Buz gibi kriz

Hava sıcaklığındaki değişim kalbi etkiliyor. Prof. Dr. Gültekin Hobikoğlu özellikle soğuk havada damarların daraldığını belirterek, kalp krizi riskine karşı uyarıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Aralık 2017 Güncelleme 13 Aralık 2017, 01:45
Buz gibi kriz

İÇİNDEKİLER

Kmevsiminde olmamıza rağmen sıcaklıklardaki inişçıkışlar sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gültekin Hobikoğlu, kalp krizi ve kalp hastalıkları şikayetlerinin kış aylarında tırmandığını belirtiyor. "Yapılan araştırmalar da kalp krizlerinin soğuk ve sert rüzgarlı günlerde, sıcak mevsimlere göre daha sık meydana geldiğini ortaya koyuyor" diyen Prof. Dr. Hobikoğlu, şöyle devam ediyor: "Avrupa Kardiyoloji Kongresi'nde 16 yılda 280 bin kalp krizinin incelendiği bir araştırma paylaşıldı. Araştırma, hava sıcaklığı sıfırın altına indiği günlerde krizlerin daha fazla olduğunu gözler önüne serdi. Ayrıca sert rüzgarların, nemin yükselmesinin ve güneş ışığının az olmasının da krizleri artırdığı anlaşıldı."

NASIL ETKİLİYOR?
"Vücudun ısı kaybetmesini önlemek için özellikle yüzeysel cilt damarları daralarak deri yoluyla ısı alışverişi azalır ve bu damar daralmaları tansiyonu yükselterek kalbin kan pompalamasını güçleştirir. Soğukta stres hormonları olan 'katekolaminlerin' salgılanması artarken, damar içinden salgılanan damar genişletici nitrik oksit yapımı azalır. B durum tansiyonu, kalp hızını arttırdığı gibi damar spazmları ve damar direncinin artmasına neden olur. Sonuçta kalpdamar hastalığı ve kalp yetersizliği olanlarda hastalığın kötüleşmesine, kalp krizlerinin ve ani ölümlerin artmasına yol açar."

RİSK FAKTÖRLERİ
Fiziksel aktivitenin azalması: Basınç, rüzgar değişimleri, kötü hava şartları nedeniyle azalan fiziksel hareket, toplardamar tıkanıklığı ve akciğer embolilerinin artmasına neden olur.
d vitamini yetersizliği: D vitamini düşüklüğü inflamasyon (yangı) ve pıhtılaşmayı arttırır. Yazın artan D vitamini alımı, kardiyovasküler hastalıklardan korunmaya yardımcı olmaktadır.
pıhtılaşma faktörleri: Pıhtı oluşumunda rol oynayan etkenler kış aylarında artar. Bu artışta kış aylarında artan solunum yolu enfeksiyonlarının etkisi olduğu düşünülmektedir.
hava kirliliği: Hem kısa hem uzun dönemde hava kirliliğine maruz kalmak kalp-damar hastalıklarını artırıyor. Bunun sebebi hava kirliliğinin tansiyonu ve kalp hızını yükseltmesi, pıhtılaşmayı artırması, yangı, damar duvarının hasar görmesi olduğu düşünülüyor.
enfeksiyonlar: Kış aylarında artan kalp krizlerinin ve beyin felcinin (inme) en önemli sebebi enfeksiyonlardır. Özellikle grip ve zatüreye bağlı yangı-pıhtılaşma faktörleri artmakta, kalp damarları içindeki plaklarda aşınmaya neden olarak burada oluşan pıhtı ile damar tıkanması ve kalp krizleri oluşmaktadır. Grip ve zatüreye bağlı solunum sıkıntısıyla artan kalp hızı ve kan basıncı da krizleri tetiklemektedir

BALIK YİYİN ŞİFA BULUN
SAĞLIKLI kalbe giden yol, sağlıklı besinlerden geçiyor. Damarları temizleyip tansiyonu düşürerek kalp sağlığını koruyan besinler arasında balık başı çekiyor. Protein, B6 ve B12 vitamini zengini olan balık aynı zamanda selenyum ve demir de içeriyor. Yüksek derecede Omega 3 yağ asidi barındıran somon, uskumru, ton balığı gibi balıklar kan pıhtılaşmasını azaltarak ritim bozukluklarını engelliyor. Haftada 2 gün balık yemek, gerekirse D vitamini desteği almak kalp sağlığı açısından önem taşıyor. Öte yandan, zeytinyağı da kalp ve damar sağlığı açısından ilaç gibi etki ediyor.

SIKI GİYİNİN AŞI OLMAYI UNUTMAYIN
Sıcak tutacak kıyafetler giymek soğuğa bağlı stres hormonlarının salgılanmasını azaltır. Bu da tansiyon, kalp hızı ve damar direncinin artmasını önler. Risk grubundakilerin grip ve zatürre aşısı olması da kalp krizi ile inme tehlikesini azaltır.