Sessiz katil hayatı vuruyor

Belirti vermeden ilerlediği için ‘sessiz katil’ denilen yüksek tansiyon; kalp, beyin, göz ve böbrekleri vuruyor. Sinsice organları bitirip, ölümcül oluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Mart 2017 Güncelleme 27 Mart 2017, 02:25
Sessiz katil hayatı vuruyor

İÇİNDEKİLER

Kan basıncını ifade eden tansiyonun yüksekliğine hipertansiyon deniliyor. Yüksek tansiyon özellikle orta yaşlardan itibaren sağlığı tehdit ediyor. Sessizce gelişip, çoğu zaman belirti vermeden ilerlediği için 'sessiz katil' olarak da adlandırılan bu hastalık; kanın damar duvarına yaptığı basınç yükseldiğinden damar duvarlarına zarar veriyor. Bu durumdan en çok kalp, beyin, göz ve böbrek damarları etkileniyor. Yani kişi, kalpdamar hastalığı, kalp yetmezliği, inme-felç, göz içi kanamaları, böbrek yetmezliği gibi sorunlara daha yatkın hale geliyor. Maalesef çoğu kişi baş ağrısı, çarpıntı, halsizlik, gerginlik gibi belirtileri yüksek tansiyona bağlamadığından, bu sorun uzun zaman gizli kalıyor. Bu durumda önemsenmeyen şikayetler, sinsice damarların ve organların zarar görmesine yol açıyor.

DOĞRU ÖLÇÜM ŞART
Yüksek tansiyonu anlamanın en iyi yolu doğru ölçümden geçiyor. Farklı gün ve zamanlarda 3-4 kez tansiyonunuzu ölçtürerek tansiyon yüksekliğiniz olup olmadığını anlayabilirsiniz. Sağlık problemi olmayanların da bu ölçümleri yılda 1-2 kez tekrarlaması gerekiyor. Eğer büyük tansiyon 120-135, küçük tansiyon 80-95 arasında ise tansiyonunuzu daha dikkatle izlemeli, doktorunuza başvurmalısınız. Büyük tansiyonunuz 135 mmHg'yı, küçük tansiyonunuz 95 mmHg'yı geçiyorsa vakit kaybetmeden ciddi bir tedavi planı uygulamalısınız.

TEDAVİ ÖMÜR BOYU SÜRÜYOR
Tansiyonu sınırda olanlarda; ideal kiloya düşme, uygun egzersiz, az tuzlu diyet, stresten kaçınma gibi yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol sağlanabilir. Orta şiddetli hipertansiyonda bu önlemlerin yanı sıra ilaç tedavisine başlanmalıdır. Uygun ilaç ve doz ile tansiyon kontrolü sağlanılacaktır. Tansiyon tedavisinin ömür boyu olduğu unutulmamalıdır. Hastalığın zamanında tespit ve tedavi edilememesi nedeniyle hipertansiyon, dünyada ölüme ve kalıcı rahatsızlıklara neden olan hastalıklar arasında yer almaktadır.

NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Çok şiddetli hipertansiyon vakaları hariç; üç veya daha fazla sayıda yapılan ölçümlerde kan basıncının 14/9'un üzerinde olması veya her ikisinin bu değerler üzerinde çıkması teşhis için yeterlidir. Bir kereye mahsus yapılan ölçüm doğru olmayabilir.

VÜCUDA ZARARLARI
Damar sertliği
Beyin kanaması ve felç
Kalp krizi ve yetmezliği
Gözlerde görme kaybı
Böbrek hasarı

BELİRTİLERE DİKKAT!
Baş ağrısı (belli-belirsiz)
Baş dönmesi nöbetleri
Kendini kötü hissetme
Ense ağrısı
Zaman zaman burun kanamaları
Sık idrara çıkma.
Çift görme, dilde peltekleşme
Vücutta uyuşma, kuvvet kaybı
Nefes darlığı, göğüs ağrı

TANSİYON NEDEN YÜKSELİR?
Stres
Obezite
Ailesel yatkınlık
Erkeklerde daha sık görülmekle birlikte kadınlarda menopoz sonrası görülme sıklığı artar
Genellikle 35 yaş üzerinde ortaya çıkar
Alkol
Sigara
Diyabet
Yanlış beslenme ve tuzlu diyetler
Hareketsiz yaşam şekli
Doğum kontrol ilaçları

NELER YENMELİ ?
Limon: Tansiyon yükseldiğinde hemen bir limon sıkın ve sulandırarak için.
Yoğurt: Tuzsuz ayran ve yoğurt tüketin.
Nar: Nar suyu tansiyonu düşürür.
Sarımsak: Çiğ olarak birkaç diş sarımsak yutulabilir.
Kekik: Geçici olarak yükselen tansiyonda kekik etkilidir
Alıç: Sinirleri gevşeten alıç, tansiyonu düşürür.
Ispanak: Kalp hastalıklarına, felce ve yüksek tansiyona iyi gelir.
Zeytin: Yaprakları tansiyonu düşürür.