Cinsel ilişki sırasında bu sorunu yaşayanlar dikkat

Takvim Gazetesi yazarı Dr. Nafiz Karagözoğlu bugün köşesinde yazdığı yazıda yine okuyucuların sorularını cevapladı. İşte Karagözoğlu'na sorulan sorular ve yanıtları....

Giriş Tarihi 13 Ekim 2018, 00:00 Güncelleme 13 Ekim 2018, 10:03
Cinsel ilişki sırasında bu sorunu yaşayanlar dikkat

İÇİNDEKİLER

23 yaşındayım. 4 aylık evliyim. Eşim ilişki sırasında acı çektiğini söylüyor. Doktora götürmeye ikna ettim ama hangi doktora götüreyim?

PANİK yapmayın. Cinsel birleşme sırasında ağrı, acı, yanma, batma gibi hoşnutsuzluk durumlarına cinsel ilişki ağrısı denir. Yüzde 70 jinekolojik, yüzde 30 psikolojik sebeplerden kaynaklanır. Kadın hastalıkları uzmanına muayene olması gerekir. İhmal etmeyin. Yoksa cinsel ilişki düşüncesi ağrı ve huzursuzluk yaratacağından geleceğinizi olumsuz etkiler.

İç guatrdan ameliyat oldum. İlaç verdiler 6 ayda 15 kilo aldım. Bir de öksürüyorum. Ameliyatla ya da kullandığım ilaçlarla ilgili olabilir mi?

GEÇİRDİĞİNİZ ameliyat sonrası tiroit çalışması azalabilir. Bu nedenle hormon hapı verirler. En az 2-3 hafta aralarla başlangıçta sıkı kan hormon düzeyi takibi gerekir. İlacın dozu az geliyorsa hipotroidi dediğimiz hastalık söz konusu olabilir. Ardından şişmanlık meydana gelebilir. Kan şeker düşmelerine bağlı şişmanlık var mı yok mu diye kontrol edilmeli. Öksürük şikâyeti ameliyatla ilgili olabilir. Ameliyatı yapan doktorunuzla konuşun

​BABA OLMAK İSTİYORUM

3 yıllık evliyiz. Cinsel ilişkimiz iyi. Ama çocuğumuz olmuyor. Doktor eşime de bana da sigarayı bırak dedi. Günde 2 paket sigara içip 3 çocuğu olan arkadaşım var. Buna ne diyeceksiniz?

HER hayat farklıdır. Başkasıyla hiçbir konuyu kıyaslama. Çocuk sahibi olma konusu da dahil. Yapılan tıbbi çalışmalara göre üreme çağındaki kadınlarda günlük içilen sigara miktarının ve sigara içme süresinin doğurganlığı ve üreme yeteneğini doğrudan etkilediği biliniyor. Sigara içen kadınlarda çocuk sahibi olamama oranı, içmeyenlere göre 10 kat daha fazladır. Kadınların yüzde 13'ünde de çocuk sahibi olamamanın nedeni sigara olarak bulunmuştur. Yani sigara içme dedi diye biraz kızmışsın. Ne yapalım. Hamama giren terler.

Nafiz Bey, 2 yıldır kabızlığım var. Kabızlık çayı içiyorum. Yine de zorlanıyorum. Erik iyi gelir dediler. Komposto yapayım mı?

O kadar uğraşma. Tazesini bul ye. 10 adet kadar yiyebilirsin. Komposto yapacağım diye bir sürü şeker veya şekerli sıvı da bedene girecek. Gerek yok. Ayrıca erikte Bol bol C vitamini var. Bol lifli bir gıda olan erik kabızlığa da gayet iyi gelir. Ama hareket etmezsen, sıkıntını, stresini azaltmazsan bağırsaklar rahatlamaz. vaktinde tuvalet ihtiyacını görmezsen kabızlığın geçmez.

Yaşım 18. Daha önce reflüm vardı. İlaç içtim geçmişti. Şikayetlerim yine başladı. Reflü tekrarlar mı?

HER yaşta reflü olabilir. Şişmanlık en önemli risk faktörüdür. Yavaş ye. İyi çiğne. Yemekten sonra sırt üstü yatma. Porsiyonlarını azalt. Sigara, çay, kahve, kola, gazlı içecekler ve yiyecekler ile sütlü ürünler reflü'yü arttırabilir. Alışkanlıklarla ilgili olduğundan tedavi edilse bile tekrar başlayabilir.