Mide kanserine ballı çare

Aşırı tuzlu gıdalar, mide kanserine davetiye çıkarıyor. Sağlıklı beslenme riski azaltıyor. Bal, sarımsak ve kefir hücreleri koruyarak hastalığa kalkan oluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Eylül 2018 Güncelleme 08 Eylül 2018, 02:58
Mide kanserine ballı çare

İÇİNDEKİLER

Mide kanseri, dünyada en sık görülen kanser türleri arasında yer alıyor. Fitoterapi ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin, mide kanseriyle ilgili önemli bilgiler veriyor:

AŞIRI TUZ DÜŞMAN
Koruyucu madde ve bol tuz içeren gıdalar, zamanla mide zarına zarar verip, normal hücrelerin DNA'sını bozuyor. Bu tarz beslenme kanser riskini arttırıyor. Hastalık, kanlı kusma, kilo kaybı, ağrı, hazımsızlık, halsizlik, iştah kaybı ve mide ekşimesi gibi belirtiler gösteriyor.
BESLENME ÖNEMLİ
Mide kanserinden korunmanın yolu sağlıklı beslenmeden geçiyor. Sigara, alkol, yanık gıda, kızartılmış besinler ve fastfood tarzı beslenme hastalığı tetikliyor. İşlenmiş (konserveler) ve tuzlanmış gıdalar, hastalık riskini arttırıyor. Su veya ayran gibi sağlıklı içeceklerin tüketilmesi ve meyve-sebzelerin mevsiminde bolca yenmesi, hastalığa kalkan oluyor.
EGZERSİZ YAPIN
Düzenli egzersiz ve kilo kontrolü mide kanserine karşı koruyor. Kırmızı eti haftada 150-200 gram ile sınırlandırmak mideyi rahatlatıyor. Omega- 3'ten zengin somon, sardalya, uskumru ve hamsi gibi balıkların dönüşümlü (haftada 3 gün) tüketilmesi, mide kanseri riskini düşürüyor. Mide kanserine karşı savaşan besinler ise şöyle sıralanıyor:
SARIMSAK VE SOĞAN:
Soğan, sarımsak ve pırasa gibi sebzeler, mideyi koruyor ve kanser oluşumunu önlüyor.

BROKOLİ:
C vitamini mide kanserini engelliyor. C vitamininden zengin biber, brokoli, karnabahar, marul, kivi, çilek, portakal, domates ve fasulye, kansersavar olarak kabul ediliyor.
FINDIK:
Selenyum, mide kanserinden koruyucu maddelerin başında yer alıyor. Brezilya fındığı, selenyum deposu olarak biliniyor. 100 gramı günlük ihtiyacın 27 katını sağlıyor. İstiridye, ay çekirdeği, mantar, yumurta ve peynir de selenyum eksikliğini gideriyor.
YOĞURT-KEFİR:
Dost bakteriler (probiyotik) içeren yoğurt ve kefir gibi besinler, midede enfeksiyon riskini azaltıyor ve kanseri engelliyor.