Ceviz ye kalbini besle

Yüksek kolesterol, tansiyon, diyabet ve obezite kalp krizine davetiye çıkarıyor. Beslenme hayati rol oynuyor. Özellikle ceviz ve yer fıstığı hastalığa kalkan oluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Eylül 2018 Güncelleme 11 Eylül 2018, 02:21
Ceviz ye kalbini besle

İÇİNDEKİLER

Günümüzde her 7 kişiden 1'i kalp kriziyle karşı karşıya kalıyor. Kalp krizi, alınacak tedbirlerle önlenebiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İlke Sipahi, kalp krizine yol açan faktörleri şöyle açıklıyor:

SİGARA: Araştırmalar sigaranın kalp krizini 3 kat arttırdığını gösteriyor. Üstelik sigara akciğer hastalıkları ve kansere de davetiye çıkarıyor.
YÜKSEK KOLESTEROL: Kötü huylu kolesterol olan LDL ne kadar yüksekse kalp krizi riski o kadar yüksek oluyor. Kolesterolü azaltmak için sakatatlardan, kalamar, midye, karides gibi kabuklu deniz hayvanlarından, sucuk, salam, sosisten ve kızartmalardan uzak durmak gerekiyor. Öte yandan fındık, ceviz ve yer fıstığı gibi kuruyemişler kolesterolü dengeliyor.

DİYABET: Diyabet damar duvarının esnekliğini bozuyor, kanda pıhtılaşmayı arttırıyor ve damar iç yüzeyindeki hücre hasarını hızlandırıyor. Diyabet kontrol altına alınmazsa kalp krizine yol açıyor.
YÜKSEK TANSİYON: Yüksek kan basıncı da kalp krizine davetiye çıkarıyor. Yüksek tansiyon hastası olmamanın en etkili yolu ise tuz tüketimini azaltıp düzenli egzersiz yapmaktan geçiyor.

İLERLEYEN YAŞ: Kalp krizi riski, artan yaşla beraber yükseliyor. Yaşlılarda kalp krizi sonrası ölüm oranı, gençlere kıyasla kat be kat artıyor.
AİLE ÖYKÜSÜ: Genetik yatkınlık, hastalığı tetikliyor. Ancak kolesterolü dengede tutmak bu riski ortadan kaldırıyor.

ALKOLDEN UZAK DURUN
Kalp krizine yol açan diğer faktörler şöyle sıralanıyor: "Böbrek yetmezliği, özellikle hipertansiyona yol açarak kalp krizi riskini arttırıyor. Bunun yanı sıra gut hastalığı, romatizmal-iltihabi hastalıklar, AIDS hastalığı, aşırı alkol tüketimi, bazı ağrı kesiciler, kadınlarda doğum kontrol hapları ve bazı menopoz sonrası hormon ilaçlarının kullanımı da kalp krizi riskini yükseltebiliyor.
OBEZİTE: Obezite, damarlarda erken yaşlanma ve işlev bozukluğunun yanı sıra kalp krizine yol açıyor. Erkeklerde bel çevresi 102 cm'yi, kadınlarda ise 88 cm'yi geçtiğinde risk artıyor.

ERKEKLER TEHLİKE ALTINDA
Kalp krizi konusunda erkekler kadınlara göre daha şanssız oluyor. Buna neden olarak da kadınlardaki östrojen hormonunun koruyucu etkisi gösteriliyor. Bu nedenle erkeklerin değiştirebilecekleri risk faktörlerine, yani sigara, kolesterol ve şekere daha da erken dikkat etmeye başlamaları gerekiyor.