Günde 10 bin adım kalbi koruyalım! Kalbe ne iyi gelir?

Bir sıcak bir soğuk hava en çok kalbi tüketiyor. Uzmanlar, sonbahar serinliğini yaşadığımız şu günlerde uyarılarını sıralıyor: Günde 30 dakika yürüyüş yapın. İlaçlarınızı aksatmayın. Bol sıvı alın...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Ekim 2018 Güncelleme 10 Ekim 2018, 03:25
Günde 10 bin adım kalbi koruyalım! Kalbe ne iyi gelir?

İÇİNDEKİLER

Ekim ayıyla birlikte soğuk havalar kendini hissettirmeye başlıyor. Vücudun durmak dinlenmek bilmeyen organı kalp, soğuk havalarda daha çok oksijene ihtiyaç duyuyor. Kış aylarında havadaki oksijen miktarı azaldığı için, vücut kalbe daha az oksijen içeren kan pompalıyor. Bu da kalbin ihtiyacı olan kanı alamadığı anlamına geliyor.

Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak, sonbahar soğuğunun kendini hissettirmeye başladığı bu günlerde kalbi korumanın formüllerini sıralıyor... Mevsim geçişlerinde en sık görülen hastalık olan grip ve soğuk algınlığı vücutta ateşi yükseltiyor. Bu da kalbe binen yükü artırıyor. Genellikle önemsenmeyen bu hastalık, kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Bol sıvı alımı, taze sebze meyve tüketimi öneriliyor.
İLACINI UNUTMA
Sürekli kullanılan kalp, tansiyon ve kan sulandırıcı ilaçlarının bir dozunun bile aksatılması kalp krizine neden olabiliyor. Yine ilaç tedavisinin yanında özellikle kalp hastalarının beslenmelerine de ekstra dikkat etmeleri gerekiyor. Böyle zamanlarda sofrada daha hafif yemeklerin tercih edilmesi gerekiyor.
YÜRÜYÜŞ YAPIN
Kış aylarında herkes havaların soğumasıyla eve kapanıyor. Prof. Dr. Çaynak, bunun oldukça yanlış bir alışkanlık olduğunu vurguluyor. "Kapalı alanlarda, yürüyüş bandında yürümektense açık havada yürümek daha faydalıdır" diyor. KORUNUN...
Oldukça hassas bir organ olan kalbin soğukla ani teması krizleri beraberinde getiriyor. Prof. Dr. Çaynak "Kış aylarında sıcak-soğuk farkından kaçınmak gerekiyor. Tek kat kalın kıyafet giyinmektense, kat kat kıyafet giyinmek faydalıdır" diyor.
BUNLARI TÜKETİN
Uzmanlar sağlıklı kalbe sahip olmak için şu besinleri öneriyor:

SOYA: Kolesterolü düşürür. Kalp hastalıklarından korur.
BALIK: Kalp hastalıklarında ölüm riskini azaltır.
CEViZ: Kalp hastalıklarından korur.
YUMURTA: Günde 1 tane haşlanmış yumurta, kalp krizini önler.
SARIMSAK: Kalbi güçlendirir.
BROKOLi: Kalp hastalıklarından korur.