Hamburger-şeker karaciğer biter!

Başta gençler olmak üzere birçok kişinin severek tükettiği hamburger, pizza, patates kızartması gibi fast-food gıdalar ve şekerli besinler karaciğerin sonunu getiriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Temmuz 2017 Güncelleme 28 Temmuz 2017, 00:46
Hamburger-şeker karaciğer biter!

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı bir hayat için doğru gıdalarla düzenli ve dengeli beslenmek gerekiyor. Yanlış beslenme sonucu ortaya çıkan karaciğer hastalıklarına karşı da doğru gıda tercihi önem taşıyor. Karaciğere en çok zarar veren ve hayatınızdan çıkardığınızda daha sağlıklı bir hayat sürmenize yardımcı olacak alışkanları Hastane Derindere İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu anlatıyor...

ALKOL KADAR ZARAR
veriyor Şeker sadece dişleriniz için değil; karaciğeriniz için de kötü bir alışkanlıktır. İç organlarınız yağ üretmek için fruktoz denilen şekeri kullanır. Çok fazla rafine edilmiş şeker ve yüksek fruktoz içeren mısır şurubu, karaciğer hastalığına zemin hazırlayan yağ birikimine neden olur. Bazı çalışmalar, şekerin karaciğere alkol gibi zarar verebileceğini göstermektedir. Fazla şeker tükettiğiniz halde zayıf olmanız karaciğer sağlığınızın yerinde olduğunu göstermez. Bu nedenle meyveli soda, hamur işleri ve şeker gibi işlenmiş gıdaları hayatınızdan çıkarın.

TAKVİYE KULLANMAYIN
Etiketinin üzerinde 'doğal' yazması sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Bazı bitkisel antidepresanlar hekim gözetiminde kullanılmadığında hepatit ve karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Bu nedenle 'doğal' bile olsa bitkisel takviye kullanmadan önce mutlaka hekiminize danışın.

DOĞAL GIDALAR İLAÇ GİBİ
Karaciğerini düşünenlere uzmanlar sağlıklı beslenmenin yanı sıra bazı faydalı bitkilerin de etkili olduğunu belirtiyor. Bu bitkilerden bazıları şöyle:

DEVEDİKENİ: İçeriğinde bulunan silimarin ile karaciğerde oluşan toksik yağ birikimlerinin vücuttan atılmasını sağlar. Silimarin alkolik karaciğer rahatsızlıkları, akut ve kronik viral hepatit, toksin veya ilaçların sebep olduğu karaciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

KARA HİNDİBA: Karaciğer, pankreas, mide ve bağırsak salgılarını arttırıcı, hazmettirici, kan temizleyici özellikleri vardır. Bunların yanı sıra şeker hastalığı, şişmanlık ve gut gibi hastalıklara karşı da etkilidir.

​ENGİNAR : Mineraller ve omega yağ asitleri bakımından zengindir. Kabukları ve kökü karaciğere zehirli etki yapması haricinde enginar karaciğer için çok faydalı bitki çeşididir. Karaciğer ve safra kesesi fonksiyonlarını iyileştirici, sindirimi kolaylaştırıcı, kan basıncını düşürücü etkileri vardır.

TRANS YAĞA SON!
Trans yağlar, bazı paketlenmiş veya pişmiş gıdalarda olan insan yapımı yağlardır. Trans yağ asitlerinden yüksek bir beslenme şeklini seçmeniz kilo alma ihtimalinizi artırarak, karaciğer yağlanmasına zemin hazırlar. En çok patlamış mısır, cips, kızarmış patates, bisküvi, çikolata, krema, meyveli kek, börek, donmuş yemekler, dondurma ve hazır soslarda kullanılıyor. Hazır gıdaları azaltmalısınız. Severek yediğiniz fast-food ürünlerini (pizza, hamburger) hayatınızdan çıkarmalısınız.

VİTAMİNDE DOZ ÖNEMLİ
Taze meyve-sebzelerde bulunan A vitamini vücut için gereklidir. Ancak A vitaminini yüksek dozda alırsanız, bu karaciğeriniz için bir sorun olabilir. Ekstra A vitamini almadan önce doktorunuza danışın; ihtiyacınız olmadığını göreceksiniz.

İLAÇLARI KARIŞTIRMAYIN
Bazı etken maddeler, hastalığınız için kullandığınız farklı ilaçların içerisinde aynı oranlarda olabilir. Gereğinden fazla kullanılan etken maddeler karaciğerinizi yorar. Örneğin soğuk algınlığı ve baş ağrısı problemini aynı anda yaşıyorsanız her ikisi için kullandığınız farklı ilaçların içeriklerini hekiminize danışın, ilaçlarınızı dozunda kullanın.

KİLOLARCA HASTALIK
Fazla kilolar karaciğeri yağlandırır. Zamanla karaciğer dokusu sertleşerek siroza çevirir. Fazla kilolu, obez, yaşlı veya diyabet hastalarında karaciğer yağlanması ihtimali yüksektir. Diyet ve egzersiz yapılmalıdır.