Kırmızı üzüm-mürver virüsleri döver!

Öksürükten kırılan, yataktan kalkamayanlar dikkat! Yaşadığınız viral enfeksiyona hiçbir ilaç fayda etmiyor. Prof. Dr. Osman Erk, hem hızlı iyileşmek hem de korunmak isteyenlere çok özel beslenme önerilerinde bulunuyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ekim 2017 Güncelleme 06 Ekim 2017, 01:04
Kırmızı üzüm-mürver virüsleri döver!

İÇİNDEKİLER

Küçük-büyük hemen herkes griple benzer belirtiler gösteren, ancak ishal ve mide bulantısının da eşlik ettiği viral enfeksiyonla mücadele ediyor. Virüs kaynaklı enfeksiyon ilaçlarının fayda etmediğini söyleyen İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, yüksek ateş ve ishal ile aşırı su kaybına dikkat çekerek, "Bu durumlarda mutlaka doktora gidilmeli" diyor. Hastalanmamak için bağışıklık sisteminin güçlü tutulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Erk, şu önerilerde bulunuyor...

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİN
Dengeli ve yeterli beslenen, bağışıklığı güçlü kişiler viral enfeksiyonlara kolay kolay yakalanmıyor, yakalansa bile hastalığı çok hafif ve çabuk atlatıyor. Sarı, yeşil, kırmızı ve turuncu renkten sebze-meyvelerin her gün 8-10 porsiyon tüketilmesi bağışıklık sistemini en üst düzeyde tutar. Aynı zamanda enfeksiyon etkenlerini ve vücutta zaman zaman ortaya çıkan kanserleşen hücreleri ortadan kaldırır. Havuç, portakal, mandalina, domates, brokoli, marul, maydanoz, semizotu, lahana, greyfurt gibi sebze-meyvelerin içindeki beta karoten, likopen, lutein gibi anti-oksidan fitobesinler bağışıklık sistemini destekler. Sebzemeyveler organik olursa çok daha yararlıdır. Organik olmayan sebzemeyvelerin içinde bulunan tarım ilaçları bağışıklık sistemini zora sokabilir. Ayrıca bu tür besinlerdeki vitamin, mineral, eser element, antioksidan miktarı organik besinlere göre çok daha azdır.

BUNLARI TÜKETİN
D vitamini, çinko, C vitamini, kırmızı üzümde bulunan resveratrol, mürver yemişi çözeltisi virüs etkenlerine karşı ciddi koruma sağlar. Mürver yemişi çözeltisi, içinde antosiyanin bulunan bir besindir ve antiviral etkilidir. Viral etkilere karşı koruma sağlar. Antosiyaninler kuş üzümü ve üzüm kabuğunda, patlıcanda, yemişlerde, kiraz ve siyah pirinçte de bolca olan antioksidan maddelerdir. Çinko bağışıklığı destekler. Grip dahil olmak üzere viral enfeksiyonların süresini kısaltır. Zatürre görülme sıklığı ve antibiyotik kullanımı azalır. Çinko özellikle istiridye, yengeç, sığır eti, susam tohumu, kabak çekirdeği, çam fıstığı ve ayçiçeği çekirdeğinde bol miktarda bulunur. Önemli olan her zaman çinkodan zengin besinlerin tüketilmesidir.

HERKESE AŞI GEREKMEZ
Aşı yaptırmak gripte yüzde 100 koruyucu değildir. Etkene ve kişinin bağışıklık sisteminin durumuna göre yüzde 60-70 oranında koruyucudur. Koruma aşıdan 2-3 hafta sonra ortaya çıkar ve 6 ay kadar sürer. Kronik hastalığı olanların, kanser hastalarının, kortizon türü ilaç kullananların, hamilelerin, kış hamileliği düşünenlerin, çocukların aşı olması gerekir. Dengeli beslenen aktif ve kronik hastalığı olmayanların aşı yaptırması gerekmez

​HİJYENE DAHA ÇOK ÖNEM VERİN
Hasta kişilerden ve eşyalarından uzak durmak önemli bir önlemdir. Sık sık ellerin yıkanması bu hastalıkların yayılmasını zorlaştırır. Belirli yüzeylere örneğin kapı kollarına, genel tuvalet kollarına temas sonrası ellerin yüz ile temas ettirilmemesi ve ellerin yıkanması gerekir. İçinde bulunulan mekanların sık sık havalandırılması ve gerekirse maske takılması da önleyici etkiye sahiptir.

​NE KADAR SÜREDE İYİLEŞME SAĞLANIR?
Genel olarak 1 hafta içerisinde tam bir iyilik halinin olması beklenir. Uzamış hastalık süresi bağışıklık sisteminin çok güçlü olmadığını gösterir. Nefes darlığı, solunum sıkıntısı, şuur bulanıklığı, sebat eden 39 buçuk derece üzerinde ateş, beraberinde bulantı, kusma ve ishal durumunda doktor kontrolü gerekir.

TAVUK YERİNE SEBZE
Tavuk suyu çorba grip gibi hastalıklarda çok fazla işe yaramaz. Sebzeli çorbalar tercih edilmelidir. Genel olarak kalori alımının sınırlanması tüm enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi gripte de faydalı bir unsurdur. Zaten enfeksiyon hastalıklarında iştahın azalmasıyla vücut bunu kendi kendine yapmaya çalışır.