Gözüne bak hastalığı gör

Prof. Dr. Akbaba, gözlerin hastalık sinyali verdiğini söyledi ve ekledi: Gözlerde ağrı sinüzit, kanlanma göz kuruluğu, ışık çakması migren, uçuşan siyah cisimler ise tümör habercisi olabiliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Mayıs 2018 Güncelleme 11 Mayıs 2018, 02:29
Gözüne bak hastalığı gör

İÇİNDEKİLER

Cep telefonu ve bilgisayar başında aşırı vakit geçirmek göz sağlığını bozuyor. Göz hastalıkları erken dönemde fark edildiğinde kolay yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Ancak geç tanı, kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müslime Akbaba, düzenli göz muayenesinin önemine dikkat çekiyor. "50 yaşına kadar 2 yılda bir, 50 yaşından sonra da yılda bir kez göz muayenesinden geçmek gerekir" diyen Akbaba, gözlerdeki belirtilerin hangi hastalıkların sinyali olabileceği konusunda bilgiler veriyor:
GÖRME BOZUKLUĞU:
Görme bozukluğu genellikle göz kayması ile göz tembelliğine işaret ediyor. Ayrıca katarakt, göz tansiyonu ve sarı nokta hastalıklarıyla ilişkili olabiliyor.
​KANLANMA:
Gözlerde kanlanma, yüzeysel kılcal damarların genişleyip belirginleşmesi nedeniyle oluşuyor. Göz kuruluğunun en yaygın belirtisi olmasının dışında kornea iltihabı ve alerjik hastalıklara da işaret edebiliyor.
​IŞIĞA KARŞI HASSASİYET:
Göz kuruluğu, hipermetropi, astigmatizma, alerji ve daha nadiren bazı doğuştan retina hastalıklarının sinyali olabiliyor. Küçük bir çocuğun ışıktan rahatsız olmasında altta yatan neden genellikle hipermetropi veya astigmat olurken, gençlerde ise alerjiyi, orta ve ileri yaşta ise göz kuruluğu sonucu oluşan kornea abrazyonunu düşündürüyor.
​ÇAPAKLANMA
Göz kapağı kenarı iltihabında çapaklanma gelişebiliyor.
​YAŞARMA:
Gözyaşı üretiminin ya da boşaltımının bozulması gözlerde yaşarmaya neden olabiliyor. Göz kurulu- ğu, alerjik hastalıklar, enfeksiyonlar ve alt göz kapağının gevşekliği gözlerde yaşarmaya neden olabiliyor.
​AĞRI:
Göz kuruluğu, göz tansiyonu, gözlerde uçuk gibi bazı göz enfeksiyonları, arpacık ve göz migreni, ağrının başlıca sebebi olabiliyor. Sinüzit de göz ağrısıyla geliyor.
​IŞIK ÇAKMASI
Retina yırtıkları, ışık çakmaları şeklinde belirtiler verebiliyor. Erken teşhis edildiğinde lazer yöntemiyle yırtık çevresi kapatılarak tedavi sağlanıyor. Görme alanında ışığın yanıp sönmesi, zikzaklı çizgiler, dalgalı görme de migrenin tipik belirtisini oluşturuyor.
GÖZLERDE UÇUŞAN SİYAH CİSİMLER:
Hastalar gözlerde uçuşan siyah cisimleri nokta, çizgi, örümcek ve sinek gibi farklı şekilde tanımlıyor. Bu yakınmalarla gelen hastalarda detaylı bir göz dibi muayenesinin yapılması gerekiyor. Çünkü göz içinde herhangi bir iltihap, kanama veya tümör de benzer belirtiler verebiliyor.