Çam fıstığı mantar performans artar!

En önemli antioksidan minerallerden çinko, cinsel performansı artırıyor, erkeklerde kısırlığı önlüyor. Mantar, çam fıstığı, süt ve yumurta çinko zenginliği ile öne çıkıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Kasım 2017 Güncelleme 28 Kasım 2017, 01:54
Çam fıstığı mantar performans artar!

İÇİNDEKİLER

Bağışıklık sistemini koruyan, 100'den fazla enzimi çalıştırıp hücrelerin yenilenmesine yardımcı olan çinko, aile saadetine de katkı sağlıyor. B6 vitamini ile birlikte çinkonun prostat sorunlarını önlediğini, iktidarsızlığa iyi geldiğini söyleyen Prof. Dr. Osman Erk, "Aynı zamanda cinsel performansı ve sperm kalitesini arttırıcı rolü de vardır. Erkek kısırlığının nedenlerinden biri çinko eksikliği olabilir" şeklinde konuşuyor. Prof. Dr. Erk, bu önemli antioksidan mineral hakkında merak edilenleri şöyle anlatıyor...

Çinkonun çocuk gelişiminde olumlu rolü vardır.
Vücutta yağ yakıcı etki yapar.
Görme fonksiyonu ve sperm kalitesini arttırır, yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
Hamile ve emziren kadınların çinko ihtiyacı fazladır.
Çinkodan yetersiz beslenme beyin gelişimini olumsuz etkiler.
C, E çinko ve beta karoten takviyelerinin maküler dejenerasyon denen göz hastalığını önlediği anlaşılmıştır.
Çinko bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasında en önemli mineraldir. Bağışıklık sisteminin her iki yönünü de destekler. Düzenli çinko alan veya çinkodan zengin yiyecekleri tüketenlerde bağışıklık sistemi güçlüdür.
Enfeksiyon hastalıkları ve kanserlere karşı koruma sağlar.
Zatürre sıklığını ve antibiyotik kullanımını azaltır. Grip ve soğuk algınlığı süresini kısaltır.
Hastalık belirtilerinin başladığı ilk 24 saatte çinko alınırsa enfeksiyonu önleyebilir.
Prostat ve göz sağlığını güçlendirir.
Erkeklik hormonu olan testosteron üretimi için de gereklidir.
Cilt güzelliğini sağlar. Egzama ve sedef gibi cilt hastalıkların tedavisinde rol oynar.
Hiperaktif çocuklarda etkili olabilir.

HANGİ GIDALARDA BULUNUYOR?
Deniz ürünleri, istiridye, yengeç, tam tahıllar, sığır eti, susam tohumu, çam fıstığı, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, fasulye, mantar, brokoli, süt, yumurta, bira mayası çinko bakımından zengindir. Kırmızı ve beyaz et iyi çinko kaynaklarıdır. Tahıllarda, baklagillerde bulunan fitatlar çinko emilimini engelleyebilir. Kimyasal tarım çinkoyu bitirdi Gıdaların içindeki çinkonun büyük kısmı işleme ile yok olur. Kimyasal tarım topraklarda yeterli çinko bulunmaz. B6 vitamini ile birlikte iktidarsızlığa iyi gelir. Beyin sağlığı için gereklidir.

​FAZLALIĞINDA NE OLUR?
Günlük doz 100 mg'ı kesinlikle aşılmamalı, besinlerle birlikte tüketilmelidir. Yüksek dozda çinko takviyesi alanlarda prostat kanserinin daha sık oluştuğu anlaşılmıştır. Günde 15 mg kadar kullanıldığında prostat kanserini önleyebilir.

​GÜNLÜK GEREKSİNİM
Vücutta depolanmayan çinko, günlük takviye olarak alınır. Günlük gereksinim 12- 15 mg kadardır. Yetersiz çinko alımı prostat büyümesi ve damar sertliğine yol açabilir. Fazla alkol alanlar, iltihabi bağırsak hastalığı olanlar, lif ve kalsiyumdan zengin beslenenler daha fazla çinkoya ihtiyaç duyarlar.

​EKSİKLİĞİNDE NE OLUR?
Çinko eksikliğinde cinsel gelişimin gecikmesi, bağışıklık sisteminin bozulması, infeksiyonlara eğilim, tat algılamada bozulma ve sperm kalitesinde düşme görülebilir. Erkek kısırlığının nedenlerinden biri çinko eksikliği olabilir. Tahıllarda bulunan fitat, çinko emilimini azaltır. Çinko eksikliğinde DNA hasarı sıktır. Kadmiyum adlı toksik bir elementin kanserojen etkilerini önler. Kadmiyum sigara ve egzoz dumanı, eski galvanizli borular vardır.