Vasiyette hiçbir şey bırakmaması yasal değil

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Mayıs 2018 Güncelleme 31 Mayıs 2018, 03:20
Vasiyette hiçbir şey bırakmaması yasal değil

İÇİNDEKİLER



Ailede miras kavgası başladı. Babam 4 ev ve
2 dükkanı 2 kardeşimize bıraktı. Ben ve ablama ise hiçbir şey bırakmamış. Vasiyette yazılanlar nedeniyle çocuklar olarak büyük üzüntü yaşadık. Şimdi ablamla birlikte mahkemeye versek, hakkımıza düşeni alabilir miyiz? Yoksa vasiyet mi geçerlidir?
Yasalar miras bırakana kendi mal varlığı üzerinde istediği gibi tasarruf etme yetkisi vermiştir. Fakat bu yetkinin sınırları vardır. Bu sınır da mirasçılarının saklı payıdır. Miras bırakanın hiçbir şekilde müdahale edemeyeceği, üzerinde tasarruf edemeyeceği şekilde bir miras hakkına sahip olan mirasçılara "saklı pay sahibi mirasçı" denilmektedir. Medeni kanunda sınırlı olarak sayılan saklı paylı mirasçılar şunlardır: Miras bırakanın altsoyu (Çocukları, evlatlıkları, torunları ve onların çocukları), miras bırakanın anne-babası, miras bırakanın eşi. Saklı pay miktarı mirasçının miras payına göre belirlenir.
Alt soyun yani siz çocukların saklı payı miras payınızın yarısıdır. Bu demek oluyor ki merhum babanızın vasiyetinde size hiçbir şey bırakmamış olması yasal değildir. Annenizin sağ olmadığını düşünürsek size düşecek olan miras payından 1/8'ine (yarısına) babanız dokunamayacaktır.
Bunun için Tenkis davası açarak saklı payınızı isteyebilir, hakkınızı alabilirsiniz.

​ÖDEMEK ZORUNDALAR
İşyerinde fazla mesaim ödenmiyor. Günde 11 saat çalışıyorum ama yöneticimizle konuşmama rağmen ödenmeyeceğini söyledi. Geçen hafta da bu şartlarda mesaiye kalmayacağımı söyledim. Ertesi gün işten çıkartıldığımı öğrendim. Tazminat da vermeyeceklerini söylediler. Dava açarsam kazanabilir miyim?
İşveren çalışanlarını işten çıkartırken geçerli veya haklı bir nedene dayanmalıdır. İşverenin haklı bir nedeni yoksa geçerli bir nedeni olsa dahi işçinin tüm yasal haklarını ödemek zorundadır. Sizin de fazla mesai ücretlerinizi istemeniz işverene ne geçerli bir sebep verir ne de haklı bir sebep.
Dava açarak tüm yasal haklarınızın ödenmesini talep edebilirsiniz. Bu yolla fazla mesai ücretlerinizi de alabilirsiniz. Ayrıca, işyeriniz 30 kişiden fazla işçi çalıştırıyorsa işe iade davası açarak işe geri dönebilir değilse, işvereninizin iş akdinizi kötü niyetle feshettiğini ispat ederek kötü niyet tazminatı da talep edebilirsiniz.
Fakat unutulmaması gereken nokta, yeni yasal düzenlemeler gereği artık bu tür davalardan önce öncelikli olarak zorunlu arabulucuya başvurmanız gerekmektedir.


İSPAT ETMELİSİNİZ
Aldığım otomobilde bir iki problem yaşadım. Satan galeri bu hatanın satış işlemi gerçekleştikten sonra olduğunu söylüyor.
Dava açacağımı söyledim, umursamadı. Ancak galeride çalışan biri, önceki gün ayrıldığını ve benim lehimde şahitlik yapacağımı söyledi.
Nasıl bir dava açmalıyım?
Tüketici mahkemesinde dava açarak, aracın ayıplı olduğunu ispat etmeniz halinde, aracın iade alınmasını, değiştirilmesini veya ödediğiniz bedelde indirim yapılmasını talep edebilirsiniz.

HUKUKÇU FERİDE HİLAL İMAL