Bahar astımı tetikliyor

Kış günlerinin ardından ışıldayan güneş, herkesi mest ediyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: “Bahar ayları astım ataklarını ve alerjiyi tetikler. Reflü şikayetlerini artırır...”

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Nisan 2018 Güncelleme 01 Nisan 2018, 03:08
Bahar astımı tetikliyor

İÇİNDEKİLER



Nisan
ayıyla birlikte bahar da geldi... Güneşli ve sıcak hava herkesi cezbetti. Ancak bahar, hastalıkları da beraberinde getirdi. Mevsim geçişi dönemi olan bu aylarda, bağışıklık sisteminin zayıflamasını fırsat bilen mikroplar kendisini gösterdi. Acıbadem Taksim Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Edvin Murrja, "Bahar aylarının tetiklediği hastalıklara karşı önlem alarak korunmak gerekir. Dikkat edilmesine rağmen bu şikayetler devam ederse altta yatan nedenlerin araştırılması gerekir" dedi. Bahar aylarında sık görülen 5 hastalığı şöyle sıraladı...


BAHAR ALERJİSİ
Gözlerde yanma, sulanma, kaşıntı gibi şikayetler bahar alerjisini işaret ediyor. Bu şikayetler çocukların okul başarısını veya erişkinlerin gün içi performansını etkileliyor. Alerjik bünyeli kişiler diğer kişilere göre daha sık sinüzit ve kulak enfeksiyonları ile karşılaşıyor. Korunma yolları: Bahar alerjisi olanların, çiçeklerin yoğun bulunduğu ortamlardan uzak durması gerekiyor. Özellikle alerji ilaçlarını aksatmak, hastalığın astıma kadar ilerlemesine neden olabiliyor.


ASTIM
Baharla birlikte ortaya çıkan polenler, alerjik yapıdaki kişilerde hapşırık, burun akıntısı, nezle, nefes darlığına yol açıyor.
Korunma yolları:
Astımlı hastalar, bahar aylarında sık atak geçiriyor. Bu hastalarda ilaç tedavisinin yeniden düzenlenmesi gerekebiliyor. Önlem olarak sabah saatlerinde dışarıya çıkmamaya dikkat etmek, evi polenlerin azaldığı geç saatlerde havalandırmak gerekiyor. Akşam eve dönüldüğünde kıyafetlerin değiştirilmesi ve duş alınması hastayı rahatlatıyor.


ENFEKSiYONLAR
Grip ve soğuk algınlığı, genelde kış aylarında yaşanıyor. Baharın gelişiyle herkes, 'Kış griplerinden kurtulduk' düşüncesine kapılıyor. Ancak tam da bu aylarda vücudun bağışıklık sistemi yavaşlıyor. Solunum yolu enfeksiyonları zaman zaman bahar aylarında daha ağır seyrediyor.
Korunma yolları:
Sağlıklı ve dengeli beslenmak enfeksiyonlardan korunmada büyük önem taşıyor. Enfeksiyonların çoğu el ve ağız yoluyla bulaştığından ellerin sık sık yıkanması tavsiye ediliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için C vitamin kaynağı olarak taze meyve ve sebze tüketilmesi öneriliyor. D vitamini zengini güneş ışınlarından da bol bol faydalanmak gerekiyor.


MİDE BAĞIRSAK HASTALIKLARI
Toplumda sık görülen gastrit ve reflü şikayetleri, bahar mevsimiyle birlikte artış gösteriyor. Bu dönemde bazı virüslere bağlı ishal vakalarına da sık rastlanıyor.
Korunma yolları:
Yalnızca kışın değil, ilkbaharda da sağlıklı beslenmek gerekiyor. Sağlıklı bir diyet, kışın alınan kiloların verilmesini mide bağırsak şikayetlerinin de azalmasını sağlıyor. Uzmanlar bu dönemde bol su içilmesini, sebze meyvelerin bol suyla yıkanmasını öneriyor.


YORGUNLUK
Bahar aylarının gelmesiyle beraber herkeste halsizlik, yorgunluk, uyku hali ve eklem ağrıları gibi şikayetler görülüyor. Hormonal sistemler ve metabolizmadaki değişikliklerle birlikte kişinin ruhsal yapısı da etkileniyor. Bazı önlemlerle bahar yorgunluğuyla mücadele edilebiliyor. Bu tedbirlere rağmen geçmez ise altta başka bir neden yatabileceği için uzmana görünmek gerekiyor.
Korunma yolları:
Günde 2-3 litre su içmek, yeterli vitamin, mineral ve antioksidan içeren besinleri tüketmek öneriliyor. Ayrıca yürüyüş, koşu, yüzme gibi düzenli egzersiz yeterli uyku vücudu dinç hissettiriyor. Sigara, kafein ve alkolden de kaçınmak gerekiyor.