Sıcak havalar kalbi yorar

Isınan hava, vücutta sıvı kaybına neden oluyor. Bu durum, pek çok rahatsızlığı beraberinde getiriyor. Uzmanlar, “Kalbinizi koruyun” uyarısında bulunuyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Mayıs 2018 Güncelleme 12 Mayıs 2018, 04:01
Sıcak havalar kalbi yorar

İÇİNDEKİLER

Kalp, insan yaşamında hayati önem taşıyor. Vücuda temiz kan pompalayan bu organın sağlıklı olması, sağlıklı bir yaşamı beraberinde getiriyor. Kalbin düzgün çalışamaması, pek çok organda sorunlara neden oluyor. Oldukça hassas bir organ olan kalp, soğuk havalardan olduğu kadar sıcaklardan da etkileniyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ömer Lütfi Aksoy, sıcak havanın kalp hastaları için çok tehlikeli olduğunu belirtiyor...
NABIZ HIZLANIR
Koroner arter hastalığı olan, stent uygulanmış veya kalp ameliyatı olmuş hastaların, yaklaşan yaz günlerinde dikkatli olmaları gerektiğini belirten Op. Dr. Aksoy, "Terleme ve terin buharlaşması ile vücutta ısı kaybı olur. Deri altı kan damarlarının genişlemesi deride kan dolaşımını arttırır ve vücut ısısı böylelikle azaltılır. Bu durum tansiyonun düşmesine, nabız sayısının artmasına yol açar. Soğuk ortamda ise cilt altı kan damarları büzülür, vücuttan ısı kaybı azalır. Vücut ısısını dengelemek için cilt altı damarlara kan pompalayan kalbin yükü artar ve kalp hızı artar. Bu durum koroner arter hastaları için tehlikelidir. Hastalarda göğüs ağrıları ortaya çıkabilir" uyarısında bulunuyor.
TANSİYONU OYNATIR!
Yapılan araştırmalar, 65 yaş ve üzeri kişilerde yüksek sıcaklık değerinin kalp hastalarında ölüm riskini yüzde 2 oranında artırdığını gösteriyor. Sıcaklık artışlarının erkeklerde 60, kadınlar da ise 70 yaş ve üzeri kalp hastalarını etkilediğini söyleyen Aksoy; "Aşırı sıcak ani tansiyon düşmelerine, kalbe giden kan akımı dengesinin bozulması ile kalp krizlerinde artışa, kalp yetmezliği hastalarında yetmezlik belirtilerinin kötüleşmesine de yol açabilir" diyor. Kalp hastalarının öncelikle hava sıcaklığının en yüksek seviyede olduğu 11.00-15.00 arası dışarı çıkmaması gerekiyor.
AÇIK RENK GİYİNİN
Bunun dışında serin ortamlarda bulunması büyük önem taşıyor. Açık renkli ve bol giysiler tercih etmek de kurtarıcı oluyor. Geniş kenarlı şapka kullanılmalı ve yüzün doğrudan güneş görmemesine dikkat edilmesi gerekiyor. Sıcak sonucu ortaya çıkan bitkinlik, baş ağrısı, şuur bulanıklığı gibi belirtiler ortaya çıkarsa hemen hastaneye başvurması ve ilgili doktora kullanılan ilaçlar veya önceden geçirdiği işlem, operasyon hakkında bilgi verilmesi öneriliyor.
BOL SU İÇİNYaz aylarında beslenmeye ekstra dikkat etmek gerekiyor. Sıcak havaya bağlı olarak ortaya çıkan sıvı kaybı, pek çok rahatsızlığı beraberinde getiriyor. Bunun için özellikle sıvı alımına ve daha fazla su içmeye gayret etmek, sulu gıdalar, sebze ve meyve tercih etmek kurtarıcı oluyor. Kalp hastalarının yürüyüş gibi vücudu fazla yormayan egzersizleri yapmaları öneriliyor. Yüzme konusunda da dikkatli olunması kısa mesafe ve yavaş tempoda yüzülmesi gerekiyor.

ÖLÜM ORANI YÜKSEK!
Aşırı sıcak ve nem oranı yaz aylarında terlemeye bağlı sıvı kaybı oluşuyor. Bu sıvı kaybı sonucu, kan daha koyu kale geliyor. Koyulaşan kan, pıhtılaşmayı beraberinde getiriyor. Bu durum, kalp krizi tehlikesini artırıyor. Özellikle öncesinde koroner arterlerinde darlığı olan veya stent işlemi uygulanan hastaları sıcak havalarda çok dikkatli olması gerekiyor.