Rahim kanseri menopozu bekliyor

Menopozda görülen kanamalar, kimi zaman rahim kanserinin belirtisini oluşturuyor. Uzmanlar, durumun önemini vurguluyor. Doktor kontrolüne dikkat çekiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Ağustos 2018 Güncelleme 29 Ağustos 2018, 01:41
Rahim kanseri menopozu bekliyor

İÇİNDEKİLER

Menopoz, her kadın için olağan bir süreci oluşturuyor. Kadınları hem psikolojik hem de fizyolojik olarak etkileyen bu dönem, kişiden kişiye değişiyor. Türkiye'de kadınlar ortalama 47-49 yaş arasında menopoza giriyor. Uzmanlara göre son adetin ardından 6 ay boyunca hiç kanama yaşanmaması menopoz kabul ediliyor. Menopoz sürecinden sonraki kanamalar normal dışı görülerek ciddiye alınması gerekiyor. Bu kanamaların altında yatan nedenin araştırılması gerekiyor. Acıbadem Taksim Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İlkkan Dünder, bu durumda vakit kaybetmeden hekime başvurmasını öneriyor. Şu bilgileri veriyor:
NEDENİ TÜMÖR OLABİLİR
6 aylık kanamasız bir dönemden sonra oluşan patolojik kanamalar, iyi huylu ya da kötü huylu tümörlerden kaynaklanabiliyor. Prof. Dr. Dünder, menopoz döneminde kanamaya neden olan hastalıklar konusunda "Rahim ağzında gelişen yara ya da kanser, rahim kanalında gelişebilecek herhangi bir iyi huylu veya gelecekte kötüye dönüşebilecek tümörler, yumurtalıkta gelişmiş olan östrojen üreten iyi huylu bir tümör olabileceği gibi yumurtalık kanserine kadar giden geniş bir yelpazedeki yumurtalık tümörleri de kanamaya neden olabilir" bilgisini veriyor.
HEMEN DOKTORA!
Kanamanın nedeninin mutlaka araştırılması gerekiyor. Bu nedenle kanama olduğu anda mutlaka hekime gidilmesi öneriliyor. Kanamaların yüzde 95'i iyi nedenli kanamalar olmasına rağmen yüzde 5'i kanser kaynaklı olabiliyor. Bunun en ideal ayrımı ise biyop- si yapmaktan geçiyor.
OBEZLER RİSK ALTINDA
Menopoz döneminde görülen bazı durumlar, kanser riskini artırıyor. Özellikle kadının diyabet hastası ya da obez olması, hiç doğum yapmamış ya da emzirmemiş olması rahim içi kanserine yakalanma riskini artırıyor. Bu nedenle riskli gruptaki kadınlarda kanama daha fazla görülüyor.
BU DÖNEMDE NELER YEMELİ?
Kadınların korkulu rüyası olan menopoz döneminde sağlıklı beslenmek, bu dönemde yaşanacak şikayetleri engelliyor. Uzmanlar, menopozda nasıl beslenilmesi gerektiğiyle ilgili şu bilgileri veriyor:
KIRMIZI ET YEMEYİN: Bu önemde en iyi tercih tavuk ve balıktan oluşan beyaz et tüketilmesidir.
ŞEKERİ AZALTIN: Sağlıklı bir menopoz için aşırı şeker tüketiminden kaçınmak gerekiyor.
OMEGA 3 ŞIFA GIBI: Bu dönemde balık, ceviz, badem, soya filizi, yeşil yapraklı sebzeler gibi Omega-3 deposu besinler kemikleri güçlendirir.
SU İÇİN: Bu dönemde sıvı alımına dikkat etmek böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar.
BİTKİSEL ÖSTROJENI DENEYIN:
Soya fasulyesi, soya filizi, soya yağı, elma, havuç, kuru üzüm, sarımsak domates gibi besinler meme kanseri ve yumurtalık kanserini önler.