Tropik fırtına adım adım Türkiye'ye yaklaşıyor! Tropik fırtına İstanbul'u vuracak mı?

Meteoroloji tarafından yapılan son dakika açıklamasında "Türkiye'de daha önce görülmemiş bir meteorolojik olayın eşiğindeyiz. Türkiye'ye adım adım bir kasırga geliyor. İyon Denizi üzerinden gelen kasırganın yönünün değişmemesi halinde kıyı Ege'de çok büyük zararlara sebep olabileceği tahmin ediliyor." uyarısı yapılmıştı. Meteoroloji uzmanlarının paylaştığı son verilere göre, Akdeniz'de toplanmaya başlayan ve 'tropik fırtına' adı verilen mini kasırganın Türkiye'yi vurma ihtimali yüzde 80'lere kadar çıktı. Peki beklenen tropik fırtına İstanbul'u vuracak mı? Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek açıkladı....

Giriş Tarihi 28 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 28 Eylül 2018, 11:10
Tropik fırtına adım adım Türkiye’ye yaklaşıyor! Tropik fırtına İstanbul’u vuracak mı?

İÇİNDEKİLER

Tropik fırtınayla ilgili Meteoroloji'den dün son dakika uyarısı gelmişti. Uyarının ardından açıklama yapan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, "İstanbul için büyük bir risk gözükmüyor. Daha çok Güney Ege ve Antalya'nın batısında görülecek" dedi. İşte tropik fırtınayla ilgili tüm detaylar...

"YUNANİSTAN'DA YIKIM YAPACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR"

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün "Tropik Fırtına" uyarısının ardından son veriler üzerinden değerlendirme yapan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, "Akdeniz üzerinde, Yunanistan'da yıkım yapacak gibi görünüyor" dedi.

"Mora Yarım Adası'nda, güneyine doğru kuvvetli rüzgarla birlikte kuvvetli yağışlar da var" diyen Tek, "Akdeniz'de meydana gelmesinin sebebi yüksek deniz suyu sıcaklığı. Deniz suyu sıcaklığının 26 derecenin üzerine çıktığı, yazdan kışa geçildiği dönemlerde görülüyor. Yarın yine Yunanistan'da devam edecek" diye konuştu.

"FETHİYE, MARMARİS VE ANTALYA'NIN BATISI..."

Türkiye içinde değerlendirmede bulunan Adil Tek, "Bizde de pazar günü akşam saatlerinde güney kesimleri etkileme ihtimali var. Daha çok Fethiye, Marmaris ve Antalya'nın batısında gerçekleşmesi bekleniyor. Rüzgarın şiddeti biraz daha azalmış olacak. Kuvvetli yağış olasılığı ise daha yüksek. İstanbul için büyük bir risk gözükmüyor. Daha çok Güney Ege ve Antalya'nın batısında görülecek. Pazartesi günü de etkisi azalacak" diye konuştu.

METEOROLOJİ'DEN UYARI GELMİŞTİ

Meteoroloji'den yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:

"Yapılan son değerlendirme ve analizlere göre bugün öğleden sonra Orta Akdeniz'de oluşması beklenilen Alçak basınç merkezinin derinleşerek şiddetini arttırması ve Tropik Fırtınaya dönüşmesi tahmin ediliyor. Orta Akdeniz'de oluşması beklenen Fırtınanın hafta sonu doğuya doğru hareket etmesi beklenmektedir.

Farklı tahmin senaryolarında fırtınanın şiddeti ve yeri konusundaki belirsizlikler halen devam etmektedir. Bununla birlikte Fırtınanın Ege bölgesini etkilemesi durumunda, 30 Eylül 2018 Pazar günü, rüzgar hızının 100-120 km/saate ulaşması ve meydana gelecek yağışların da 75 kg/m2 ve üzerinde şiddetli yağış şeklinde olması beklenmektedir.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak fırtınanın oluşumu ve gelişimi takip edilmekte olup; Fırtınanın yön, şiddet ve etkileyeceği alan konusunda gerekli olduğunda tahmin, uyarı ve açıklamalar yapılacaktır." denildi.

MEDİCANE DÜNYA BASININDA

Ülkemizi İzmir üzerinden vurması beklenen 'tropik fırtına'nın saatte 145 kilometre hıza ulaşabileceğinden bahsedilirken, ABD'li meteoroloji uzmanları da kasırganın muhtemel rotasını çizdi. İngiliz basını da mini kasırgayı manşet yaparak fırtınanın saatte 160 kilometreyi bulabileceğini yazdı. Yabancı basında fırtınanın adı 'Medicane' ve 'Zorba'...

Öte yandan beraberinde aşırı sağanak yağışları da getirmesi öngörülen fırtına için İzmir başta olmak üzere Ege Denizi'ne kıyısı olan şehirlerimiz alarm durumuna geçti.

Meteoroloji uzmanlarına göre; Türkiye'nin ilk kasırgası olabileceği ihtimali üzerinde durulan 'tropik fırtına'nın ülkemizi İzmir üzerinden etkileme olasılığı yüzde 80'e çıktı. ABD'li meteoroloji uzmanları şiddetli fırtına için yol haritasını belirledi. Ülkemize 29 Eylül Cumartesi gecesi giriş yapması, 30 Eylül Pazar günü ise Ege kıyılarını, Marmara'nın batısı ile Batı Akdeniz'i etkisi altına alması bekleniyor. Şiddetli fırtına ile birlikte aşırı yağışların etkili olması tahmin ediliyor.

SON DURUM GÖRÜNTÜLENDİ

Türkiye'yi vurması beklenen 'Tropik Fırtına', İtalya ile Yunanistan arasındaki İyon Denizi'nin üzerinde toplanmaya başladı. İşte son durum...

ROTA DA BELLİ OLDU

Öte yandan ABD'nin önemli meteoroloji kurumlarından olan 'Accuweather'da 'Tropik Fırtına' için rota tahmininde bulundu. Rüzgar hızının saatte 130-145 kiometrelere çıkabileceğini öngören meteoroloji uzmanları, ortalama hızın 100 kilometreye sabitlenebileceği yorumunda bulundu.

FIRTINA İNGİLİZ BASININDA

Ege Denizi'nde beklenen kasırga, İngiliz basınında da haber oldu. Gazeteler, kasırganın Yunanistan ve Türkiye'nin ünlü plajlarını bu hafta sonu vurabileceğini yazıyor.

'Zorba' ve 'Medicane' adı verilen kasırganın 160 kilometrelik fırtınaya yol açabileceğini belirten Daily Mirror, sel baskını tehlikesine dikkat çekti.BBC hava durumu sunucusu Ben Rich, bulutlar ile gök gürültülü şiddetli fırtınanın Akdeniz'in ortasını çoktan geçtiğini duyurdu.Columbia Üniversitesi'nden Sarah Fecht ise, "Akdeniz kasırgaları (Medicane) tropik fırtınalarla pek çok ortak özelliğe sahip. Güçlü rüzgarlar bir merkezin ortasında dönüyor ve şiddetli yağmur görülüyor" dedi.

MARMARA'DAKİ FIRTINA DİNMİYOR

Öte yandan Marmara Denizi'nde 4 gündür etkili olan poyraz nedeniyle çok sayıda şilep ve tanker Tekirdağ sahillerinde demirleyerek fırtınanın geçmesini bekliyor.

Fırtına deniz ulaşımında aksamalara neden oluyor. Hızı zaman zaman 70 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle yerli ve yabancı bandıralı çok sayıda şilep ve tanker, rotaları Tekirdağ sahillerine çevrilerek demirlemeye devam ediyor. Fırtına, balıkçıları da olumsuz etkilerken çok sayıda balıkçı teknesi de denize açılamadı. Sandalye ve masalar çekildi Bugün akşam saatlerine doğru etkisini kaybetmesi beklenen fırtına nedeniyle oluşan dalgalar, Süleymanpaşa ilçesinin sahil kesiminde bulunan esnafları da etkiliyor. Birçok kafe, 3 metreye ulaşan dalgaların etkisi ile sular altında kalan sandalye ve masalarını çekti. Yaz boyunca insanlarla dolup taşan Süleymanpaşa sahili de soğuk hava ve dalgalar nedeniyle bomboş kaldı.

İZMİR ALARM DURUMUNDA

İzmir'de, Türkiye'nin batı sahilini etkileme ihtimali bulunan fırtına ile ilgili tüm birimler alarma geçti. İZSU, İtfaiye, Fen İşleri, İZBETON ve Park Bahçeler birimleri, fırtına ve şiddetli yağışa karşı vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması için makine, ekipman, araç ve personeli ile 24 saat görev yapmaya hazır hale geldi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Türkiye'ye doğru gelen fırtınanın Ege Bölgesi'ni etkilemesi durumunda, 30 Eylül Pazar günü rüzgar hızının saatte 100-120 kilometreye ulaşacağı ve yağışların metrekarede 75 kilogram ve üzerinde beklendiği yönündeki açıklaması üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi de tüm birimleriyle teyakkuza geçti. Şiddeti ve yeri konusundaki belirsizliklerin devam ettiği fırtınanın oluşumu ve gelişimini yakından takip eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, olağanüstü bir duruma karşı da gerekli hazırlıkları yaptı.

İtfaiye Daire Başkanlığı; çatı uçmaları, ağaç devrilmeleri, deniz seviyesinin yükselmesi, ulaşımı etkileyecek tel kopmaları gibi olaylar için merdivenli araçlar, ayırıcı- kesici aletler, motopomp, dalgıç pompa gibi ekipmanlarla 30 ilçede 50 grup tesisi, 1000'in üzerinde personeli ile birlikte çalışacak. Meteoroloji'den gelecek bilgiler doğrultusunda yağışın etkili olacağı bölgelere uzun mesafe su basan yüksek debili pompalar yerleştirilecek.

Fen İşleri Daire Başkanlığı, kasırga ihtimaline karşı tüm personelinin teyakkuz halinde olmasını istedi. Cumartesi gecesinden başlamak üzere pazartesi sabahına kadar nöbetçi ekipler görev yaparken; bomlu, damperli ve vinçli kamyonlarla TIR, loder, beko loder ve ekskavatör gibi araçlar da hazır bulundurulacak. Pazar günü ise araç ve personel sayısına takviye yapılacak. İZSU Genel Müdürlüğü de hem merkezde hem de ilçelerde su, dere taşkınlarına karşın araçlar ve ekipleriyle hazır olacak. Altgeçitlerde oluşabilecek su birikmelerine karşı pompalar kurulacak. Park Bahçeler Daire Başkanlığı da muhtemel bir fırtınada devrilebilecek ağaçlara karşı nöbetçi ekip sayısını artırdı.