Karıştırmayın

Farklı tatları aynı anda tüketmek hastalıklara yol açıyor. Sağlıklı bir hayat için yiyecekleri uygun şekilde kombine etmek gerekiyor. Örneğin yumurta ve sütü bir arada tüketmeyin. Meyveler ile rafine şeker içeren gıdaları tek başına yemek de son derece tehlikelidir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Mayıs 2018 Güncelleme 18 Mayıs 2018, 00:30
Karıştırmayın

İÇİNDEKİLER

Şifa dolu hayat için doğru beslenme önemli. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, besinlerin tüketilme teknikleri ile uyumlarının çok önemli olduğunu söylüyor. İşte Erk'in tavsiyeleri:
1) Çiğ veya çok az pişirilmiş gıdalar tercih edilmelidir. Bu tür gıdaların içinde yeterli vitamin, mineral, antioksidanın yanı sıra bol miktarda enzim vardır. Yüksek ısıda uzun süre pişirilmiş ve işlemden geçirilmiş besinler faydalı vitamin, mineral ve enzimlerini kaybettiği için ölü gıdalardır. Sindirim sistemi için ağır bir yük oluştururlar.
2) Besinler iyi çiğnenmelidir. Sebze, meyve ve yeşilliklerin içlerindeki yararlı besinleri bırakmaları için kırılması gereken katı hücre duvarları vardır. Gıdalar çiğnenince hücre duvarları kırılır, mikrobesinler açığa çıkar.
3) Yemeklerde kahve, kola tüketilmemelidir. Kafeinli içecekler mide salgılarına zarar verdiği gibi vitamin emilimini engeller.
4) Çok sıcak, soğuk, füme, salamura, konserve tuzlu gıda tüketilmemelidir. Bu tarz bir beslenme kanser açısından riskli olabilir.
5) Karışık ve fazla beslenme problemlidir. Besinleri uygun şekilde kombine etmek gerekir. Neyin; neyle, ne kadar ve ne zaman yenilmesi gerektiği önemlidir. Biyolojik atalarımız her türlü protein, şeker, nişasta, sebze ve meyveyi aynı öğünde tüketmiyordu. Yoğun hayvansal protein ve nişastalı karbonhidratlar birlikte yenmemelidir. Örneğin biftek, patates, hamburger, cips gibi. Hayvansal proteinler bir arada tüketilmemelidir. Et ve peynir, yumurta ve et, yumurta ve süt gibi. Sebzeler ve yeşillikler her türlü gıda ile bir arada yenilebilir. Meyveler ve rafine şeker içiren gıdalar kesinlikle tek başına tüketilmelidir. Yemeklerden sonra tatlı, meyve, tahin yemek sindirim açısından son derece zararlıdır.
6) Türkiye'de ülser ilaçları sorgusuz sualsiz olarak alınmaktadır. Bu tür ilaçların alınması ile mide pH'sı yükselir, özellikle protein sindirimi zarar görür, vitamin ve mineral emilimleri bozulur.