Şarbona dikkat

Türkiye, şarbon paniği yaşadı. Uzmanlar ise uyardı: Hastalık deri, bağırsak ve akciğer şarbonu olarak 3’e ayrılıyor. Yara, ateş ve kusma gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Erken tedavi hayat kurtarıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Eylül 2018 Güncelleme 12 Eylül 2018, 00:33
Şarbona dikkat

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin bazı bölgelerinde şarbon vakalarına rastlandı. Bu durum paniğe yol açtı. Uzmanlar uyardı. Buna göre şarbon, ot yiyen hayvanlardan insanlara bulaşıyor. Hastalık, 'bacillus anthracis' adlı bakteriden kaynaklanıyor.

NASIL BULAŞIYOR?
Şarbon insanlara 3 şekilde bulaşıyor. Hasta hayvanlara temas sonucu bakterinin vücuda girmesiyle deri şarbonu, şarbonlu hayvan etlerinin yenmesiyle bağırsak şarbonu, şarbonlu tozların solunmasıyla da akciğer şarbonu oluşuyor.

BELİRTİLERİ NELER?
Deri şarbonu, yara ve kaşıntı, bağırsak şarbonu bulantı ve kusma, akciğer şarbonu ise yüksek ateş gibi belirtiler gösteriyor. Geç tedavi ölümcül sonuçlar doğurabiliyor

KORUNMA YOLLARI
Şarbonlu olduğundan şüphelenilen veya şarbondan ölen hayvanlar asla kesilmemeli.
Şarbondan ölen hayvanlar mümkünse yakılarak imha edilmeli.
Hasta hayvanların bulundukları yerler ve taşındıkları nakil vasıtaları temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli.
Hasta hayvanların temas ettiği yem maddeleri ve altlıklar yakılmalı.
Riskli bölgelerde, hayvanlar aşılattırılmalı.
Temas eden kişilere antibiyotik tedavisi uygulanmalı.

TEDAVİ
Şarbon, etkili antibiyotik tedavisiyle ortadan kaldırılabiliyor. Ancak tedavinin başarılı olabilmesi için mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlamak gerekiyor. Kısacası erken tedavi hayat kurtarıyor.