Uyku apnesi cinselliğin katili

Özellikle 50 yaşın üzerindeki erkekler uyku sorunu yaşıyor. Bu durum cinsel isteksizliğe neden oluyor. Horlama da başlayınca çiftler yataklarını ayırıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Eylül 2017 Güncelleme 08 Eylül 2017, 00:00
Uyku apnesi cinselliğin katili

İÇİNDEKİLER

Erişkinlerde uyku bozukluğuna yol açan yüz kadar hastalık var. Bunlardan en önemlisi uyku apnesi. Uyku apnesi kişinin sağlığını, bazen de hayatını yok eder. Hasta her zaman, her yerde, hatta direksiyon başında bile uyuyabilir. Yüksek şiddette horlaması çevreyi rahatsız eder. Ses o kadar yüksektir ki bazen kendisi bile horlama sesinden uyanır. İşe yorgun gider, dikkatini toplamakta güçlük çeker. Çalışma zevki yok olur. Eve çok yorgun döner, televizyon karşısında uyuklamaya başlar. Tedavi edilmemiş uyku apnesi, kişiyi; hipertansiyon, enfarktüs ve kalp ritmi bozukluklarında yüksek risk grubuna sokar. Son yıllarda yapılan araştırmalar horlamanın ve beraberinde uyku apnesinin çiftlerin cinsel hayatını, dolayısıyla da aile ilişkilerini olumsuz yönde etkilediğini gösteriyor. Çünkü gürültüye dayanamayan partner, yatakları ayırıyor. İngiltere'de bin çift üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, horlamanın rahatsızlık yaratmasıyla beraber, çiftler ilk önce yatakları ayırıyor. Elbette bu durum çiftlerin cinsel hayatlarını olumsuz etkiliyor. Uyku apneli horlayan her 3 erkekten 2'sinde erkeklik hormonu etkilenmiştir. Bu kişiler sertleşme sorunu yaşayabiliyor. 50 yaşın üzerinde erkeklerin yüzde 50'sinde horlama, yüzde 10'unda da uyku apnesi var. Orta veya ağır uyku apnesi hastalığı olan kadınlar da depresyon yaşadıkları için kendilerini eşlerine tam olarak konsantre edemiyorlar. Ayrıca kan akımının azalması da cinsel fonksiyon bozukluğuna yol açabiliyor

​BUNLARA DİKKAT EDİN!
Özellikle hafif ve orta durumlardaki vakalarda uyku apnesini ortadan kaldırmanın en iyi yollarından biri yaşam tarzı değişikliğidir. Daha iyi bir gece uykusu almak için şu önemli değişiklikler yapın:

-Yeterince uyuyun: Yatma zamanınız için oluşturacağınız alışkanlıklar ve rutinler uyku düzeninizi oluşturur. Düzenli uyku saatinizin olması, akşamları yapacağınız rahatlatıcı aktiviteler uykuya geçişinizi kolaylaştıracak ve stresinizi azaltacaktır. Yatmadan birkaç saat öncesinde teknolojik aletlerden uzak durmaya başlayın. Kendinize sessiz, sakin bir ortam yaratın. Ayrıca sıcak bir duş uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır. Yatak odanız serin, karanlık ve sessiz olmalı. Rahatsız yatak, ışık, gürültü, bunaltıcı sıcak uykunuzu bozabilir. Horlayan eş ve evcil hayvanlar da. Yatak odanızda bulunan eşyaların bir listesini çıkartın. Tam gözünüz karanlığa alışmışken, telefon, saat, radyo, sokak aydınlatması gibi gözünüzü alabilecek eşyalardan uzak durun. Gerekiyorsa ışığı tamamen kesecek perde kullanın. Oda sıcaklığınızı 18,5 civarında tutun.

-Sigarayı bırakın ve fazla kilolarınızdan kurtulun: Sigara dumanı solunum yollarını daraltarak, yeterli oksijenin geçmesini zorlaştırır ve onları iltihaplandırır. Vücut ağırlığınızın yüzde 10'unu kaybetmeniz uyku apnenizin de üç kademe iyileşmesini sağlayacaktır. Ortalama kilodaki çoğu kadının bu rahatlığı elde etmek için yalnızca 4-5 kg vermesi yeterlidir. Eğer sigara kullanıyorsanız ve bırakmak için yardıma ihtiyacınız varsa, sigara alışkanlığından kurtulmak için size vereceğim planı takip edin.

-Burun tıkanıklığını tedavi edin: Reçetesiz satılan burun spreyleri, tuzlu damlalar ve dekonjestanlar burun tıkanıklıklarını azaltmaya ve solunum yolunuzu açmaya yardımcı olur.

Alkol ve sakinleştiricilerden kaçının: Alkol ve sakinleştiriciler beyin faaliyetlerinizin gücünü azaltır ve bununla birlikte yeterli oksijen almanızı riske atar. Uyku ilaçları düzensiz uykular için bir çözüm yolu gibi görünse de aslında sizi canlı tutma görevi olan beyninizi işinden alıkoyar.

DOKTORUNUZ NE YAPABİLİR?
Uyku apnesiyle ilgili iyi haber, bunun için çok etkili bir tedavi olmasıdır. Şiddetli uyku apnesi olan kişiler için ilk seçenek; sürekli pozitif solunum yolu basıncını sağlayan ve geceleri takılan maskedir. CPAP lakaplı bu maske boğazınıza giden ve solunum yolunuzu açık tutan bir boruya iliştirilmiştir ve yüzde 90 ila 95 arasında başarı oranına sahiptir. Bunu ayarlamak zor olabilir, kendinizi bu maskeyle rahat hissedene kadar televizyon karşısına geçip kısa aralıklarla denemelisiniz. Ameliyatla da aynı sonucu alabilirsiniz.
Belirtileri şunlar

Horlama
Uykuda nefes kesilmesi
Sabah yorgunluğu
Sabah baş ağrısı
Gün içinde uyuklama isteği
Dikkati toplama bozukluğu
Sosy al hayatın etkilenmesi
İşte başarısızlık
Trafik kazalarında artış
Kalp sorunları ve hipertansiyon
Cinsel isteksizlik