Dar giyinme varisi önle

Kadınların kabusu olan varis, bacaklarda ağrı ve şişkinliğe yol açıyor. Dar giyinmek, hastalığa davetiye çıkarıyor. Sebze ağırlıklı beslenme ve düzenli spor riski azaltıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Eylül 2018 Güncelleme 15 Eylül 2018, 01:59
Dar giyinme varisi önle

İÇİNDEKİLER

Bacak estetiğini ve sağlığını bozan varis, özellikle kadınların hayatını kabusa çeviriyor. Toplardamarların genişlemesi olarak tanımlanan bu hastalık, kadınlarda sık görülüyor. Hastalık özellikle uzun süre ayakta duranları ya da uzun süre oturarak çalışanları tehdit ediyor. Kilo artışı ve hareketsiz yaşam biçimi de varis oluşumunu hızlandırıyor. Hastalık, bacaklarda ağrı, yorgunluk ve şişkinlikle seyrediyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Abdullah Doğan, varise karşı alınması gereken önlemleri özetliyor:
BOL GİYİNİN
Vücudu sıkan, özellikle karında baskı oluşturan dar kıyafetler, kan dolaşımını olumsuz etkiliyor. Dar giysiler bacaklardan kalbe dönen dolaşımı engelleyerek varisi tetikliyor.
SOĞUK DUŞ ALIN
Bacaklara soğuk su uygulaması, sıcaktan dolayı genişlemiş damarların daralmasını sağlıyor. Varis şikayetlerini azaltıyor.
ÇORAP TEDAVİSİ
Varis çorabı giymek, varis tedavisinde önemli rol oynuyor. Doktorunuzun önereceği uygun basınçtaki varis çoraplarını kullanmak tedaviyi hızlandırıyor.
BACAKLARINIZI YÜKSEKTE TUTUN
Bacakları kalp seviyesinin birkaç santim üzerinde tutmak, kan dolaşımını hızlandırıp, toplardamarlarındaki göllenmiş kanın boşalmasını sağlıyor. Bacakları, altına 2-3 yastık koyarak yüksekte tutmak, varis şikayetlerinde düzelme sağlıyor.
YÜKSEK TOPUK TERCİH ETMEYİN
Topuk yüksekliği 5 cm'den yüksek olan ayakkabılar, baldır kaslarının çalışmasını kısıtlıyor. Bacak bacak üstüne atma, bağdaş kurarak ya da çömelerek oturma gibi hareketler de toplardamarlardaki kanın kalbe geri dönüşünü engelleyerek varisi tetikliyor.
BOL SU TÜKETİN
Fazla kilo, varis hastalığını tetikliyor. Beslenme şekli, büyük önem taşıyor. Sebze tüketmek ve bol su içmek, varise adeta kalkan oluyor.
SPOR YAPIN
Özellİkle bacak kaslarını çalıştıran tempolu yürüyüş, yüzme ve bisiklet sürmek gibi sporlar bacak toplardamarlarındaki kanın kalbe doğru hareketini hızlandırıyor. Fiziksel aktivite, kan dolaşımını hızlandırıyor. Dolayısıyla varis riskini önemli oranda azaltıyor.
SICAKTAN KAÇININ
Sauna, hamam, kaplıca gibi sıcak ortamlarda bulunmak varis şikayetlerinizi arttırıyor.