Gözler hastalığın aynasıdır

Gözlerimiz, genel sağlık durumumuzu ele veriyor. Göz hareketlerinde kısıtlılık felç, sulanma alerji, damar yapısında bozulma diyabet, sararma ise karaciğer hastalığının habercisi olabiliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Eylül 2018 Güncelleme 06 Eylül 2018, 02:03
Gözler hastalığın aynasıdır

İÇİNDEKİLER

Bir bakışla ruhumuzun derinliklerini yansıtan gözlerimiz, sağlığımıza da ayna tutuyor. Gözler, hastalıklarla ilgili bize önemli mesajlar veriyor. Detaylı bir göz muayenesi ile diyabetten bağışıklık sistemi hastalıklarına kadar birçok hastalık teşhis edilebiliyor. Bu şekilde hastalar doğru tedavilere yönlendirilebiliyor. Dünyagöz Ataköy'den Op. Dr. Haluk Talu, göz muayenelerinde ortaya çıkan farklı rahatsızlıklar hakkında önemli bilgiler paylaşıyor: Bağışıklık sisteminde kötü ve düzensiz beslenme sebebiyle oluşabilecek zafiyetler, yapılacak detaylı göz muayenesinde teşhis edilecek göz kuruluğu, gözde tahriş ve bulanık görme gibi belirtilerle ortaya çıkabiliyor.
FELÇ RİSKİ
Göz hareketlerinde kısıtlılık, önemli bir rahatsızlığa işaret edebiliyor. Bu durum kısmi felç durumunu bize haber verebiliyor. Bu durumda hiç vakit kaybetmeden tedavinin başlaması gerekiyor.

SİNİR TUTULUMU
Göz bebeklerinin ışık refleksinin kaybı, hastalık mesajı veriyor. Refleks kaybı, kafa içi sinirlerinin tutulumunu işaret ediyor.
KARACİĞER HASTALIĞI
Gözlerde sararma, karaciğer rahatsızlıklarının habercisi olabiliyor. Kızarıklık, kaşınma ve sulanma ise gözün yanı sıra farklı alerjilerin varlığını gösteriyor. Aynı zamanda renk algılamada yaşanan değişiklikler de erken kataraktın ve erken diabetik hasarın habercisi olarak kabul ediliyor.

GÖRME KAYBI
Gözlerdeki kılcal damarların yapısında gözlemlenen bozukluklar ve retinada oluşan damarlı zarlar, diyabetin göstergesi oluyor. Bu durum ciddi görme kayıplarına da yol açabiliyor.
TÜMÖR HABERCİSİ
Göz dibi muayenesinde görme sinir başının şişmesi kafa içi tümör belirtisi olabiliyor. Tüm bu belirtiler, aslında gözlerimizin bize farkında olduğumuzdan çok daha fazlasını anlatmaya çalıştığını gösteriyor. Düzenli göz muayeneleri sayesinde görme sorunlarınınyanı sıra genel sağlıkla ilgili ciddi problemlerin önüne geçilebiliyor.
YUMURTA
Yumurtanın içeriğinde bulunan lutein ve zeaksantin gibi iki önemli organik bileşen, gözler için önemli antioksidan görevler üstleniyor. Ayrıca yumurta, sarı nokta hastalığı ve katarakt gelişimine karşı koruyucu etkiler gösteriyor.