D uyarısı

Prof. Canan Karatay, Türk insanında D vitamini eksikliği olduğunu söyledi. Karatay, “Benim 20 bin hastamın yüzde 99 ’unda D vitamini düşüklüğü var. Hayvansal yağ, sakatat, ev turşusu tüketin, dışarı çıkıp yürüyün” dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Aralık 2017 Güncelleme 12 Aralık 2017, 02:15
D uyarısı

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı vücudun sağlıklı beyinle oluşabileceğini söyleyen İç hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, kulaktan dolma bilgilerle yapılan beslenmelerin vücuda ileri yaşlarda düzeltilemez hasarlar bıraktığını söyledi. Sinsi problemlere dikkat çeken Karatay şöyle konuştu:

*Prebiyotik tek başına olmaz. Prebiyotikle birlikte alınması lazım. Buna örnek olarak lahana, soğan, sarımsak diyebilirim. Bunların çiğ hali prebiyotiktir. Turşusu yapıldığında probiyotik olurlar. Yani probiyotiğin tek başına bir faydası yok.

*Türk insanlarının çoğunda D vitamini problemi var. 20 bin hastamın yüzde 99'unda D vitamini düşüklüğü var. Bunun birçok sebebi var. Güneşten uzak durmak, hava kirliliği, hayvansal yağlardan, sakatatlardan uzak durmaktan oluyor. Yıllarca bizlere 'Hayvansal yağlar, sakatatlar hastalık sebebi, kalp krizi sebebi' dediler.

*Güneşten uzak durmak depresyona yol açar. Hayvansal yağ, sakatat, ev turşusu tüketin, dışarı çıkıp yürüyün.

*Kışın psikolojik olarak vücut hastalanıyor. Bunun sebebi güneşsizlik. İçeriye kapanmamak lazım. Dışarı çıkın. Kar yağsa da, kış olsa da dolu yağsa da buz tutsa da çıkıp dışarıda yürüyün. Deniz kenarında yürüyün, ormanlarda yürüyün. O zaman depresyondan da kurtulursunuz. Karanlık olduğu için, güneş olmadığı için bu sıkıntılar oluyor. Özellikle kuzey ülkelerinde depresyon çok fazla olur.

SIRT AĞRISINA DİKKAT
Düşük seviyedeki D vitamini sadece kemik erimesi riskini 300 kat artırmakla kalmıyor, aynı zamanda açıklanamayan kemik ağrılarına da neden oluyor. Sırt ağrısı çekenlerin yüzde 80'inde D vitamini eksikliği gözlemleniyor. D vitamini eksikliği kemik problemleri ve kalp hastalıklarının yanı sıra, kolon ve prostat kanseri gibi hastalıklara da neden olabiliyor. Cancer dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre D vitamini eksikliği, her yıl 23 bin yeni kanser vakasına yol açabilecek potansiyele sahip ciddi bir sorun olarak tanımlanıyor.