Çinko hangi besinlerde bulunur? İşte çinko içeren besinler listesi

Çinko, insan vücudunda bulunan ve sayıları 300’ü aşan farklı enzimin, uygun şekilde işlev gösterebilmesi için gerekli olan bir mineraldir. Peki ama çinko hangi besinlerde bulunur? Çinko içeren besinler nelerdir? Çinko neye yarar? Çinkonun vücudumuza faydaları nelerdir?

Giriş Tarihi 06 Nisan 2018, 00:00 Güncelleme 06 Nisan 2018, 08:22
Çinko hangi besinlerde bulunur? İşte çinko içeren besinler listesi

İÇİNDEKİLER

Sağlığımız açısından bu denli önemli olan çinko içeren besinler beslenmenize katmaya özen göstermeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Hücre sağlığından, yaşamsal öneme sahip olan proteinlerin üretilmesine kadar, birçok vücut faaliyeti için gerekli olan çinko, bağışıklık sisteminin dengelenmesi açısından da önemlidir. Hem beyaz hem de kırmızı kan hücrelerinin yapısına katılan çinko, genellikle de vücuttaki en dayanıklı kasların yapısına katılmaktadır.

Ayrıca çinko, cilt, böbrek sağlığı, gözdeki retina, karaciğer, pankreas ve kemik sağlığı açısından destekleyici özelliktedir ve bu gibi organların dokularında bulunmaktadır.

Çinko minerali vücutta en çok kaslar, karaciğer, böbrekler ve gözlerde bulunur. Erkeklerde prostat bezi ve spermde fazla oranda çinko bulunur.

İŞTE ÇİNKO İÇEREN BESİNLER

KABAK ÇEKİRDEĞİ
1 su bardağı kabak çekirdeğinde 6.6 miligram çinko bulunur. Kanser hastalıklarının beslenme üzerindeki yapıldığı bir araştırmada, kabak çekirdeğinin hem ruh sağlığını iyileştirdiği hem de prostat ve meme kanserini engellediği ortaya çıkmıştır.

SIĞIR ETİ
100 gram sığır etinde 4.5 miligram çinko bulunur. Sığır otla beslenen bir hayvan olduğu için, sığır etinde omega 3 yağ asitleri bulunur. Aynı zamanda sığır etinde bulunan konjuge linoleik asit, kanserle savaşmaya, kalp krizi riskini azaltmaya, kan şekerini iyileştirmeye, kilo almayı önlemeye yardımcı olur.

NOHUT
1 su bardağı nohutta 2.5 mg çinko bulunur. Nohut, tüm baklagiller gibi, vücudun yavaşça sindirebildiği ve enerji için kullanabileceği karbonhidratlar içermektedir. Nohut tokluk hissini arttırır. Sindirim sisteminizin hızlanmasına yardımcı olarak kabızlığında önüne geçer.

KAKAO TOZU
1 yemek kaşığı kakao tozunda 1.9 mg çinko bulunur. Kakao tozunda yüksek miktarda antioksidan bulunur. Kakao tozu içerdiği flavonoidlerin nedeniyle, kan akışını iyileştirmeye, kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.

KAJU
1 avuç kajuda 1,6 mg çinko bulunur. Kaju fıstığı doymamış yağ asitleri bakımından oldukça zengindir ve yüksek miktarda protein içerir. Kaju fıstığı kalp hastalıkları ile savaşmaya, vücuttaki iltihabı azaltmaya, kemik sağlığını ve beyin fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı olur.

MANTARLAR
1 fincan mantar 1.4 mg çinko içerir. Mantarın sağlık açısından faydaları kanıtlanmıştır. Antioksidan miktarı nedeniyle bağışıklığı arttırmaya, kanserle karşı mücadele etmeye, kalbinizi korumaya ve beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olur.

ISPANAK
1 su bardağı ıspanakta 1.4 mg çinko bulunur. Ispanak, varolan en besleyici gıdalardan biridir. Kalp hastalığı, obezite, diyabet, nörodejeneratif hastalıklar ve hatta kanser de dâhil olmak üzere birçok hastalığın riskini azaltmaya yardımcı olan özel koruyucu karotenoidler içerir.

TAVUK
100 gram tavukta 1 mg çinko bulunur. Tavukta çinko vitamini dışında, B12 vitamini ve B6 vitamini bulunur. Tavuktaki B12 vitamini aynı zamanda, enerji seviyelerini korumaya, ruh halini arttırmaya ve cilt sağlığını korumaya yardımcı olur.

İSTİRİDYELER
6 adet istiridyede 32mg çinko bulunur. İstiridyeler yiyebileceğiniz en iyi çinko kaynaklarından biridir.
İstiridyenin diğer faydalarını sayacak olursak bir protein kaynağı olmasının yanında omega 3 yağ asitleri bakımından da oldukça zengindir. Üstelik istiridyeler demir bakımından da zengindir. Vücuttaki oksijeni taşımak için gerekli olan mineralleri fazlasıyla karşılar.

YULAF EZMESİ
1 paket yulaf ezmesinde 1.1 mg çinko bulunur. Yulaf ezmesi aynı zamanda folat lif ve potasyum zengini bir gıda olduğu için kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olmaktadır. Yulaf ezmesini yoğurtla veya mevsim meyveleriyle karıştırarak tüketebilirsiniz.

FASULYE
1 bardak pişmiş fasulyede 0,9 mg çinko bulunur. Fasulye aynı zamanda böbrek sağlığı için faydalıdır. Yüksek lif miktarına sahip olduğu için sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasına yardımcı olur. aynı zamanda kan şekerinin çıkmasını önlemeye yardımcı olur.

BADEM
Bir avuç bademde 0.9 mg çinko bulunur. Badem aynı zamanda magnezyum, omega 3 yağ asitleri ve yüksek miktarda E vitamini barındırır. Aynı zamanda badem, gözleri koruyan bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan içermektedir. Bademi yemeklerden önce 1 avuç yiyerek çok fazla yemek yeme ihtiyacının önüne geçmiş olursunuz.