Cennet hurması her derdin ilacı

İçerdiği antioksidanlarla özellikle yaşlılarda göz sağlığını koruyan cennet hurması, mide-bağırsak hastalıklarını da engelliyor. Tansiyonu dengeleyip kalp krizini önlüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Aralık 2017 Güncelleme 03 Aralık 2017, 01:20
Cennet hurması her derdin ilacı

İÇİNDEKİLER

Antioksidan zengini cennet hurması hem tadı hem de sağlığa yararlarıyla dikkat çekiyor. Şu günlerde tezgahları süsleyen bu lezzetli meyvenin faydaları saymakla bitmiyor. Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba kayan Tapan, 'Trabzon hurması' olarak da adlandırılan bu besinin, diyet lifi açısından da oldukça zengin olduğunu belirtiyor. "100 gram cennet hurması 3.6 gram lif içerir. Antioksidan kapasitesi çok fazla olan cennet hurmasının 100 gramı sadece 70 kaloridir" diyen Dr. Tapan, kalbi koruyan cennet hurmasının özelliklerini şöyle sıralıyor:

VÜCUT DİRENCİNİ ARTIRIR
Sağlık için yaralı olan değerli antioksidanlar barındırır. Taze meyvesi, likopen, lutein, zea-ksantin, kripto-ksantin, beta-karoten ve A vitamini gibi diğer antioksidanları da içerir. Aynı zamanda bu bileşikler, çeşitli hastalık süreçlerinde rol oynayan, vücudun savunma sistemini bozan metaboliklere karşı, vücudumuzu korur.

İçeriğindeki antioksidanlar, özellikle yaşlılarda göz sağlığı için oldukça önemlidir.

C vitamini kaynağıdır. Kuvvetli bir antioksidan olan C vitamini, enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırır. Günlük C vitamini gereksiniminin yüzde 12'sini 100 gram Trabzon hurması ile karşılamak mümkün.

KALBE KALKAN OLUYOR
Potasyum, mangan, bakır ve fosfordan zengin olan cennet hurmasının 100 gramı, günlük mangan içeriğinin yüzde 15'ini, bakır içeriğinin ise yüzde 12'sini kapsar. Bu özelliği ile vücudu savunan mekanizmaların çalışmasına yardımcı olur. Bakır bağışıklık sistemini desteklemesinin yanında, kırmızı kan hücrelerinin yapımını sağlar.

Lif içeriğinin yüksek olması, mide-bağırsak sisteminin çalışmasını sağlayarak, kabızlığı önler. Midebağırsak hastalıklarını engeller.

Yüksek lif hipertansiyonu önlerken, kalp sağlığını da korur. Bağışıklığı kuvvetlendirerek, hastalıklara karşı koruyucu etki sağlar.

Karbonhidrat içeriğinden dolayı, şeker hastaları 1 orta boy cennet hurmasının yarısını bir ara öğünde tüketmelidir. Fazla tüketildiğinde kan şekerini yükseltir. Diyabetlilerin dikkatli olması gerekir.

​CEVİZ İLAVESİYLE FAYDASI ARTIYOR
Kaynatılarak şeker ilave edilmeden yapılan cennet hurması pekmezi, kabızlık şikayetini ortadan kaldırarak, mide ve bağırsak sistemini rahatlatır. İsteğe bağlı olarak içine eklenen ceviz ve fındık, Omega-3 içeriğini artırıp, pekmezi sağlığa daha da faydalı hale getirir. Şeker hastalarının sabah kahvaltısında 1 yemek kaşığı bu karışımı almasında sakınca yoktur.