Meyvenin aşırısı sağlığa zarar

Sıcaklar bunaltıyor, serinlemek için meyve yiyenler dikkat etsin. Kavunun fazlası şekeri yükseltir, şeftali kabız yapabilir...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ağustos 2017 Güncelleme 08 Ağustos 2017, 00:10
Meyvenin aşırısı sağlığa zarar

İÇİNDEKİLER

Meyve ve sebzeler sofralarımızın vazgeçilmezlerinden. Özellikle yaz aylarında doğanın bize sunduğu bu nimetlerden mümkün olduğunca fazla yararlanmak gerekiyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yasemin Bekmezci, sağlıklı beslenmeden, cildimizi gençleştirmeye, hastalıklara karşı korunmadan, kilo vermeye kadar bilindik yararları olan sebze ve meyveleri yerken de aşırıyı kaçmamaya dikkat etmek gerektiğini söyledi. Bekmezci, sebze ve meyvelerden günde 5 porsiyon tüketilmesini önerdi ve şu uyarıda bulundu: "İhtiyacın üzerinde meyve tüketimi, fazla enerji alımına dolayısıyla kiloya sebep olacaktır."
KAVUN: Yüksek oranda potasyum içeriğiyle kan basıncının dengelenmesi, kötü kolesterolün düşürülmesinde yarar sağlıyor. Ancak yüksek şeker içeriği nedeniyle dikkatli tüketilmesi gerekiyor. 1 porsiyonu 1 ince dilime denk geliyor.
ÜZÜM: Özellikle kırmızı üzüm kanser oluşumunu önleyen çok güçlü antioksidantlar içeriyor. Bunlardan quercetinin maddesi damar gevşetici ve kan sulandırıcı özelliği bulunuyor. 1 porsiyon üzüm 15 adetten oluşuyor.
ŞEFTALİ: Görme fonksiyonları, cilt sağlığı, bağışıklığın desteklenmesi için gerekli A vitamini yönünden zengindir. Özellikle yüksek potasyum içeriği sayesinde, yaz mevsiminde sıkça karşılaşılan ishal sorununda da kullanılıyor. 1 porsiyonu 1 orta boya denk geliyor. Fazlası kabızlığa neden olabilir.
KAYISI: A vitamini aktivitesi gösteren beta karotenden zengindir. Bol lifli olan kayısı sindirime iyi geliyor. 3-4 adeti 1 porsiyon sayılıyor. Fazlası ishale neden olabilir.
DOMATES: Güçlü bir antioksidant olan likopen açısından son derece zengin bir sebze. Cildi UV ışınlarına karşı koruyarak yaşlanmayı geciktirici özelliği bulunan likopen, özellikle domatesin işlenmesi ve pişmesiyle birlikte artıyor.
BİBER: Bol miktarda C vitamini içermesinin yanında özellikle kırmızı biberin A vitamini oranının da yüksek olduğu biliniyor. Bibere acılığını veren capsaicin maddesi kanserli hücrelerle savaşmasının yanında metabolizmayı hızlandırıcı etkisi var.
SEMİZOTU: Tam bir Omega-3 deposudur. Kan sulandırıcı ve kan basıncını düşürücü özelliklerinden dolayı kalp sağlığı için, yaşlılarda ve çocuklarda beyin faaliyetleri açısından yararlı etkileri bulunuyor. Ayrıca cilt üzerinde yaşlanma ve kırışıklık karşıtı etkiler gösteriyor.

KİRAZ AĞRIYI KESER
Kiraza kırmızı rengini veren antosiyanin, hücreleri kanser yapıcı etkenlere karşı koruyor. Antosiyaninler vücutta inflamasyonu önleyici özelliğinin yanı sıra, kas ağrılarını hafifletiyor ve kalp-damar hastalıkları riskini de azaltıyor. Kendisi gibi sapı da faydalı olan kiraz, iyi bir idrar söktürücüdür. Kirazın 1 porsiyon miktarı 10-12 (75 gr) adettir.

KARPUZ: Yüksek su içeriği ve serinletici etkisi karpuzu yaz aylarının vazgeçilmezi yapıyor. İçeriğinde bulunan likopen sayesinde de kalp dostu besinler arasında yer alıyor. Kansere karşı koruyucu etkisi olan karpuz, aynı zamanda şeker oranı yüksek meyveler arasında yer aldığı için dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Karpuzun 1 porsiyonu 1 ince dilim (200 gr) ölçüye tekabül ediyor.