Güneş yakıyor beyin kanıyor

Hızla yükselen hava sıcaklıklarıyla birlikte beyin kanaması riski de arttı. Uzmanlar, ‘Şiddetli ve sürekli baş ağrısı, konuşma bozukluğu ile kol-bacakta uyuşmalar varsa hemen hastaneye koşun’ diye uyardı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ağustos 2017 Güncelleme 07 Ağustos 2017, 01:57
Güneş yakıyor beyin kanıyor

İÇİNDEKİLER

SON günlerde artan hava sıcaklıkları herkesi bunaltırken; uzmanlardan 'beyin kanaması' uyarısı geldi. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kaya Aksoy, mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının özellikle yüksek tansiyon, damar sertliği ve diyabet hastalarını etkilediğini söyledi. Özellikle öğle sıcağında güneşe çıkılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Aksoy, şöyle devam etti: "Uzun süre sıcakta kalmak ve aşırı efor sarf etmek sakıncalıdır. Romatizmal hastalığı olanların, dışarısı çok sıcakken içerisi de sıcak olan ılıca ve kaplıca gibi yerlere gitmeleri de hayati tehlike yaratır. Bunlara dikkat etmeleri lazım. Kimde damar sertliği ya da damarda balonlaşma, damar anomalisi, anormal damar yumağı var bunu bilemiyoruz. Bu hastalarda kanama riski bulunuyor." Beyin kanamasının şiddetine ve kanamanın volümüne bağlı olarak belirtilerin farklılık gösterdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kaya Aksoy, baş ağrılarının dikkate alınması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

BAŞ AĞRISINI CİDDİYE ALIN
"Kanamaya ait belirtiler ani baş ağrısı şeklinde de olabilir, bir tarafın felç olmasıyla da ortaya çıkabilir. Bilincin kapanmasıyla da beyin kanaması ortaya çıkabilir. Şiddetli ve devamlı baş ağrısı olması durumunda mutlaka bir doktora danışılması gerekir. Baş ağrısının altında yatan neden bazen bir tümör de olabilir, damarsal bir hadise de olabilir. Bazen kontrol edilmemiş bir hipertansiyon da olabilir. Tansiyonu olmadığını söyleyen bir kişinin sürekli başı ağrıyorsa tansiyonu 24 saat boyunca takip edilmelidir. Bunların mutlaka araştırılması gerekir. Kontrolsüz hipertansiyon kanamaya yol açabilir, o nedenle mutlaka kontrol altına alınması gerekir. Tansiyonunun olduğunu bilen ve ilaç kullanan kişilerin ise ilaçlarını muntazam kullanmaları ve hiçbir şekilde aksatmamaları lazım. Tansiyon hastalığında bir gün ilaç alma iki gün ilaç almama şeklinde bir düzensizlik olamaz. Tansiyon ilacı düzenli olarak kullanılacak bir ilaçtır."

SICAKTA NASIL BESLENMELİ?
Kızartmalar, yağlı ve hamurlu yiyecekler, yorgunluğa, baş ağrısı ve yüksek tansiyona neden olduğu için tüketilmemeli.
Yaz sıcaklarından korunmak için enerji ve vitamin deposu olan karpuz, üzüm, çilek, kiraz ve şeftali gibi yaz meyveleri yenilmeli.
Ana yemeğiniz sebze ve salatalar olsun.
Artan sıvı ve mineral kaybını önlemek için günde en az 8-12 bardak su tüketin.
Besinleri yavaş ve iyi çiğneyin. Doygunluk hissi, yemek yendikten 15-20 dakika sonra hissedilir. Yemek esnasında lokmalar arasında yemeğinize sık sık ara verin.
Gıda zehirlenmelerine karşı hijyene önem verin. Dışarıda ve açıkta satılan gıdalardan uzak durun. Çabuk bozulan et, yumurta, süt ve balık gibi gıdaları açıkta bekletmeyin.
Mutlaka süt ve yoğurt tüketin. Bu gıdalar kalbe iyi gelir, sinir sistemini korur, uykusuzluğu giderir.

SUYA BALIKLAMA ATLAMAYIN
Serinlemek için havuz ve denize gidenleri de uyaran Prof. Dr. Kaya Aksoy, derinliği bilinmeyen sularda balıklama atlamanın çok tehlikeli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Aksoy, şöyle devam etti: "Çoğu havuzun derinliği 1.50 cm olduğundan buralara balıklama atlamak tehlikelidir. Boyun 2-3 misli derinlikte olan sulara balıklama atlanabilir. Bu da tekniğini bilmek suretiyle olabilir. Balıklama atlayan kişi zemine alnını çarparsa boyunda arkaya gerilme tarzında, zemine direkt kafasının üstü çarpıp da ters dönerse boynun ileri derecede öne eğilme tarzında travmalar, boyunda ve omurilikte yaralanmalara neden olabilir. Boyun omurlarında kırılmalara yol açabilir. Klinikte de felçlere sebebiyet verebilir. Bu yüzden derinliği bilinmeyen sularda kesinlikle balıklama atlanmamalıdır. Derinliği iyice bilinen, kişinin boynunun en azından 2-3 misli derinliğindeki sulara balıklama atlanabilir ama orada da yine tekniğini iyi bilmek gerekir."

BELİRTİLERE DİKKAT!
Beyin kanamasında şiddetli baş ağrısının yanı sıra kanamanın olduğu bölgeye göre belirtilerin farklılık gösterdiğini ifade eden Prof.Dr. Kaya Aksoy, bunları şöyle sıraladı: "Kimisinde konuşma bozukluğu ortaya çıkar, kimisinde ise kol ve bacakta uyuşma ya da kuvvet azlığı ortaya çıkar. Kanama çok şiddetli olursa felçle beraber bilinç kaybı olabilir. Bazen de yere düşme tarzında reaksiyon görülebilir ve hastanın şuuru kapanabilir."

İLK MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ
Beyin kanaması sırasında hastanın yere düşüp bayılması halinde öncelikle hastanın solunumunun kontrol edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Kaya Aksoy, "Solunumun düzenlenmesini sağlamak beyin içi basıncın artacak olması nedeniyle bulantı kusma gibi durumlarda kusmuğun nefes borusuna ve akciğere kaçmasının önlenmesi sağlanmalı, hastanın dili dışarıya çıkarılmalı, hasta yan çevrilerek kusmuğunun dışarıya atılması sağlanmalıdır" dedi.