Son dakika: Şarbon hastalığı nedir? Şarbon virüsü belirtileri nelerdir?

Şarbon hastalığı ile ilgili ortaya çıkan iddialar vatandaşları tedirgin etti. İstanbul'da birçok kişinin şarbon şüphesiyle hastanelere başvurmasının ardından akıllarda oluşan soru işaretleri nedeniyle vatandaşlar internette şarbon nedir? şarbon virüsü belirtileri nelerdir? şarbon virüsü nasıl anlaşılır? gibi sorulara cevap aradı. İşte şarbon hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Giriş Tarihi 02 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 02 Eylül 2018, 10:23
Son dakika: Şarbon hastalığı nedir? Şarbon virüsü belirtileri nelerdir?

İÇİNDEKİLER

Son günlerde şarbon virüsü ile ilgili ortaya atılan iddiaların ardından İstanbul Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne şarbon hastalığı şüphesiyle 22 kişinin başvurduğu ve bu vakalardan bazılarında şarbon tespit edildiği açıklandı. Yaşanan bu gelişmelerin ardından vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında şarbon nedir? şarbon virüsü belirtileri nelerdir? şarbon hastalığı nasıl anlaşılır? şarbon nasıl bulaşır? gibi şeyler geldi. İşte şarbon ile ilgili detaylar...

ŞARBON NEDİR?
Şarbon, ot yiyen hayvanlarda görülen şarbon bacillus anthracis isimli bir bakterinin yol açtığı enfeksiyon hastalığıdır. Hayvandan insana, hayvandaki yaraya temas edilmesi, hayvanın etinin yenilmesi, hastalıklı hayvanın bulunduğu alandaki şarbon sporlarının solunması sonucu insana bulaşır.

Şarbon hastalığı, deri, akciğer ve bağırsak olmak üzere üç gruba ayrılır. Akciğer ve bağırsak yoluyla bulaşması durumunda ölümcül sonuçlar doğruyor. Şarbonun insandan insana bulaşması ise çok küçük bir ihtimaldir.

AKCİĞER ŞARBONU
Bakteri (Bacillus Anthracis) sporlarının hava yoluyla alınması sonucu oluşur ve şikâyetlerinin başlamasıyla birlikte tanısı konulup tedavi edilmediği takdirde yüksek oranda ölümcül seyreder.

BAĞIRSAK ŞARBONU
Şarbon hastalığı olan bir otçul hayvanın etinin tam pişirilmeden yenmesi sonucu ortaya çıkar ve yüksek oranda ölümcül seyreder.

DERİ ŞARBONU
En sık görülen formudur. Ülkemizde de dünyada da bütün şarbon olgularının yaklaşık yüzde 95'i bu şekilde ortaya çıkar. Sıklıkla hayvan yünleri, derileri ve postlarıyla uğraşanlarda görülür. Bakteri sporların derideki kesik ya da sıyrıklardan girerek deri içinde depolanması sonrası gelişir. Özellikle el, bilek, kol, yüz ve boyun gibi açıkta kalan bölgelerde sık görülür.

ŞARBON BELİRTİLERİ
Bulaşma şekline göre şarbon hastalığının belirtileri üç gruba ayrılır.

Deri şarbonu: Enfekte hayvanların deri, kıl, yün gibi ürünleri ile temas eden kişilerin ciltlerindeki sıyrık veya kesiklerden bulaşır. Deride ağrı, sızı ve kabartı oluşur. Kabartı çevresinde ödem oluştuğu gibi bu hastalıklı dokunun altı ülserleşir ve ağrısız bir lezyon meydana gelir.

Akciğer şarbonu: Şarbon bakterilerinin havada asılı durumda olan sporlarının solunum yoluyla alınmasından sonraki bir hafta içinde soğuk algınlığına benzer bazı belirtilerle hastalık kendini gösterir. Ateş, bitkinlik, yorgunluk belirtileri gösterir birkaç gün içinde de soluk alıp vermede güçlükler başlar, hasta komaya girip ölebilir.

Bağırsak Şarbonu: Hasta hayvan etlerinin yenmesiyle bağırsak sisteminde iltihap oluşur. Hayvan ürünlerindeki sporların ağız yoluyla alınımı sonucunda bağırsaklara yerleşir. Belirtileri mide bulantısı, iştah kaybı, karın ağrısı, kusma ve kanlı ishaldir. Vakaların yüzde 25-60'ında hastalık ölümle sonuçlanır.

ŞARBON TEDAVİSİ
Hayvan kesimi sonrası bu tür belirtiler görüldüğünde en kısa sürede bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurmak ve bir an önce antibiyotik tedavisine başlamak gerekir. Tedavide geç kalınması halinde hastalık ölümcül olabilir.

ŞARBONDAN KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI?
Şarbondan korunmak için öncelikle bu hastalıktan ölen hayvanların uygun şekilde ortadan kaldırılması gerekiyor.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Karabay, "Hasta hayvanlar kesilip yüzülmemeli ve bu hayvanlara otopsi yapılmamalıdır. Kesim sırasında hayvan hasta olmasa bile tek kullanımlık veya kalın eldiven kullanılması ve koruyucu elbise kullanılması gerekir. Hastalığa yakalanan hayvanlar ölmeden önce süt, idrar ve diğer salgılarıyla mikrop saçtıkları için hasta hayvanların muayenesinde ve ölen hayvanların naklinde dikkat edilmesi ve koruyucu tedbirlerin alınması gerekir.

İkinci önlem ise aşılamadır. Hastalık görüldüğünde ateşi bulunmayan sağlam hayvanlar derhal aşılanır. Hastalığın ortaya çıktığı yerde hayvanlar en az beş yıl süreyle aşılanmalıdır. Koruyucu aşılama genel olarak ilkbaharda yapılır. Aşı yapıldıktan 10-14 gün içerisinde bağışıklık gelişir. Şarbon hastalığının insandan insana geçişi saptanmamıştır" açıklamasında bulundu.