Kalbini diyabete yedirtme! Kalp krizi nasıl farkedilir?

Tansiyon ve diyabet kalbi tüketiyor. Şeker hastaları, kalp krizi geçirdiklerini geç fark ediyor. Uzmanlar uyarıyor: Mide bulantısı zannedilen şey, kriz olabilir! Peki kalp krizi nasıl farkedilir? Sağlıklı bir kalp için neler yapmalıyız? İşte detaylar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ekim 2018 Güncelleme 08 Ekim 2018, 02:13
Kalbini diyabete yedirtme! Kalp krizi nasıl farkedilir?

İÇİNDEKİLER

KALP hastalıkları, hayatı tehdit eden rahatsızlıkların ilk sırasında bulunuyor. Vücudumuzda durmadan çalışan bu organ, diyabet, tansiyon ve kolesterol gibi diğer rahatsızlıklardan olumsuz etkileniyor. Hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme ve stres kalp krizine zemin hazırlıyor. İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi'nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Sarıtaş, diyabetli hastaların kalp krizini geç fark ettiğini söylüyor. "Diyabetli hastalar sinir uçlarındaki mikrobik olmayan iltihaplar nedeniyle kalp krizi anında ağrıyı pek hissetmeyebilirler" uyarısında bulunuyor. Şu bilgileri veriyor...
GÖĞSÜNÜZ SIKIŞIYORSA
Kalbe temiz kanı temin eden atardamarlarda oluşan hastalıklara koroner arter hastalığı deniyor. Koroner damarların sertleşmesi sonucunda ortaya çıkan bu hastalık, 'damar sertliği' olarak biliniyor. Obezite, diyabet, hipertansiyon ve sigara gibi risk faktörleri damar sertliğini tetikliyor. Damar sertliğine bağlı şikayetler, darlığın yeri ve darlığın derecesine göre değişiyor. Bu hastalıkta ağrı; istirahat sırasında değil, yürürken, merdiven çıkarken görülüyor. Ağrı dışında çarpıntı, nefes darlığı, terleme, yorgunluk, halsizlik, bacaklarda şişlik gibi şikayetler de görülüyor.
GİTTİKÇE YAYILIR...
Damar sertliği, kalp krizine yol açan en büyük nedeni oluşturu- yor. Buna yol açan sebeplerin ilkinde kandaki yüksek kolesterol seviyesi bulunuyor. Hastaların büyük bir çoğunluğunda kalp krizi esnasında göğüste şiddetli bir ağrı görülüyor. Ardından sırt bölgesine, çeneye, boyuna ve sol kola yayılıyor. Ancak şeker hastalarında oluşan sinir uçlarındaki iltihaplar nedeniyle, diyabeti olan hastalar ağrı pek hissetmiyor. Ayrıca özellikle kalbin sağ atardamarını ilgilendiren kalp krizleri bazen mide şikâyetleriyle karıştırılabiliyor. Mide bulantısı ya da hazımsızlık zannedilen şikayetler aslında kalp krizinin belirtisi olabiliyor.
İLK 6 SAATE DİKKAT
Göğüs ağrısı çeken ve kalp krizi geçirdiğini düşünen hastaların vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor. Kalp krizinin tanı ve tedavisindeki gecikme, istenmeyen sonuçları beraberinde getiriyor. Özellikle olaydan sonraki ilk 6 saat içinde yapılacak tedavi, kalp kası hücrelerinde oluşan hasarın geri döndürülmesi noktasında önem taşıyor.
BU ÖNERİLERE KULAK VERİN

Doymuş yağlardan ve kolesterolden fakir diyet seçilmeli.
Genel olarak sebze, meyve ve tahıl tüketilmeli.
Kızartmalardan kaçınılmalı.
Kırmızı et yerine beyaz et tercih edilmeli.
Yüksek tansiyon varsa kullanılan tuz azaltılmalı.
Karaciğer, böbrek ve beyin gibi kolesterolü fazla olan etlerden uzak durulmalı.
Gıdaların yağ ve kalori içeriklerine de dikkat edilmeli, yağı azaltılmış peynir, süt tercih edilmelidir.
NOHUT​ YİYİN
Sağlıklı bir kalbin yolu, doğru beslenmekten geçiyor. Uzmanlar, sofralardan eksik edilmemesi gereken besinleri şöyle sıralıyor:

Somon: İçeriğindeki Omega- 3 ile kan akışını düzenler. Kalbi korur.
Ceviz: Kötü kolesterolü düşürür. Kalp krizini önler.
Ahududu: İnme riskini azaltır.
Nohut: Kolesterolü düşürür. Kalbi korur.
Bitter çıkolata: İçerisindeki kakao, tansiyonu dengeler. Atardamarı korur.
Avokado: kolesterolü düşürür.
Turunçgıller: Kalp hastalığına yakalanma riskini azaltır.
Domates: Kolesterolü düşürür. Kalp krizi riskini azaltır.