Hazırlan bahara

Mevsim geçişleri, kas ve romatizmal ağrıları alevlendiriyor. Bu durumu doğru beslenerek ve egzersizle yenmek mümkün! Uzmanlara kulak verin, ağrılarınızdan çabucak kurtulun.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Mart 2017 Güncelleme 28 Mart 2017, 00:00
Hazırlan bahara

İÇİNDEKİLER

Kış aylarının soğuk ve kasvetli havaları geride kaldı. Baharın gelişiyle birçok kişide kas ağrıları, omuz, sırt ve boyun ağrıları ortaya çıkar. Öte yandan yorgunlukla birlikte; konsantrasyon bozukluğu, aşırı sinirlilik, hafıza zayıflaması ve uyku bozuklukları görülebilmektedir. Bu durumu doğru beslenmeyle yenmek mümkün. Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gülünay konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

ARA ÖĞÜNÜ UNUTMAYIN
Uyku sebebiyle uzun süre açlık oluştuğundan kahvaltı en önemli öğündür. Bu yüzden de uzun süre açlıkla birlikte vücut bir önceki yediğimizin bir kısmını yağ olarak depolar ve kan şekeri dengemiz bozulduğu için daha şekerli besinlere yönelip fazla yemek yememize ve kalori alımımızın artmasına sebep olur. Hem genel sağlıklı beslenme kuralı olarak hem de yaz aylarına yaklaştığımız bu dönemde kilo dengesinin sağlanması için en az 2 saat en fazla 4 saat aralıklarla ara öğün yapılmalıdır. Küçük atıştırmalıklarla kan şekerinizi dengeleyerek iştahınızı kontrol etmeniz ve metabolizmanızı doğru şekilde çalıştırıyor olmanız uygun olacaktır.

ÇAYI ABARTMAYIN!
Fazla çay, kahve tüketimi içindeki tanenler sebebiyle vücutta su tutulmasına neden olur. Mevsim değişikliklerinde vücudun adaptasyonu sürecinde vücutta birçok bireyde ödem oluşur. Tüketilen tanenli içecekler ödemli durumu artıracağından, baharda bu tür içecekler sınırlandırılmalıdır. Bol su tüketimine öncelik verilmeli bunun yanında adaçayı, papatya çayı, yeşil çay gibi bitki çayları rahatlatıcı ve ödem artırıcı etkisiyle bahar aylarında tercih edilmelidir

MAYDANOZ HER DERDE DEVA OLUR
Sebze ve meyve vücudun koruyucusudur. Bağışıklığımızı kuvvetlendiren bu besin grubu birçok vitamin ve mineral içermektedir. Bazı vitaminlerin alımı bu ayda vücudun dinçliği açısından daha önemlidir. A vitamini eksikliğinde, büyüme ve gelişmede yetersizlik, göz rahatsızlıkları, ileri derecede gece körlüğü, derinin pul pul olup döküntü oluşturması görülür. B vitamini eksikliğinde, iştahsızlık, sinirlilik, huzursuzluk, kalp çarpıntısı, ses ve görme bozuklukları görülebilir. C vitamini eksikliğinde ise diş eti rahatsızlıkları, bağışıklık sisteminin zayıflaması, enfeksiyona yatkınlık, halsizlik ve iştahsızlık görülür. A vitamini süt, yumurta sarısı, balık ve sarıturuncu renkli sebzelerde, B vitamini ise buğday, kepek, bira mayası, yeşil sebzeler ve kurubaklagillerde bulunur. C vitamini turunçgillerin yanı sıra taze sebzeler, maydanoz, kabak, soğan ve domates de bulunur.

GÜNDE EN AZ 2 LİTRE SU İÇİN
Vücutta bütün sistemlerin devamlılığı için suya ihtiyaç vardır. Hücre içinde gerçekleşen bütün hayati metabolik olaylar ancak hücre içindeki su yeterliyse gerçekleşebilmektedir. Yeterince su tüketilmediğinde vücuttaki su miktarı düşerek kan dolaşımı yavaşlar, bu da hücrelere daha az oksijen taşınmasına sebep olacağından tansiyon problemine yol açar. Öncelikle kan hacmi ve fiziksel performans azalarak, yorgunluk, hafıza bozuklukları, dikkat dağınıklığı gibi problemler ortaya çıkar. Bu dönemde artan bahar yorgunluğu ve havaların ısınmasıyla birlikte su tüketimine dikkat edilmelidir. Her bireyin kg başına en az 30 ml su tüketmesi gerekmektedir. Ortalama bir yetişkinin 2-2,5 liltre su tüketmesi gerekir.

DÜZENLİ EGZERSİZ ŞART
Egzersiz her türlü hareketi kapsar. Örneğin asansör yerine merdivenlerden çıkmak, ütü yapmak, ev temizlemek gibi aktiviteler bile kalori yakmamıza ve formumuzu korumamıza yardımcıdır. Yürüyüşte tüm kasları çalıştırdığı için ideal bir spordur. Günlük 30-45 dk kadar yürünmelidir. Fakat istediğiniz ve sevdiğiniz bir sporu gün aşırı belli aralıkta yapmakta öncelikle sağlığınız için daha sonra da bahar döneminde vücudunuzu daha dinç tutmak adına yardımcı olacaktır.