyve ve balık tüketmesi öneriliyor. Fındık, fıstık gibi sert kabuklu yemişler ve çekirdekler iltihapları azaltmaya yardımcı oluyor. Frambuaz ve havuç hormonların dengelenmesine yardımcı oluyor. Domates, kist oluşumunu engelliyor.

BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kronik yorgunluk
Bel, sırt, karın ağrı
Tuvalete çıkamama
Kısırlık
Ağrılı cinsel ilişki