Kola-kek-börek hızlı yaşlanma demek

Yıllara meydan okumak için zararlı gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Şeker başta olmak üzere; margarin, tereyağ ı, hamur işleri, asitli içecekler ve kızartmalar hem cildi hem de organları yaşlandırıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Mayıs 2017 Güncelleme 05 Mayıs 2017, 01:18
Kola-kek-börek hızlı yaşlanma demek

İÇİNDEKİLER

Zararını bilmeden hemen her gün tüketilen bazı besinler yaşlılığa davetiye çıkartıyor. Diyetisyen Melis Destereci, yaşlandıran gıdalara dikkat çekerek, "Genç kalmak için sadece cildimizi değil bedenimizi de içeriden doğru besinlerle beslememiz gerekir. Bir besinin kan şekerini yükseltme hızı yani glisemik indeksi ne kadar yüksekse bizi de aynı hızda yaşlandırır" diyor. Melis Destereci, şeker ve beyaz un içeren tüm yiyeceklerin vücudu yaşlandırdığını belirterek, şu önerilerde bulunuyor...

Doymuş yağlar: Margarin, tereyağı, kuyruk yağı ve iç yağ gibi hayvansal kaynaklı olan yağlar grubuna giren bu yağ grubu toksin madde oluşumunu hızlandırıyor ve dokularda biriken depo yağları arttırıyor. Vücudu yağlandırarak metabolik hastalıklara zemin hazırlıyor.

Tuz: Günde 5 gramdan fazla tuz tüketmek cildi erken yaşlandırarak, vücudun su dengesini bozmakta, ödem oluşumuna sebep olmaktadır.

Asitli içecekler: Yüksek miktarda basit şeker içerdiği için kan şekerinin dengesini bozuyor, zaman içinde vücudun asitlenmesine de sebep olduğu için iç organlarda hasara sebep oluyor. Kalsiyum emilimini azaltarak kemik erimesine sebep olup, vücudun yağ yakmasını engelliyor.

Kızartmalar: Yağlar uzun süre ısı ile maruz kaldığında dumanlanma yaratarak kanserojen etki gösterir. Trans yağ asitleri ile cilt ve iç organ yağlanmasına öncü olur. Bu sebeple kızartılmış her tür yiyecek, kızartılmış sebze ve etler, cipsler, kremalı her tür yiyecek ve soslardan uzak durulmalıdır.

Glisemik indeksi yüksek besinler: Beyaz ekmek, makarna, pirinç, beyaz un ile yapılmış kek, poğaça, kurabiye, börek, mısır nişastası, yüksek fruktozlu mısır şurubu, glikoz şurubu gibi besinlerden kan şekerini ani yükseltip, ani düşüreceği için uzak durulmalıdır. Vücudun dengesi için kan şekerinin stabil kalması gerekir.

Alkol ve kokteyller: Alkoller de diğer içecek grubu gibi yüksek şeker ve maya içerdiğinden erken yaşlanmaya sebep olur. En iyi içecek sudur ve vücut için mutlaka içilmelidir.

Şeker: Hücre yaşlanmasının ilk sebebi şekerdir. Rafine şeker, deri altını ve organları yağlandırır. Şeker dendiğinde kesme şeker akıllara gelse de şekerin içine girdiği her türlü paketli besinler buna dahildir.

Şarküteri ürünleri: Salam-sucuk-sosis gibi şarküteri ürünleri de sağlığı olumsuz etkiliyor. Aynı zamanda yaşlanmayı hızlandırıyor.

Hamur işi: İçerisinde bulunan basit şeker, karbonhidrat ve doymuş yağlarla metabolizmayı bozarak kan şekerini ani yükseltiyor ve yaşlanmaya neden oluyor.

YİYELİM GENÇLEŞELİM
KURUYEMİŞ: Badem, fındık, fıstık ve ceviz cilt için yararlıdır. Ancak yüksek kalorisinden dolayı sınırlı miktarda tüketilmeli.
DOMATES: Bol miktarda bulunan likopenin cilde en dost besin unsurlarından birisidir. Cilde, sıkılık ve canlılık verir.
ÜZÜM: Üzüm çekirdeği oligomerik proantosiyanidin içermekte olup bu da cilt için mucize bir antioksidandır. Ayrıca, damarları korur, cildi genç ve sağlıklı tutar. Çekirdekli kuru üzüm, siyah üzüm, pekmez bu nedenle cilt dostu olan besinlerdir.
PAPATYA: Papatya ve ananas cilt için olağan üstü etkin enzimler içermektedir. Eğer ödemli şiş ve kuru bir cilt yapısı söz konusu ise tiroid hormonları kontrol edilmelidir. Bu durumlarda iyot içeren deniz ürünleri alınmalıdır.

BİBERİYE YAĞI AÇIYOR ZEKAYI
Kokuların insanlar üzerindeki etkisini araştıran İngiltere Northumbria Üniversitesi uzmanları çarpıcı sonuçlara ulaştı. Buna göre, biberiye yağının zekayı olumlu etkilediği anlaşıldı. Biberiyedeki odunsu kokunun hafızayı güçlendirdiğini söyleyen uzmanlar, özellikle sınava girecek öğrencilere koklatılmasını önerdi. Yaşları 10-11 arasında 40 çocuk üzerinde yapılan araştırmada biberiye yağı kokusuna öğrencilerin beynindeki elektriksel aktiviteyi harekete geçirdiği, bu sayede hafızalarının kuvvetlendiği ve geçmişi kolay hatırladıkları keşfedildi. Araştırmayı gerçekleştiren Dr. Mark Moss, "Çocuklarınızın başarılı olmasını istiyorsanız biberiye yağı koklatmalısınız" dedi.

KERAMET KABUKTA
Vitamin ve mineral deposu karpuz, çekirdeğinden kabuğuna kadar şifa veriyor. Şu günlerde market-manav reyonlarını süsleyen karpuzun cinsel sorun yaşayanların imdadına yetiştiğini söyleyen uzmanlar, özellikle kabuğunun cinsel isteksizliği önlediğini belirtiyor. "Karpuzu yerken kabuğundan da bir miktar tüketenlerin yüzü gülüyor" diyen uzmanlar, bu harika meyvenin kabuğunun sağlığa diğer yararlarını şöyle anlatıyor... "İçeriğindeki sitrülinemi maddesi libidoyu artırır. Bu etki hem kadınlarda hem de erkeklerde eşit oranda görülür. Kilo vermeye yardımcı olur. Böbrek sağlığına katkı sağlar. Antioksidan özelliği ile birçok kanser türünü önler."