100'ün sırrı 10'da saklı

Uzun bir ömür, hayal olmaktan çıkıyor! Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam tarzı ve düzenli beslenmeyle 100 yaşına kadar yaşamanın mümkün olduğunu söylüyor. Şunları öneriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Ocak 2018 Güncelleme 09 Ocak 2018, 00:59
100’ün sırrı 10’da saklı

İÇİNDEKİLER

Herkes uzun, sağlıklı bir ömür hayal eder... Gelişen sağlık teknolojileri ve koruyucu hekimlik uygulamalarıyla 100'lü yaşlara sağlıklı bir şekilde ulaşmak artık hayal değil! Uzun yaşamın sırrı her ne kadar genetik özelliklerimize bağlı olsa da yaşam tarzımız ve alışkanlıklarımız da yaşam süremizi ve yaşam kalitemizi önemli ölçüde etkiliyor. Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çurgunlu, hayat tarzında yapılacak bazı değişikliklerle 100 yaşına kadar sağlıklı ve mutlu bir yaşamın püf noktalarını sizler için anlattı... Dengeli beslenin:

Sağlıklı beslenme, sağlıklı bir ömrü de beraberinde getirir. Beslenme alışkanlığı tamamen bireysel olmakla birlikte, yaşam süresini uzattığı kanıtlanmış diyet Akdeniz tipi diyet olmalıdır. Hareketli olun:
Her yaşa, her kişiye göre spor yapmak mümkündür. Yaşı ilerlemiş birinin düşme ve yorulma korkusuyla hareketsiz bir yaşam sürmesi son derece yanlıştır. Hareket edip egzersiz yapmak, yaşama sağlıklı yıllar katacaktır. Bol su için:
Su hayattır. Su içmek çok önemsenmeyen ama sağlık ve uzun yaşam için en basit sırlardan biridir. Canlılığı arttırmak, cilt ve tüm diğer organları beslemek için günde en az 1.5 litre, yani 8 bardak su içmek gerekir. Ruhsal olarak rahatlayın:
Hayat her zaman sorunlarla doludur. Bazen bunları çözmek imkansızdır. Bu nedenle çözülemeyecek sorunlarla kendimizi yıpratacağımıza onları kabullenmek ve onlarla birlikte yaşamayı öğrenmek huzur verir, anda kalmayı sağlar ve hayatı kolaylaştırır. Sigaradan uzak durun:
Sigara kalp ve damar hastalıkları, akciğer hastalıkları ve kanser için kanıtlanmış en önemli risk faktörlerinden biridir. Sağlıklı ve uzun bir yaşam için tüm bu zararlı alışkanlıklardan uzak durmak gerekir. Kazalardan korunun:
Kazalar maalesef ölüm veya fiziksel hasarla sonuçlanabilir. Evin ve çevrenin kazaları önleyecek şekilde döşenmesi ve bazı basit önlemlerle riski en aza indirmek gerekir. Aşılanın:
Hastalık olmadan önlemek hasta olduktan sonra tedavi etmekten daha kolay ve daha az maliyetlidir. Her yaş grubunda önerilen aşılar vardır. Mutlaka hekiminizin önereceği aşıları uygun zamanlarda yaptırın. Düzenli check-up yaptırın:
Hastalıkları belirti vermeden saptamak ve gerekli önlemleri almak için doktorun kontrolünde düzenli olarak check-up yaptırmak yaşam süresini ve yaşam kalitesini arttırır. Aile ortamında olun:
Sevdiklerimizle olmak, acı, tatlı olayları birlikte paylaşmak, dayanışmak, mutlu ortamlar, buluşmalar yaratmak sağlıkla yaşanacak mutlu güzel yıllar getirir. Zihinsel aktivitede bulunun:
Özellikle demansa karşı korunmada zihni aktif halde tutmak, gazete, kitap okumak, günlük hayatın içinde olmak, internet kullanmak önemlidir.

BU BESİNLER ÖMRE ÖMÜR KATIYOR
Zeytin
Yulaf
Turp
Soya
Soğan
Sarımsak
Pırasa
Patlıcan
Patates
Marul
Mantar
Lahana
Kereviz
Kabak
Ispanak
Havuç
Domates
Buğday
Brokoli
Karnabahar