Karaciğeri bozan rahatsızlıkların başında hepatit virüsleri gelir. Hepatit A, B ve C virüsleri karaciğerde fonksiyon kaybına yol açar.
Doktor önerisi olmadan ilaç kullanımı ve bazı genetik rahatsızlıklar karaciğere zarar verir.
Tüm dünyada önlenemeyen bir sağlık sorunu olan obezite ve neredeyse moda gibi çoğu kişinin uyguladığı şok diyetler de karaciğerde yağlanmaya yol açarak, bu organın fonksiyonlarına zarar veriyor.
BESLENME ÖNEMLİ
Sağlıklı beslenme, yeterli fiziksel aktivite ve kilo kontrolü tüm vücudumuz için olduğu gibi karaciğer için de çok önemlidir.
Düzenli öğünler halinde bir beslenme planı ile yağ, şeker ve karbonhidrat tüketiminin azaltılması gerekiyor.
Bunun yanı sıra vitamin ve mineral açısından zengin olan sebze ve meyve tüketiminin arttırılması, katkılı hazır gıdaların en aza indirilmesi karaciğer sağlığı için gereklidir.
45 DAKİKA YÜRÜYÜN
Özellikle gün boyu oturarak çalışanlar bu açıdan daha fazla risk altında. Bu durumda olanlar gün içerisinde mutlaka hareket etmeli.
Her gün en az 45 dakika düzenli ve tempolu yürüyüşe özen gösterilmeli. Çünkü düzenli ve tempolu yürüyüş, yağlanmanın önemli ölçüde gerilemesine yardımcı olmaktadır.
Yürüyüş, karaciğer yağlanmasında önemli olan insülin direncinin azalmasını sağlıyor. Bu da uzun vadede kalp ve damar hastalıklarından koruyor.
İmkanı olanların plates, aerobik, aletli jimnastik, yüzme ve egzersizin her türlüsünü yapmalarında fayda var.
BELİRTİLERE DİKKAT!
Karaciğer rahatsızlığının yorgunluk, çabuk yorulma, iştahsızlık, sarılık, kaşıntı, bulantı, aşırı gaz birikimi, özellikle bacaklarda ve karında şişlik, kabızlık, erkeklerin göğsünün büyümesi gibi belirtiler verdiğini söyleyen Prof. Dr. Gümürdülü, "Bu durumda teşhis için mutlaka doktora başvurulmalıdır" dedi.
DOĞRU GIDALAR KORUMA SAĞLAR
Alkol ve aşırı yağlı gıdalar karaciğer yağlanması, hepatit ve siroz gibi ciddi hastalıklara yol açıyor. Doğru besinler karaciğeri temizleyip koruyor. İşte bunlardan bazıları:
Soğan, sarımsak, lahana, brokoli, Brüksel lahanası tüketerek karaciğeri temizleyecek oranda sülfür alabilirsiniz.
Arnavut biberi, enginar (başta yaprakları), ekinezya, kekik, sarımsak, zencefil, söğüt yaprağı, deve dikeni, karahindiba, kırmızı biber ve elma suyu karaciğer dostudur.
Kivi, çilek, yaban mersini ve kızılcık gibi meyveler antioksidan bakımından zengindir.
Portakal, greyfurt gibi turunçgiller, erik, armut, elma gibi meyveler karaciğeri korur. Ancak bir karaciğer rahatsızlığınız varsa A vitamini içeren (kavun gibi) meyveler tüketmeyin.
Az yağlı yoğurt, peynir, soya fasulyesi, ıspanak, bezelye.
Mercimek, ıspanak, kuru fasulye gibi gıdaları beslenmenize ekleyerek almanız gereken lif miktarını alabilirsiniz.