Böbrek kanseri kiloların eseri

Fazla kilo ve hipertansiyon, böbrek kanserine davetiye çıkartıyor. 60 yaşından sonra daha sık görülen bu hastalıkta erken teşhis hayati önem taşıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Ağustos 2018 Güncelleme 12 Ağustos 2018, 05:30
Böbrek kanseri kiloların eseri

İÇİNDEKİLER

Kanser, adıyla bile korkutmaya yetiyor. Pek çok türü bulunan modern çağın vebası, kimi zaman sinsice ilerliyor. Böbrekler de kanserden nasibini alıyor. Prostat kanseri ile benzer belirtiler gösteren, sinsi ilerleyen böbrek kanseri hızlı bir şekilde vücuda yayılıyor. Fark edilmesi ve teşhisi zorlaşıyor. Medicana Bahçelievler Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Tolga Akman, böbrek kanseriyle ilgili önemli bilgiler veriyor...
TEDAVİSİ ZOR
Böbrek kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor. Erken evrede yakalandığında kanser hücreleri böbreklerin tamamına yayılmadan müdahale edilebiliyor. Böbrek kanserinde tedavide oldukça zorlu geçiyor. Bu kanser türü, radyoterapi ve kemoterapiye karşı direnç gösterdiğinden tek tedavi seçeneğini cerrahi müdahale oluşturuyor. Kontroller sırasında böbrekte görülen her kist, elbette kanser belirtisini oluşturmuyor. Yalnızca böbreklerde bulunan Tip 3 ve Tip 4 kistlerinde yüzde 90 oranında kanserleşme riski bulunuyor.
GENETİK RİSK!
Böbrek kanseri, insan vücudunda en sık ortaya çıkan kanser türlerinden birini oluşturuyor. En çok 60-70 yaş arasında görülüyor. Böbrek kanserinde ne önemli risk faktörlerini obezite (şişmanlık), hipertasiyon ve ailede böbrek kanseri hikayesinin olması oluşturuyor.
ERKEN YAKALAYIN
Böbrek kanseri günümüzde ultrason, bilgisayarlı tomografi ve MR cihazları ile tespit ediliyor. Bu da hastalığın daha kolay tespit ve tedavi edilmesini sağlıyor. Bu sayede hastalık vücuda yayılmadan yakalanmış oluyor.
​BELİRTİLERİ NELERDİR?
Böbrek tümörleri, idrar kanama, böğür ağrısı ve böğürde ele gelen kitle ile belirti veriyor. Bu şikayetler, genellikle hastalığın ileri evresinde ortaya çıkıyor. Erken evrede tespit edilen böbrek kanserlerinde kanserli kısım alınıp böbreğin kalan sağlan kısmı korunabiliyor.
BUNLARI TÜKETİN
Böbreklerin sağlığının korunmasında ve kanser tedavisinde doğru beslenmenin de olumlu etkileri bulunuyor. Uzmanlar, şunları öneriyor:
YOĞURT: Kalsiyum ve D vitamini zengini yoğurt, böbrekleri koruyor. Çalışmasını düzenliyor.
KABAK ÇEKİRDEĞİ: Omega 3 içeriği ile böbrek hastalıklarından koruyor.
ELMA: Böbrek hastalıklarının tedavisine destek oluyor. Böbreği temizliyor.
BAL KABAĞI: Böbrek taşı sorunlarına iyi geliyor.
MAYDANOZ: C vitamini etkisi ile böbrekleri temizliyor ve böbreklerin çalışmasını düzenliyor.
MÜRDÜM ERİĞİ: Böbrek başta olmak üzere, kalp ve kolesterol hastalıklarına da iyi geliyor.
SOMON: Böbrek hastalıklarında tedavi edici görev üstleniyor.