BEYNİ ETKİLİYOR
Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Başar Bilgiç de, Akdeniz tipi beslenmenin etkili olduğunu belirterek şu bilgileri veriyor: "6 bin yaşlı ile yapılan çalışmada Akdeniz tipi beslenmenin yaşlılarda zihinsel bozukluk riskini yüzde 30-35 arasında azalttığı görüldü. Bu diyetin ana unsuru zeytinyağıydı. Yakın tarihli bir çalışmada zeytinyağı içeren diyetle beslenen farelerde Alzheimer ile ilişkili beyin değişikliklerinin daha az ortaya çıktığı anlaşıldı. Zeytinyağı ile beslenen hayvanların beyni Alzheimer hastalığında biriken maddelere ve zararlı süreçlere karşı çok daha dirençli bir şekilde savaşabiliyor. Burada zeytinyağının tipi önemli. 'Natürel sızma' denen rafine olmayan ve bekletilmeyen zeytinlerden sıkılan zeytinyağıyla bu olumlu sonuçlar elde edilebiliyor. Bu özellikte olmayan zeytinyağlarının ise olumlu etkisi olup olmadığı henüz bilinmiyor."
YÜRÜYÜŞ YAPIN
Uyku apnesinin Alzheimer riskini artırdığını, yürüyüşün ise azalttığını söyleyen Doç. Dr. Bilgiç, şöyle devam etti: "Uyku apnesinin (uykuda kısa süreli solunum durmaları), zihinsel işlevlerinde sorun olmayan veya çok ılımlı unutkanlık yaşayan kişilerde Alzheimer ile ilgili beyin değişikliklerini artırdığı görüldü. Bu sonuç uyku apnesinin doğrudan Alzheimer ile ilişkisini göstermektedir. Diğer taraftan, günlük yürüyüşlerin demans riskini azalttığı bilinse de beyinde ne gibi değişiklikler yaptığı bilinmiyordu. Manyetik Rezonans (MR) kullanılarak yapılan beyin görüntülemelerinde yürüyüş yapan sağlıklı yaşlıların beyinlerinde Alzheimer ile ilişkili bağlantı bozukluklarının engellendiği belirlendi. Yürümenin beynin normal şekilde çalışmasına katkıda bulunduğu anlaşıldı. Bu egzersizlere yaşlılığı beklemeden orta yaşlarda başlamak daha rasyonel bir yaklaşım olacaktır."
FAZLA KİLOLARI VER SİGARAYI BIRAK
Alzheimer olmamak için risk faktörlerinin ortadan kaldırılması gerekiyor. Sigaranın bırakılması, hipertansiyon ve şeker gibi hastalıkların kontrolünün sağlanması önem taşıyor. Düzenli olarak egzersiz yapan, aktif sosyal hayata sahip kişilerin aynı zamanda Akdeniz mutfağının baş tacı olan zeytinyağı ile beslenmesi de hastalıktan korunmada önemli rol oynuyor.
RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT
Orta yaş: Hipertansiyon, obezite, işitme kaybı İleri ya ş: Depresyon, diyabet, fiziksel hareketsizlik, sigara içme, sosyal izolasyon