Dar giyme tansiyonu düşürme

Tansiyonun düşüğü de yükseği kadar risk taşıyor. Uzmanlar, ‘Kan basıncım hep düşük’ diyenleri uyarıyor: Düzenli su için. Dar giysilerden uzak durun. Sakın balon şişirmeyin. Uzun süre ayakta kalmamaya çalışın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Eylül 2018 Güncelleme 22 Eylül 2018, 00:00
Dar giyme tansiyonu düşürme

İÇİNDEKİLER

Kanın, damar içerisinde yaptığı basınç, tansiyon olarak adlandırılıyor. Günümüzde en sık rastlanan sağlık sorunu olan tansiyonun, düşüğü de yükseği kadar risk taşıyor. Bazı insanlar tansiyon yüksekliğinden ziyade 'düşüklüğünden' yakınıyor. Bu kişilerin, tansiyon hastası olma ihtimalleri düşük olsa da tehlike geçmiyor. Çünkü düşük tansiyonlu kişiler, kendilerini sürekli yorgun hissediyor.
Acıbadem International Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yeşim Yılmaz Can, düşük tansiyonlu kişilerin hayatlarını kolaylaştıracak önerilerde bulunuyor... Kan basıncı, en çok beyni etkiliyor. Beyne giden kanın azalması halinde dengesizlik, bulnatı, kusma ve halsizlik gözlemleniyor. İşte bu durum, düşük tansiyona işaret ediyor. Normal tansiyona sahip kişiler, bu durumu tolere ederken, düşük tansiyonlularda sıkıntı olabiliyor. Bu yüzden hastaların tansiyonlarını düşüren durumlardan sakınmaları gerekiyor.
NASIL ANLAŞILIR?
Büyük tansiyonun 90-140 mmHg, küçüğün ise 60- 90 mmHg arası olması gerekir. Büyük tansiyonun 90 mmHg'nin altında, küçüğün ise 60 mmHg'nin altında olması düşük tansiyon belirtisidir.
NELER YAPMALI?

BOL SU İÇİN: Günde 8-10 su bardağı su içmek kan hacmini artırır. Tansiyonun düşmesini engeller.

TUZ TÜKETİN: Yüksek tansiyon hastalarının aksine, düşük tansiyonu olanların tuz tüketmesi önerilir. Bu sayede kan basıncı da yükselir.
FAZLA AYAKTA KALMAYIN: Uzun süre ayakta ve hareketsiz kalmak kanın bacaklarda toplanmasına, kalbe daha az pompalanmasına neden olur ve tansiyonu düşürür.

DAR GİYİNMEYİN: Korse gibi sıkı kıyafetler, vücuttaki basıncı artırır. Kalbe dönen kan miktarını azaltır. Şah damarına baskı yapıp doğrudan tansiyonu düşürerek olumsuz etkiler.
AĞIR KALDIRMAYIN: Öksürük krizi, yüksek ağırlık kaldırma, zorlu üfleme (balon şişirme, üflemeli müzik aletleri gibi), göğüsteki basıncı arttırır, kalbe kanın dönüşünü azaltır ve kan basıncını düşürür.

SPOR YAPIN: Gün içinde mümkün olduğu kadar aktif ve ayakta olmak, tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.
AZ AZ YİYİN: Çok miktarda yemek yemek, vücudun kan akışını sindirim sistemine yönlendirir. Bu da tansiyonu düşürür.

DOKTORA BAŞVURUN: Şikayetleriniz günlük hayatı etkiliyorsa, beklemeden doktora gidin.