B12 eksikliği Alzheimer nedeni

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, B12 vitamininin önemine değindi. “Vücutta eksik olduğunda demans, Alzheimer ve unutkanlık görülür” dedi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Mayıs 2018 Güncelleme 13 Mayıs 2018, 01:55
B12 eksikliği Alzheimer nedeni

İÇİNDEKİLER

Vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren ve hastalıklara karşı direncini artıran vitaminler, birçok hastalığın bulaşmasını ve gelişimini engelliyor. Hücreler tarafından üretilmeyen vitaminler besinlerden alındığı için hayati önem taşıyor. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, B12 vitamininin önemine değiniyor. Yalnızca hayvansal gıdalarda bulunan bu vitamin, vücudun kan yapımında mutlaka ihtiyaç duyduğu bu vitamin kan hücrelerinde DNA yapımını sağlıyor.
SÜT, YOĞURT, YUMURTA
Sinir sisteminde hücreler arası bilgi iletişimini sağlayan ve "asetilkolin" adı verilen nörotransmitterin üretimini sağlıyor. Vücutta B12 eksik olduğunde bu hücreler arasında iletişim sağlanamıyor. Buna bağlı olarak da unutkanlık, demans, Alzheimer, konsantrasyon bozukluğu ile öğrenme güçlüğü görülüyor. Kısacası sağlıklı bir beyine sahip olmak için B12 vitamininin vücudumuzda istenilen düzeyde bulunması gerekiyor. B12 vitamini daha çok hayvansal gıdalarda yer alıyor. B12 zengini besinler arasında kabuklu deniz hayvanları, balık, dana karaciğeri, tavuk ciğeri, kırmızı et, süt, yoğurt, peynir çeşitleri, yumurta gibi gıdalar bulunuyor.
NEDEN EKSİLİR?
Prof. Dr. Osman Erk, vücutta B12 vitaminini eksikliğine neden olabilecek durumları şöyle sıralıyor:
Besinsel eksiklik ve dengesizlik: Hiç hayvansal ürün tüketmeyen veganlarda (katı vejetaryen) eksiklik sıktır. Vejetaryen beslenenler süt, yoğurt, yumurta tükettikleri için onlarda B12 vitamin eksikliği görülmez. Bunun dışında genel olarak günümüz beslenme tarzı B12 vitamininden eksik besinlerden oluşmaktadır.
Mide hastalıkları: Mide kanseri, gastrit gibi hastalıklar, midenin ameliyatla çıkarılması.
İnce bağırsak hastalıkları.
TEDAVİSİ NASIL?
Tanı kanda basit olarak B12 vitamini düzeyinin ölçülmesi ile konuyor. B12 vitamini hap olarak veya enjeksiyon (kas içi) şeklinde alınıyor. Mide problemleri olanlarda bazen B12 vitamini eksikliği, demir eksikliğiyle birlikte görülüyor.
TARIM İLAÇLARINA DİKKAT EDİN
Tarım ilaçlarının aşırı kullanılması, toprakların yoğun olarak yapay gübrelere maruz bırakılması, topraklarda yaşayan ve B12 vitamini sentezleyen bakterilerin ortadan kalkmasına yol açıyor. Eski zamanlarda mantar ve deniz yosunlarında bile B12 vitamini varken, günümüzde bu bitkiler B12 vitamini içermiyor.