Diyetini bozma taş sahibi olma

Yaz tatilini sınırsız yemekiçmek olarak görüp, açık büfelerdeki et yemeklerine yüklenenler dikkat! Sizi sadece fazla kilo değil, böbrek taşı, karaciğer ve sindirim sorunları da bekliyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Temmuz 2017 Güncelleme 30 Temmuz 2017, 00:00
Diyetini bozma taş sahibi olma

İÇİNDEKİLER

Dengeli ve bilinçli beslenmenin tatil dönemlerinde de benimsenmesi önem taşıyor. Öyle ki, 'tatil' deyince akıllarına sadece yan gelip yatmak, sınırsız yemekiçmek gelenler, ne yazık ki dönüşte ciddi hastalıklarla yüzleşmek zorunda kalıyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nden, Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Haluk Kulaksızoğlu, tatilin zehir olmasını istemeyenlere çok önemli uyarılarda bulunuyor...

Büyük porsiyonlu yemekler, bol malzemeli uzun sabah kahvaltıları bir de yaz ayının en sıcak günlerinde olmamızın verdiği rehavetle hareketsiz kalınması tatillerde ciddi kilo sorunlarına neden olabilir.
Sağlık açısından 'hızlı alınan kilolar kısa zamanda da verilebilir' denilse de kilo alınımın yanı sıra özellikle yağ ve proteinden zengin yemekler, sonrasında sadece kilo artışını değil böbrek taşı, karaciğer sorunları ve sindirim sistemi bozukluklarını da beraberinde getirir.
Özellikle kolesterol, şeker, tansiyon ve gut hastalığı gibi alınan gıdalara direkt bağlı olan durumlarda protein ve yağdan zengin beslenme, vücut dengesinin bozulmasına neden olur.
Şeker kontrolünün bozulması, yemeklerdeki tuz dengesizliği ve ürik asit yüksekliği böbrek taşı oluşumuna ve hatta bununla birlikte idrar yolları enfeksiyonlarına yol açar.

SUSUZLUK VÜCUDU BİTİRİR
Deniz kenarında ve yolculuklarda birçok kişi ne kadar su kaybettiğini bilemez. Farkında olmadan kaybedilen su ile birlikte vücut dengesi için önemli bazı mineraller de kaybolur.
Hem susuzluk hem de mineral ve tuz kaybı ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirir.
Başta böbrek fonksiyonları olmak üzere kalp ve dolaşım sistemi, beyin ve sinir fonksiyonları etkilenir. İdrarda yanma, koyu idrar çıkması, tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonları, baş dönmesi ve tansiyon oynamaları, kalp krizine kadar gidebilen dolaşım sorunları en sık karşılaşılan tıbbi durumlardır.

ENFEKSİYON NEDENLERİ
Tatilde keyif kaçıran durumların başında enfeksiyonlar gelir. İdrar yolları enfeksiyonları açısından en önemli faktörlerden birisi havuz ve denizlerden alınan mikroplardır.
Temizliği konusunda şüpheli sularda yüzmekten kaçınmak ilk yapabileceğimiz korunma yöntemlerinden birisidir. İkinci önemli konu da ıslak mayo ile kalmamaktır.

CAZİBESİNE YENİLMEYİN
Her şey dahil tatile böbrek taşını da dahil etmek istemiyorsanız mutlaka protein zengini etleri ve yağlı yemekleri sınırlandırmalısınız. Ayrıca yemeklerdeki tuz dengesizliği de ürik asiti yükselterek yine böbrek taşına ve idrar yolları enfeksiyonlarına neden olur. Bu yüzden lezzetli etlerin cazibesine kendinizi kaptırmayın...

KAZALARA DİKKAT!
Kaza deyince aklımıza sadece trafik kazaları gelmemelidir.
Deniz, havuz kazaları da ciddi yaralanmalara ve hatta organ hasarlarına yol açabilmektedir.
Kaygan zeminlerde terlik tarzı kaymama özelliği az olan ayakkabılarla yürürken düşmeler kemik ve eklem hasarlanmalarına yol açabildiği gibi böbrekler, dalak ve kafa travmaları da sıklıkla karşımıza çıkan durumlardır.
"Düşerken sırtımı bir yere çarptım bir şey olmadı ama belim çok ağrıyor" ya da "Sonra idrarımda kan geldi" söylemi çok ciddi böbrek yaralanmasının bulguları olabilir. Bunu önemseyip bir doktor kontrolü yapılması ciddi hatta hayatı tehdit edebilecek durumun ortaya çıkmasını sağlar.