Yedikleriniz zehir olmasın

Son günlerde besin zehirlenmesinden hastanelik olanların sayısı arttı. Acıbadem Altunizade Hastanesi’nden beslenme uzmanı İpek Ertan, yediklerinin zehir olmasını istemeyenlere izlenmesi gereken yolları sıraladı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ağustos 2017 Güncelleme 26 Ağustos 2017, 02:11
Yedikleriniz zehir olmasın

İÇİNDEKİLER

SATIN ALIRKEN
Et parlak kırmızı renkte olmalı: Etin derisinde parçalanma, kan birikimi olmamalı, dokusu taze, parlak kırmızı renkte olmalı.
Tavuğu bütün olarak alın: Tavuğun eti diri olmalı, parmağınızı bastırdığınızda oluşan çukur, parmağınızı kaldırınca hemen düzelmeli. Tavuğu bütün almayı tercih edin. Bütün tavuğun tazeliğini kontrol etmek çok daha kolay olur. Taze tavuğu buzdolabında 1-2 günden fazla bekletmeyin.
Balığın gözlerine bakın: Balığın gözleri parlak ve lekesiz, solungaçları pembe, pul ve yüzgeçleri diri olmalı. Ayrıca basıldığında parmak izi hemen düzelmeli. Buzdolabında 1 günden fazla bekletilmemeli.

HAZIRLARKEN
Eti 150 derecenin üzerinde pişirin: Uzun süre ve düşük ısıda pişirilen etlerde bakteri ürer. Dolayısıyla etleri 150 derecenin üzerinde pişirmeli ve en azından orta pişmiş olanları tercih etmelisiniz.

Oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletmeyin: Pişirilmiş hiçbir yemeği oda sıcaklığında 2 saatten fazla bırakmayın. Piştikten sonra hızlıca oda sıcaklığına gelmesini sağlayıp, buzdolabında saklayın. Tenceredeki yemeği küçük porsiyonlara ayırarak soğutun. Dondurulan sebzeleri de çözdürmeden hemen pişirin.

TÜKETİRKEN
Hava almış konserveleri yemeyin: Konserve kutularının şişmiş, bombe yapmış olanlarını kullanmayın. Paslı, içindeki sıvıyı sızdıran ezik kutulardan kaçının. Evde yapılmış konservelere de dikkat edin. Hava almış konserveler tat, koku ve görüntüde herhangi bir değişiklik göstermiyorsa bile kesinlikle tüketmeyin. Kapağını açtıktan sonra içindeki yiyecek fışkıran konserveleri hemen atın.
Mayonezden kaçının: İçinde çiğ yumurta bulunan soslardan yaz aylarında uzak durun. Dışarda yemek yiyeceğiniz zaman içine mayonez eklenmiş besinleri tercih etmemeniz, besin zehirlenmelerinden korunmanız adına önemli bir adım olacaktır.
Sütü 2-3 günde tüketin: Sütün pastörize olmasına dikkat edin ve açtıktan sonra 2-3 günde bitirin. Uzun ömürlü sütleri tetra-pak kutularda ve açılmadan, oda sıcaklığında 1.5 ay, buzdolabında 3 ay; yoğurtları kapalı olarak 1 hafta buzdolabında saklayabilirsiniz.

SAKLARKEN
Kıymayı beklemez: Büyük parçalı etleri buzdolabında 2 günden, kıymayı da 1 günden fazla bekletmeyin. Etler derin dondurucuda tazeliğini 6 ay korur. Porsiyon şeklinde saklanırsa çözdürmesi kolay olur. Hijyeni de bozulmaz. Bu nedenle derin dondurucuda saklayacağınız etleri tüketeceğiniz miktarlara ayırın.
Oda sıcaklığında çözdürmeyin: Dondurduktan sonra kullanacağınız etleri buzdolabının alt kısmında bekleterek çözdürün. Oda sıcaklığında çözdürülen etlerde hızla bakteri ürüyor ve pişirme zamanına kadar sizi zehirleyecek kadar bakteri üremiş oluyor. Çözdürdüğünüz etleri de hemen kullanın ve tekrar dondurmayın.