Şeftali-kavun-karpuz sıcaktan korkmuyoruz

Bu hafta herkesi kavuracak çöl sıcaklarından korunmak için sadece havuz-denize girmek, soğuk duş almak yetmiyor. Uzmanlar doğru besinlerle vücut direncinin artırılması gerektiğini söylüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Temmuz 2017 Güncelleme 31 Temmuz 2017, 01:17
Şeftali-kavun-karpuz sıcaktan korkmuyoruz

İÇİNDEKİLER

Mevsimlerde görülen sıra dışı değişim sağlığı olumsuz etkiliyor. Bu haftanın aşırı sıcak geçeceğini söyleyen uzmanlar, önemli uyarılarda bulunuyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Gizem Köse, çöl sıcaklarında su tüketiminin artırılması gerektiğine dikkat çekerek şöyle devam ediyor:

MADEN SUYU İÇİN
"Su tüketiminiz 30ml/kg'ye ulaşıyorsa (örneğin 70 kilo iseniz 2 litre su) geriye kalan sıvı ihtiyacınızı maden suyu, taze sıkılmış meyve suyu, ayran, soğuk çorbalardan da karşılayabilirsiniz." Dr. Gizem Köse, kavurucu sıcaklarda hastalanmak istemeyenlere şu önerilerde bulunuyor...

KİLO BAŞINA 30 ML SU TÜKETİN: Sıvı ihtiyacımızın arttığı bu dönemde terlemeseniz de hatta hiç fark etmeseniz de deriden buhar yoluyla sıvı atılıyor. Bu yüzden kilo başına 30 ml kadar su tüketmeniz bu aylarda çok daha önem arz ediyor. Günde en az 2 litre su içmeye çalışın. Ayrıca su oranı yüksek olan şeftali, kavun ve karpuzdan da birer porsiyon tüketerek hem bol sıvı hem de C vitamini almış olursunuz.

​MEYVE SUYU İÇMEYİN: BOL sıvı tüketimi önemli ama meyve suyu ya da soğuk kahveler tüketirken miktarına dikkat edilmeli. Meyve suyu her ne kadar masum görünse de, 1 bardak meyve suyu neredeyse 150 kalori yani 2 orta boy taze meyve kadar enerji içeriyor. Soğuk kahvelerde ise içerisine eklenen şuruplar ve krema ile kalori değeri yükseliyor.

​ ÖDEM ATMAYA ÇALIŞMAYIN: Özellikle bu sıcaklarda ödem atmak için çaba sarf etmeyin. yok. Zaten vücudun sıvı ihtiyacı maksimum düzeye çıkıyor. İlla ki 'ödemi atmak istiyorum' diyorsanız da suyun içerisine ekleyeceğiniz yeşilliklerle destek olabilirsiniz. Bir noktaya dikkat: Ödem attırıcı ilaçlar ya da çaylar çok tehlikeli olabilir! Vücuttaki sodyum oranını düşürerek kalbinize zarar verebilirsiniz.

​MEYVE YEMEYİ UNUTMAYIN: Evde serin dışarıda sıcak hava derken ısı değişimine bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıflıyor. Bunu önlemek için ilk yapacağınız şey günde 3 porsiyon meyve tüketmek olmalı.

HER ÖĞÜNDE YEŞİLLİK: semizotu, maydanoz gibi yeşilliklerin ve domates ile salatalığın tam zamanı. Her öğününüzde sebze tüketerek hem vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılayıp hem de tokluk sürenizi uzatabilirsiniz. Son dönemde yapılan çalışmalarda yemekten önce salata yiyen bireylerde açlık kontrolünün daha iyi sağlandığı anlaşıldı. Kısacası her ana öğünde 1 kase salata kilo kontrolüne yardımcı olur. Sıcak havalarda vücut direncini artırır.

​GÜNDE 2 SALATALIK CİLDİ KORUR: Güneş ışığı her ne kadar D vitamininin aktifleşmesini sağlıyor olsa da fazlası zararlı. Günde 15 dakikadan fazla güneş ışığına maruz kalmak hem cildi yaşlandırıyor hem de ciltte kurumaya sebep oluyor. Bunlara önlem olarak cildinizi korumak için günde 2 orta boy salatalık yemenizde fayda var. Ayrıca yaşlanma karşıtı olan balık, domates ve marul ile cildinizin doğal halini korumasına yardımcı olabilirsiniz.

BEYİN KANAMASI RİSKİ ARTIYOR
Sıcak havalar, beyin kanaması geçirme riskini yükseltiyor. Okan Üniversitesi Hastanesi Beyin, Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat İmer, beyin kanamasında baş ağrısı, bulantı, kusma, bilinç kaybı gibi belirtilerin ortaya çıktığını belirterek, şunları söylüyor: "Kanamanın olduğu beyin bölgesine bağlı olmak üzere felç ve bir takım belirtiler gelişebilir. Güneşten korunmak için şapka takılmalı. Ayrıca kalmamaya dikkat edip sağlıklı ve düzenli beslenmeli. Tansiyon hastaları ilaçlarını düzenli olarak almalı."