2200 yıl önce yapılan Türk mucizesi

Giriş Tarihi 09 Mart 2018, 00:00 Güncelleme 09 Mart 2018, 15:59
2200 yıl önce yapılan Türk mucizesi

İÇİNDEKİLER

Orta Asya'da egemenliğini kuran ve adından söz ettiren Uygur Türkleri, 2 bin 200 yıl önce çölün altına yaptıkları yeraltı su şebekesi sistemiyle günümüzde görenleri şaşırtıyor.

Karız Kanalları, Orta Asya'da, Turfan bölgesinde yapılmış yeraltı su şebekesi sistemi.

Dünya uygarlık tarihinin en önemli buluntularından biri.

Deniz seviyesinin altında olan Turfan vilayetinin merkezi olan Turfan şehri, su kaynakları bulunmayan ve iklimi son derece kurak bir bölgede bulunuyor.

Bölgedeki su sıkıntısından ötürü 2 bin yıl önce Tanrı Dağlarından Turfan istikametinde toplam uzunluğu 5 bin 272 kilometre olan yer altı su kanalları inşa edilmesinin ardından bölge, cenneti andıran güzel manzaralara sahip.

Karız Kanalları Tanrı Dağlarından topladığı suyu 60 km çölün altından geçirerek Turfan' daki yerleşim birimlerine götürüyor.

Çinliler bu kanalları ülkelerindeki üç harikadan biri olarak gösteriyorlar.

Bu kanallar bundan 2 bin 200 yıl önce Uygur Türkleri tarafından yapılmış.

Kanalın derinliği 110 metre den başlıyor. Kanallar çölün altından ağ gibi örülmüş.

Tarihte kuyu kanalları olarak adlandırılan Karez kanalları, yöre insanlarının Tanrı Dağlarında eriyen kar sularının yer altına sızmasından oluşan sudan yararlanması için inşa edilen bir sulama projesi.

Aralıklarla açılan kuyular yardımıyla tarım alanları sulanıyor. Tanrı Dağları ile Turfan arasındaki bölge çöl olduğundan suyun aşırı sıcaktan buharlamaması için Karız su kanalları yeraltında inşa ediliyor...

Turfan'ın su ihtiyacının yüzde 30'u, hala bu yer altı kuyuları olan Karez kanallarından sağlanıyor.

Karez kanallarını Çinliler tarafından "Yer altındaki büyük kanal" olarak adlandırılıyor.

Karez kanalının tarihini ve şimdiki özelliklerini anlatmak üzere oluşturulan sergi, bölgeyi ziyaret edenler tarafından büyük ilgi görüyor.

Karez kanalı müzesinde yer altı su kanallarının üç boyutlu maketi, insanoğlunun doğa koşullarına nasıl meydan okuduğunu net bir şekilde gösteriyor.

Tanrı Dağlarından yüzyıllardır bölge halkına hizmet veren yer altı kanalları 1,5 metre yükseklikte, 60-70 cm genişlikte inşa edilmiş ve günde 858 metreküp su taşıyor. Ancak bugün bu oran neredeyse üçte bir oranında düşmüş durumda.

2 bin 500 yıl önce sadece yerçekimi kullanılarak çalışması sağlanan Karız Kanalları, 60 kilometre uzaktaki kurak Turfan bölgesini bereketli vaha haline getirmiş.