Hastalıkları toplu taşıma

Her gün binlerce kişinin kullandığı metrobüs, minibüs ve otobüsler ‘bulaşıcı hastalık’ yuvası... Önlem almazsanız, zatürreden menenjite kısacası ölümcül olabilecek rahatsızlıklarla karşı karşıya kalırsınız

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Mayıs 2017 Güncelleme 08 Mayıs 2017, 00:53
Hastalıkları toplu taşıma

İÇİNDEKİLER

İnsanların toplu olarak bulundukları tüm yerlerin salgın hastalıkların yayılmasında çok önemli rolü vardır. Dış kulak yolu iltihabı, bronşit, hatta zatürre gibi ölümcül olabilecek hastalıklara bile neden olabilmektedir. Gripli, veremli, mantarlı, öksüren, burnu akan, elinde, üstünde milyarlarca bakteri, virüs taşıyan binlerce insanın bindiği toplu ulaşım araçları, mikro organizmaların en kolay bulaşabildiği ve etkili olduğu yerlerdir. Araca binen herkes kendi mikroplarını getirir ve bırakır. Hapşırık ve öksürük ile havaya yayılan virüsler, solunum yolu ve el temasıyla araç içindeki kişilere, havalandırma cihazlarının da yardımıyla bulaşır. Bu virüsler, üst solunum yolu enfeksiyonları, grip, nezle, soğuk algınlığı, sinüzit, bademcik iltihabı vs. bulaştırır. Mikroplar, bulaştıkları insanlarda belirli bir kuluçka dönemini geçirdikten sonra etkili olmaktadır. Mikrop bulaşmış kişiler, farkına varmadan gittikleri iş yerlerine ve evlerine bu virüsleri taşımakta, iş arkadaşları, ailesi ve temas ettiği herkes risk altına girmektedir. Ayrıca, bu alanlarda temizlik ve hijyen uygulamasının kalitesiz deterjanlarla yapılması kanser riskini de artırmaktadır. Bu kimyasallar ellere bulaşarak, yiyeceklerle beraber veya solunum yoluyla vücudumuza girerler. Hastalığın belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavi edilmesi yerine, hastalığın oluşması, gelişmesi ve vücuda girmeden, salgın hale gelmeden engellenmesi şarttır. Bunun için toplu ulaşım araçları, antibakteriyel hale getirilmelidir.

İŞTE O RİSKLER...
Damlacık infeksiyonu ile bulaşabilen hastalıkların başlıcaları şunlardır;

Nezle
Grip
Farenjit, larenjit, bademcik iltihabı, bronşit
Zatürre
Kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği
Menenjit
Boğmaca, difteri, tüberküloz

​KORUNMAK İÇİN TAVSİYELER...
Olabildiğince az yere dokunmalı... Eller yıkanmadan ağız ya da gözlerle temas edilmemeli. Unutmamalıyız ki; örneğin grip virüsü dış ortamda, kapı kollarında, toplu taşıma araçlarındaki tutacaklarda, 48 saat kadar canlı kalabilmekte ve insana bulaşırsa enfekte etmeye devam edebilmektedir.
El yıkamada toplu yerlerde sıvı sabun tercih edilmeli...
Dış ortamda ve toplu taşıma araçlarında hava sıcaklığına uygun olacak şekilde giyinmeli... Gereğinden kalın giyinmek, terleme nedeniyle hastalanmayı kolaylaştırabilir.
Uzun bir yolculuk yapılacaksa cam kenarı tercih edilmelidir.
Daha çok diğer yolcuyla sırt sırta dönük oturularak damlacık yolu ile yayılabilecek mikroplar en aza indirilebilir.
Yolculuk esnasında havadan gelebilecek mikroplara karşı ağzınızı maske ile ellerinizi ise mendille koruyabilirsiniz.

ŞOFÖRLERE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR
Toplu taşıma araçlarının şoförüne ve kurumlara da düşen görevler var...
Araçların havalandırma ve ısıtmasının oda ısısı olan 22-24 derece arasında tutulması gerekir. Aracın içi ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır.
Servis sonrası araçlar dezenfeksiyon maddeleri ile temizlenmelidir. Toz, yere düşen mikroplu damlacıkların yeniden havaya karışmasına yol açacağından zeminler, kapı kolları ve tutacaklargibi tüm yüzeyler temizlenmelidir.
Araçlara çok fazla yolcu alınmamalıdır.

HASTAYSANIZ MASKE KULLANIN
Bu hastalıklara karşı önlem almak için hem hasta olanlar, hem olmayanlar ve toplu taşıma araçlarının yetkilileri sorumluluk sahibi olmalı.
​Hasta olan kişiler:
En kısa zamanda tedavileri için bir sağlık kuruluşuna başvurmalı.
Öksürük ve aksırık sırasında ağızlarını mendille kapatmalı. Mendil bulamazlarsa avuçlarının içine değil kollarının içine aksırıpöksürmeli.
Tercihen maske takmalı. Bugün birçok medeni ülkede sağlam kişiler yerine hastaların maske takması daha sorumlu bir davranış kabul edilmektedir.
Her fırsatta ellerini yıkamalıdır.