Biber-brokoli kanserin ilacı

En çok bilinen vitaminlerden C, sadece gripten değil kanserden kalp hastalıklarına kadar birçok rahatsızlıktan koruyor, yaşlanmayı geciktiriyor. Biber, domates, brokoli bu vitamini bolca barındırıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Kasım 2017 Güncelleme 22 Kasım 2017, 02:16
Biber-brokoli kanserin ilacı

İÇİNDEKİLER

Vücutta eksikliği halinde ciddi rahatsızlıklara yol açan vitaminler, tüketilen besinlerin önemini artırıyor. Prof. Dr. Osman Erk, bugün hemen herkesin az-çok bilgi sahibi olduğu C vitaminini mercek altına alıyor. "C vitamininin gribe karşı etkili olduğu biliniyor. Ancak bu vitaminin hayati hastalıklara karşı etkisini de öğrenmek gerek" diyen Prof. Dr. Erk, C vitamininin yararlarını, eksikliğinde neler olduğunu, hangi besinlerde bulunduğunu tek tek anlatıyor...

BESİNLERLE ALINIYOR
C vitamini vücutta önemli antioksidan maddelerden biridir. Suda eridiği için hücre içine girer ve DNA'yı korur. C vitamini yiyeceklerle alınır. Kollajen sentezi için gereklidir. Kollajen, hücreler arası çimento işlevi yapan çok önemli bir proteindir ve özellikle diş sağlığı, dişeti, damar için gereklidir. Kollajen damar esnekliğini sağlar. C vitamini ayrıca demir emiliminde de yardımcıdır. Kalp-damar hastalıkları riskini azaltır. Büyüme, doku onarımı, yara iyileşmesi, antikor üretimi, böbrek üstü bezlerden kortizol salınımı gibi işlevleri de vardır.

​EKSİK KALMASIN
C vitamini eksikliğinde skorbüt denilen hastalık ortaya çıkar. Ağrılı, kabarık, kanayan dişetleri olur. Dişler düşer ve seyrekleşir. Eklemlerde ağrı ve kanamalar meydana gelir. Kemik kırıklarına eğilim artar ve yara iyileşmesi imkansız hale gelir. Sigara içenlerde, doğum kontrol hapı kullananlarda, stresli olanlarda ve yaşlılarda C vitamini ihtiyacı fazladır.

MİKTARI ÖNEMLİ
Günlük 30 mg C vitamini skorbütü önler. Önerilen günlük alım 60 mg'dır. Erişkinde tedavide 100-200 mg yeterlidir. Günde iki kez alınmalıdır. Daha fazla yarar sağlamak için gereken doz 1000 mg'dır. Isıya dayanıksızdır, pişirmede kaybolur. Bu nedenle her gün taze doğal sebze meyve yenilmesi zorunludur.

ŞİFA OLSUN
Taze sebze-meyveler en zengin kaynaklardır. Süt, et ve yumurtada C vitamini bulunmaz. Portakal, greyfurt, mandalina, biber, domates, brokoli, patates C vitamini depolarıdır. Uzun süreli ve yeterli C vitamini tüketimi yaşlanmayı geciktirir, kataraktı önler.

NE İŞE YARIYOR?
Yiyeceklerden alınan fazla miktarda C vitamininin yaşla ilgili hastalıkları, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonları ve kanseri önlediği düşünülüyor. Bu vitamin tansiyonu düşürür, bağışıklığı güçlendirir, kanser ve katarakt gelişimini zorlaştırır. Yetersiz C vitamini ile bağışıklık sistemi zora girer, vücut hastalıklara açık hale gelir.

TÜMÖRLERİ KÜÇÜLTÜR
C vitamini yemek borusu, ağız boşluğu, mide, pankreas, rahim ağzı, kolon ve meme kanserlerinden korur. Bazı kemoterapi ve radyoterapi gören hastalarda yüksek doz alındığında tedavinin etkinliğini arttırdığı, yan etkilerini azalttığı, tümörü küçülttüğü ve metastazları engellediği görülmüştür. C ve E vitamini birlikte günde 2 kez alınmalıdır.

İLAÇ OLARAK ...
B ve C vücuttan hızlı atıldığı için günde en az 2 kez kullanılmalıdır. Önerilen dozların üzerinde tüketmek yaşlanma sürecini yavaşlatır. Bu iki vitamin kalp damar sağlığını korur. Kolesterolü, kalp krizi ve felç riskini azaltır. İktidarsızlık ve demansa etkilidir.

​SEBZEYE KIRILMA
K VİTAMİNİ kanın pıhtılaşması ve kemiklerin güçlenmesinde etkilidir. Besinler yoluyla sağlanır ve bağırsaklarda bulunan bakteriler K vitamini üretir. K vitamini depoları vücutta sınırlıdır. Sürekli antibiyotik içenler yeterli yeşil yapraklı sebze tüketmezlerse 1 hafta içinde eksiklik olur. Kanda K vitamininin düşük olması düşük kemik yoğunluğu ile ilişkilidir. K vitamini destekleri ile kemik sağlığı düzelir, osteoporoz tedavi edilebilir. Yeterli K vitamini alamayanlarda kalça kırıkları daha fazladır. Günlük gereksinim 100 mikrogram civarındadır. Genelde bu miktarın yarısı yeşil yapraklı sebzelerden, diğer yarısı ise bağırsaklardaki bakteriler tarafından sağlanır. Eksiklik durumunda idrar yolu kanamaları, deride morarmalar ve beyin kanaması görülebilir. K vitamini anneden çocuğa ve süte az geçtiği için yenidoğanlarda bağırsak florası oluşuncaya kadar kanamaya eğilim görülebilir. Yeşil yapraklı sebzeler ve pişirme yağlarında bol miktarda K vitamini vardır.