Kırmızı biber-karpuz ciğeri arındırıyoruz

Aşırı kilo, şeker ve kolesterol karaciğerde yağlanmaya yol açıyor. Ciddi sıkıntı yaratan bu duruma karşı uzmanlar kırmızı biber ve karpuz gibi besinler tüketilmesini öneriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Temmuz 2017 Güncelleme 08 Temmuz 2017, 00:42
Kırmızı biber-karpuz ciğeri arındırıyoruz

İÇİNDEKİLER

Karaciğer hücrelerinde aşırı yağ birikimi sonucu oluşan yağlanma (steatosis), hayatı tehdit ediyor. Bazı durumlarda organın kendisine zarar vererek, siroz gibi ciddi komplikasyonlara yol açıyor. Aşırı kilo, diyabet, yüksek kolesterol ve trigliserid düzeyleri karaciğer yağlanması riskini artıran faktörler arasında yer alıyor. Yağlanmayı beslenme ve yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle durdurmak mümkün oluyor. Karaciğer yağlanmasının genellikle hiçbir belirti vermediğini söyleyen uzmanlar, toplumdaki her 4-5 kişiden birinde görüldüğünü belirtiyor. Karaciğeri yağlardan kurtaracak besinler şöyle sıralanıyor: ilaç niye tine tüketin...

Beyaz renkli sebzeler: Başta sülfür içeriği yüksek olan soğan ve sarımsak olmak üzere beyaz renkli sebzeler çok önemlidir. Sülfür, karaciğer yağlanmasına neden olan kimyasal maddelerin hücrelerden uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Enginar, karaciğer detoksunu en iyi sağlayan beyaz sebzelerden biridir.
Yağsız süt ürünleri: Süt grubu besinleri tüketmek, protein alımına destek olur. Miktarda aşırıya kaçmamak gerekir. Yağsız ürünleri tercih etmek gerekir.
Mor meyveler: Antioksidan açısından zengin olan meyveler, karaciğer fonksiyon bozukluklarını giderir. Yağlanmaya neden olan toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için koyu mor renkteki kiraz, böğürtlen, kızılcık, mor üzüm ve yaban mersini gibi meyveler ara öğünlerde tüketilmelidir.
Tam buğdaylı tahıllar: Tam buğdaylı ekmek, yulaf kepeği, çavdarlı gevrek gibi kompleks karbonhidrat bakımından zengin tahıl grubu besinler aynı zamanda liften de zengin olduğundan her gün uygun miktarlarda tüketilmelidir.
Kurubaklagiller: Haftada 2 kez kurufasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi kurubaklagil yemeği tüketmeye özen gösterilmelidir.
Kırmızı meyve-sebzeler: Domates, karpuz, kızılcık, kırmızı biber başta olmak üzere kırmızı renkli meyve ve sebzeler de çok güçlü antioksidan olan likopen ve C vitamini bolca bulunur. Karaciğer yağlanmasına karşı antioksidan desteği için kırmızı meyve ve sebzeler öğünlerde tüketilmelidir.

İŞLENMİŞ GIDALARDAN UZAK DURUN
Karaciğer sağlığını koruma için şekerli ve işlenmiş gıdalardan uzak durun. Pastane işleri, tuzlu ve yağlı atıştırmalıklar, konserve gıdalar ve şekerli içecekler yerine daha fazla çiğ sebze, farklı renklerde meyve tüketin. Sağlıklı protein kaynaklarının (balık ve protein içeren sebzeler) sağlıklı karbonhidrat (tam tahıllı gıdalar) kaynaklarıyla dengelendiği bir diyet, karaciğerin sağlığının korunması bakımından oldukça önemlidir.

SESSİZCE İLERLİYOR
Karaciğer yağlanması, başlangıç aşamasında belirti göstermez. Yine de bu dönemde halsizlik yaşanabilir.
Karaciğerin bulunduğu (sağ kaburgaların hemen altındaki bölge) yerde rahatsızlık oluşabilir.
Yağ birikimi arttıkça çevresindeki diğer organlar ve dokulara baskı yaparak ağrılara neden olabilir.
İlerlemiş vakalarda ani kilo kaybı, güçsüzlük görülebilir.

BELİRTİLERE DİKKAT
İde bulantısı
Donuk baş ağrıları
Vücut ve nefes kokusu
Şişkinlik ve hazımsızlık
Hemoroit
Vücut ısısının yükselmesi
Ciltte kaşıntı ve kızarıklık
Gözlerin kızarması
Hafızanın zayıflaması