Saç dökülmesi hastalık habercisi

Uzmanlar saç dökülmesini ‘ciddiye alın’ diyor. Sorun demir eksikliği de olabilir, vücudunuzdaki tehlikeli bir enfeksiyon da...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Haziran 2017 Güncelleme 27 Haziran 2017, 00:44
Saç dökülmesi hastalık habercisi

İÇİNDEKİLER

İnsanlık tarihi boyunca tüm kültürlerde güzellik ve sağlığın sembolü oldu saçlar. Bu nedenle saçlar tel tel dökülmeye başladığında hemen herkesi bir telaş almaya başlıyor. Hatalı bakım, saç dökülmesinin en sık görülen sebebini oluşturuyor. Saç dökülmesi; saç teli ve saçlı deri hastalıkları, tiroit veya anemi gibi önemli hastalıkların da işareti olabiliyor. Acıbadem Hastanesi'nden Doç. Dr. Gülşen Demirci, günde 50-100 adet saç teli dökülmesinin olağan kabul edildiğini belirterek, "Ancak dökülme bu sayının üzerine çıktığında mutlaka uzmana başvurmak gerekiyor" diyor.

Kalıtsal saç kaybı: En sık gözlenen tipi oluşturuyor. Bu dökülmede genetik yatkınlık ve androjen hormonlarının rol oynadığı belirtiliyor. Erkeklerde, alındaki saç çizgisi geriye doğru çekiliyor ve tepe kısmından açılıp, seyreliyor. Kadınlarda ise özellikle tepeden çevreye doğru saçlarda seyrelme görülüyor.
Mantar: Saçlı deriyi tutan mantar hastalıkları genellikle çocuklarda görülse de, yetişkinlerde de saç dökülmesine neden olabiliyor ve tedavi edilmezse kalıcı kellik oluşabiliyor.
Saçkıran hastalığı: Özellikle ağır stresli durumlarda ortaya çıkıyor. Bazı hastalarda kaş, kirpik ve sakallar da dahil tüm vücut kıllarında oval şeklinde dökülmelere yol açıyor. Bazı rahatsızlıkların tetiklediği düşünülse de altında yatan etken henüz tam olarak aydınlığa kavuşmadı.
Ağır stres: Stres vücudumuzda çeşitli hormonların salgılanmasına ve bunun sonucunda birçok hastalığın ortaya çıkmasına yol açıyor. Bu hastalıklar da saçları dökebiliyor.
Aşırı kilo kayıpları: Aşırı kilo kayıplarının sonrasında saçların dökülmesi sıklıkla gelişen bir durum. Bunun nedeni ise aşırı kilo kaybında telofen effluvium olarak adlandırılan doğal dökülme evresindeki saç oranının ve dökülme süresinin uzaması. Saçlardaki dökülme ortalama 3-6 ay kadar devam edip, sonrasında durabiliyor.
A vitamini: Fazla A vitamini almak da yoğun bir saç dökülmesiyle sonuçlanabiliyor. A vitamini alımı durduktan sonra saç dökülmesi de sona eriyor.
Anoreksi ve bulimia: Anoreksi ve bulimia gibi yeme bozuklukları olan hastalarda beslenmeyle alınması gereken demir, vitamin, protein ve çinko gibi elementlerin eksikliğine bağlı saç dökülmesine sıklıkla rastlanıyor. Bu hastalıklar tedavi edildiğinde saç dökülmesi duruyor ve kaybedilen saçlar tekrar yerine geliyor.
Sistemik hastalıklar: Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gülşen Tükenmez Demirci yaklaşık 30'dan fazla sistemik hastalığın saçları dökebildiğine işaret ederek, "Altta yatan etken genellikle tiroit hastalıkları ve anemi oluyor" diyor. Ağır cerrahi işlemler, yüksek ateşli hastalıklar, ağır geçirilen enfeksiyon hastalıkları ve bazen ağır bir gribal enfeksiyon sonrasında da yoğun saç dökülmeleri gözlenebiliyor. Doç. Dr. Gülşen Tükenmez Demirci bu hastalıkların tespit edilmesi ve tedaviye başlanmasının ardından saç dökülmesinin durabildiğini belirtiyor.
Hormon: Doğum sonrasında gözlenen saç dökülmeleri, hamilelik hormonunun yerini tekrar östrojen hormonuna bırakmasıyla gerçekleşiyor. Birkaç ay kadar yoğun saç dökülmesi olağan kabul ediliyor.
Demir eksikliği: Demir eksikliği saç dökülmesinin başlıca sorumluları arasında yer alıyor. Diyetle yeteri kadar demir alınmaması veya demirin emiliminde sorun olan hastalarda saç dökülmesi şikayetine çok sık rastlanıyor.
Kalıcı kellik : Kalıcı kellik şeklinde gelişiyor, saçlı derinin belirli bir bölgesine lokalize veya yaygın olabiliyor. Bu hastalıkta saç köklerinde kalıcı bir hasar oluşuyor. Dökülen saçların yerlerinde tekrar saç çıkması mümkün olmadığı için dermatoloji uzmanları tarafından hastalık ilerlemeden tedaviye başlanması büyük önem taşıyor.
Bazı ilaçlar:Kan sulandırıcılar, artrit, gut, depresyon, kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon için kullanılan bazı ilaçlar saçları dökebiliyor. Ayrıca doğum kontrolü için kullanılan ilaçların bazen kullanımları kesildiğinde saç dökülmesi gözlenebiliyor. Vücut yapılandırma için kullanılan bazı ilaçlar da yine saç dökülmesine neden olabiliyor