Şok diyete kanma hayatınla oynama!

Hızlı zayıflatan şok diyetlere dikkat! Bu diyetlerin zararlı olduğunu söyleyen Dr. Dyt. Tapan uyardı: Vücut dengesini bozarak hayati tehlike yaratıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Mayıs 2017 Güncelleme 20 Mayıs 2017, 00:51
Şok diyete kanma hayatınla oynama!

İÇİNDEKİLER

Yanlış beslenme, hareketsiz yaşam tarzı ve genetik faktörler gibi birçok neden obeziteye davetiye çıkartıyor. Deniz sezonuna fit girmek, gelinlik-damatlık içinde ince görünmek isteyen birçok kişi ise şu dönem şok diyetlerden medet umuyor. Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Dyt. Tuba Kayan Tapan, bu diyetlerin yarardan çok zarar getirdiğini belirterek, önemli uyarılarda bulunuyor. Şok diyetlerin hayati tehlike yarattığını söyleyen Dr. Dyt. Tapan, "Kısa sürede hızlı zayıflatan, bilimsel olmayan popüler diyetler uzun dönemde vücut kas kütle, vitamin, mineral ve elektrolit kaybına neden olur. Bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Hatalı ve yanlış bir diyet listesi kişiye yarardan çok zarar verir" diyerek, önerilerini şöyle sıralıyor...

NE, NE ZAMAN YENMELİ?
Kahvaltıda börek, poğaça, simit gibi hamur işleri ve balreçeller yerine, peynir- zeytin, haşlanmış yumurta, domates, salatalık ve bol yeşillik olmalı. Meyve sularından kaçınılmalı.
Akşam yemeği ve gece ara öğünlerinde lif zengini ıspanak, pazı, enginar, kereviz, taze fasulye gibi gıdalar yoğurtla yenilebilir. Patates, pirinç ve makarnadan ise uzak durulmalsı grekir.
Gece içilecek 1 bardak tarçınlı süt kan şekerini dengeler. Ayrıca ceviz, fındık ya da badem gibi kuruyemişler de tüketilebilir.
Elma, şeftali, vişne ve erik gibi meyveler de kan şekerini düzenler. Akşam yemeğinden sonra yenilebilir.
Karpuz, üzüm, incir, kavun gibi meyvelerin glisemik indeksi yüksek olduğunda ikindi ara öğününde tüketilmesi doğru olacaktır.
Obeziteden korunmak için özellikle akşam yemeğinde ev yapımı yoğurt veya gece ara öğününde kefir içilebilir.

DİYABETE TARÇIN
Diyet ürünlerinde şeker olmayabilir ancak içindeki un, yağ veya meyve şekeri kilo aldırır.
Yeşil çay göbekteki yağlanmayı azaltır.
Tarçın, insülinin hücrelere bağlanmasını sağlayan enzimi etkinleştirir. TİP-2 diyabetlilerde, kan şekeri, trigliserit ve kötü kolesterolü düşürücü etkisi vardır.
Keten tohumu sindirimi düzenler, kan yağlarını olumlu etkiler.
Ananas sindirime yardımcı olur.
Kafein uyku halini giderir. İştahı baskılar ama bu etkisi kısa sürelidir ve kilo kaybı sağlamaz.

LİFLİ GIDALAR TOK TUTAR
Lifli besinlerin midede kalma süreleri fazla olduğundan, daha uzun süre tok tutarlar. Vücudunuz için gerekli olan yiyeceklerin zaman ve miktarını doğru belirlediğinizde kan şekerinizi kontrol altına alacak, dengeli, düzenli ve oldukça sağlıklı kilo vereceksiniz.

PORSİYON MİKTARINI ABARTMAYIN
"Her öğünde olduğu gibi ara öğünde de porsiyon miktarına dikkat edilmeli. Gereğinden fazla tüketilen karbonhidratlı ve yağlı besinler vücutta yağa dönüşür. Diyabetli hastalarda ara öğünlerde özellikle şekerli besinleri tüketmek, kan şekerinde ani yükselmelere ve sonrasında ani düşüşlere sebep olacaktır. Ara öğünler için 100-200 kalori civarında sağlıklı seçimler yaparak, hem kilo kontrolü sağlanır hem de şeker dalgalanmaları engellenir."

OBEZLERE ÖZEL ÖNERİLER
* Obezite tedavisinde kilo kaybıyla beraber tansiyon, insülin direnci, trigliseritlerin ve kötü kolesterolün düşürülmesi amaçlanmalıdır.
* Şeker ve şekerli besinlerin tüketimi azaltılıp, sebze-meyve, tam tahıllılar, kuru baklagillerin tüketimi arttırılmalıdır.
* Süt ve süt ürünlerinin arttırılması, vücut ağırlığı ve yağ dokusu azaltır.
* Posalı besinlerin enerji içerikleri düşük. Çiğneme süresi uzun olduğundan, yemek yeme zamanını uzatır. Mide boşalma hızını yavaşlatır. Böylece daha az besin alınmasını sağlar.
* Fazla tuz; obezite ile beraber, hipertansiyon ve insülin direncini tetikler.
* Günde en az 2-3 litre su için. Gazlı içecekler ve meyve sularından uzak durun.
* Obezite tedavisinde yaşam boyu sürecek davranış değişikliğini oluşturmak ve ağırlık kaybının korunmasını sağlamak önemlidir.