Kontrolsüz şeker sindirimi bozuyor

Tedavi edilmeyen şeker hastalığı, mide ve bağırsak sağlığını bozuyor. Dişlerde çürük, mide bulantısı ve ishale neden oluyor. Uzmanlar uyarıyor: “Egzersiz ve diyeti bırakmayın...”

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ağustos 2018 Güncelleme 22 Ağustos 2018, 03:16
Kontrolsüz şeker sindirimi bozuyor

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı bir vücuda sahip olmanın yolu, sağlıklı sindirim sisteminden geçiyor. Vücudun ikinci beyni sayılan bağırsakların düzenli çalışması için yaşam şekli ve beslenme alışkanlıklarının sağlıklı olması gerekiyor. Ancak kronik hastalıklar, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını engelliyor. Bunların başında, diyabet geliyor. Toplumda şeker hastalığı olarak bilinen bu rahatsızlık, dişlerden başlayarak bağırsak ve rektuma kadar tüm sindirim sistemini olumsuz etkiliyor. Diyabetin, sindirimi etkilememesi için kan şekerinin kontrol altına alınması gerekiyor. Uzmanlar, şu bilgileri veriyor...
MİDEYİ BOZAR...
Sindirim sistemi, diğer organ ve sistemlerle uyumlu bir şekilde çalışıyor. Ancak kronik hastalıklar, bu uyumu bozuyor ve mide ile bağırsak sorunlarının ortaya çıkmasına neden oluyor. Dengesiz ve sağlıksız beslenme, yemekleri az çiğneme, uzun süre aç kalma, mideyi fazla doldurma ve yorgunluk sindirim sistemi üzerinde olumsuz etki gösteriyor.
DİŞLERDEN KARACİĞERE
Diyabet, vücutta tüm organ ve sistemleri etkiliyor. Dişler, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, karaciğer, hatta pankreas ve rektumda şeker hastalığına bağlı olumsuzluklar görülüyor.
İHMALE GELMEZ!
ŞEKERİN kontrol altına alınmasında diyet ve egzersiz büyük önem taşıyor. Bu durum, sindirim sistemi üzerindeki olumsuzlukları engelliyor.
ELMA VE MEYAN KÖKÜ ŞİFA GİBİ
Doğal besinler de sindirimin düzenli çalışmasına yardımcı oluyor. Uzmanlar, sindirimi kolaylaştırıp hazımsızlığı giderecek besinleri şöyle sıralıyor:
MUZ: Lifli içeriği ile sindirimi destekler. Bağırsak florasını güçlendirir.
ELMA: Bağırsakların çalışmasını düzenler. Kabızlığı giderir.
ÇİLEK-BÖĞÜRTLEN: Bunlara benzer taneli meyveler, antioksidan etkisi ile bağırsakları güçlendirir.
HAVUÇ: Bağırsakların normal çalışmasını sağlar.
SOĞAN: Kabızlığı giderir. Bağırsakların uyumlu çalışmasını sağlar.
PATATES: Mide yanmasını giderir.
ZEYTİNYAĞI: Besinlerin sindirimini kolaylaştırır.
MEYAN KÖKÜ: Adeta bir mide koruyucusu görevi üstlenir. Midedeki aşırı asitlenmesi azaltır.
BAĞIRSAKLARI BİTİRİR
Tedavi ve kontrol edilmeyen şeker, diş çürüklerine neden oluyor. Ağız içinde ve yemek borusunda mantarlara sebebiyet veriyor. Midenin hareketini bozarak; bulantı, kusma ve şişkinliğe neden oluyor. İnce bağırsak sisteminin diyabetten etkilenmesi sonucu bağırsak hareketi bozuklukları ve buna bağlı ishaller görülebiliyor. Şeker hastalığına bağlı karaciğer yağlanması, pankreas enzim eksikleri ve hazımsızlık gibi sağlık sorunları ortaya çıkıyor.