Çilek-kekik-kivi güzellik iksiri!

Sağlıklı bir cilt için bazı gıdaları özellikle tüketmek gerekiyor. Uzmanlar, somon, kekik, kivi, çilek, zencefil, keten tohumu gibi besinleri yiyerek ışıltılı bir cilde sahip olunacağını söylüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Temmuz 2017 Güncelleme 09 Temmuz 2017, 00:37
Çilek-kekik-kivi güzellik iksiri!

İÇİNDEKİLER

GÜNEŞİN etkisiyle birlikte cilt sorunları da coştu. Güzelliğine düşkün kadınlara uzmanlar, ışıltılı ve diri bir görünüme sahip olmanın yolunun beslenmeden geçtiği uyarısı yaptı. Tekirdağ Özel Star Medica Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. İrem Eren Kutlutürk, doğru beslenmenin sorunlu ciltlerde düzelmeye yardımcı olduğunu söyledi. Dr. Kutlutürk, sağlıklı cilt için tüketilmesi gerekenleri sıraladı:

✖ Sağlıklı ve parlak bir cilde sahip olabilmek için haftada 2-3 kez somon tüketmek, yemek ve salatalara keten tohumu eklemek, antioksidan içeriği yüksek meyve ve sebze yemek (nar, kızılcık, dut, yaban mersini), yemeklerd kekik, zencefil, fesleğen gibi baharatlar kullanmak, günde 2-3 bardak yeşil çay içmek, şeker, doymuş yağ oranı yüksek gıdalardan kaçınmak, küçük porsiyonlar halinde beslenmek gerekir.

✖ Bir çalışmada derideki sebum düzeyinin kandaki A vitamini seviyesi ile ilişkili olduğu saptanmış ve yağlı ciltlere bu vitaminden zengin yiyeceklerin iyi geldiği görülmüştür.

✖ A vitamini derideki yağ bezlerinin aktivitesini baskılar. Bu yüzden havuç, yumurta sarısı, kuru kayısı, ıspanak, tatlı patates yenilebilir.

✖ Diğer yandan vejetaryenlerde gözlenen kuru cilt yapısı kanda düşük kolesterol ve yüksek E vitamini düzeyi ile ilişkilendirilmiştir.

LEKELERE NAR EKSTRESİ
✖ Buna göre düşük kolesterollü beslenme ile vejetaryenlerde kuru cilt yapısı daha yüksek oranda beklenebilir.

✖ Leke oluşumuna eğilimli ciltlerde yapılan çalışmalarda nar meyvesi içeriğindeki ellagic asidin deride pigment oluşumunda görevli tirozinaz enzimini baskıladığı gösterilmiş ve araştırmacılar tarafından nar ekstresinin leke açıcı bir ajan olarak kullanıma uygun olduğu belirtilmiştir.

✖ Antioksidan zengini besinlerin cilt yaşlanması ve deri kanseri oluşumundan koruduğu biliniyor. Her yaşta herkese öneriliyor.

✖ Antioksidan içeren besinler arasında, küçük renkli meyveler (çilek, yaban mersini, dut, frenk üzümü, üvez, kızılcık), iri meyveler (nar, portakal, kivi, limon, erik, ananas, greyfurt), fasulye (soya fasulyesi, yer fıstığı), kökler (zencefil), tahıl grubu (yulaf, kara buğday, arpa), kuru erik, kuru kayısı, ay çekirdeği, ceviz sayılabilir.

'HER CİLT TİPİNİN BESLENMESİ FARKLIDIR'
"Dermatolojik muayene sonrası belirlenen cilt tipine göre beslenmek, sorunlu ciltlerde düzelmeye yardımcı olur. Cilt tipleri yağlı-kuru, hassas-dirençli, lekelilekesiz, kırışık-düzgün olarak sınıflandırılır ve 16 ayrı cilt tipi bulunur. Cilt tiplerine göre cilt ve kanda bazı değerlerin ölçümleri yapılarak veriler elde edilmiş ve beslenme önerileri geliştirilmiştir."